„Profunde sunt rănile, când leagănele rămân în continuare goale, după FIV”

„Dacă vrei să spui: „Iată n-am știut nimic!”, oare Cel ce cântărește inimile nu pătrunde cu privirea și Cel ce veghează peste sufletul tău nu știe și nu va răsplăti omului după faptele lui?” (Pilde 24:12)

Autor: Larisa Iftime

Aflăm din ziare.com că, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, se va acorda un sprijin financiar pentru fertilizare in vitro cuplurilor infertile din București, care îndeplinesc anumite condiții.

Nu punem la îndoială buna intenție a dnei primar de a ajuta cuplurile infertile ca să aibă un copil. Înțelegem și privim cu compasiune familiile care își doresc un copil, dar nu-l pot avea din cauza infertilității. Împărtășim toată drama acestor familii și suntem alături de ele. Dar pentru că există și partea dureroasă și nevăzută a acestei proceduri, și despre care am aflat, documentându-ne în repetate rânduri, ne simțim obligați să o expunem. Datoria noastră, ca organizație creștină, este de a informa și de a spune adevărul în legătură cu fertilizarea in vitro. Despre aceasta am scris, am tradus și publicat pe site-ul nostru https://provita.ro/category/fertilizarea-in-vitro/ diverse articole. Poate nu toate acele cupluri care caută o rezolvare a situației lor cunosc consecințele fertilizării in vitro.

Așadar, trebuie să vorbim, în primul rând, despre uciderea mai multor embrioni – mai multor suflete, adică oameni – ca măcar unul să se nască, în cadrul procedurii FIV.  Ne surprinde faptul că această hotărâre este luată exact într-o perioadă în care creștinii încearcă să-și primenească sufletul și inima, în așteptarea Sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Chiar dacă hotărârea prevede anumite condiții pentru cuplurile în cauză (fertilizarea autologă, fără mamă purtătoare etc.),  orice procedură de fertilizare in vitro presupune crearea și distrugerea mai multor embrioni. Un medic specialist în FIV va crea întotdeauna mai mulți embrioni după prelevarea de ovocite, pentru a mări șansele de reușită a implantării.  Mamei i se vor implanta doi sau trei embrioni (doar dacă sunt mai mulți există o șansă  ca unul să se implanteze). Dacă se implantează toți, va apărea problema reducției embrionare. Adică unul sau doi dintre ei vor fi avortați, ca măcar unul să supraviețuiască. Potrivit unui studiu, publicat în 2012, 15 embrioni sunt creați în medie în cazul fiecărei femei, care ajunge să conceapă prin FIV, dintre care jumătate sunt aruncați în timpul procedurii sau după procedură. (Daily Mail) În 2007, Agenţia franceză de Biomedicină arăta că din totalul de 122,056 de încercări de reproducere asistată medical (inclusiv cu folosirea următoarelor proceduri: inseminarea artificială, FIV, FIV+ICSI, transfer de embrioni congelați) s-au născut doar 20,657 de copii.

La fel, embrionii în surplus, fie vor fi congelați, fie vor fi aruncați, pur și simplu.

Nu putem trece atât de ușor peste „aruncarea” sau distrugerea de embrioni. Suntem oameni din prima clipă a concepției și acest adevăr nu-l putem lua în calcul numai atunci când dorim noi. Spunea, la un moment dat, un cunoscut medic ginecolog din România, specialist în FIV, la o emisiune TV: „Din momentul concepției, chiar din prima clipă, noi știm ce culoare vor avea ochișorii, știm culoarea părului viitorului copil…”.

30 de milioane de embrioni, sacrificati, ca sa se nască 5 milioane de copii

Copii “de rezerva”

În al doilea rând, trebuie să vorbim despre posibilele riscuri ale acestei proceduri asupra femeii. Femeile trebuie să știe că se supun unor tratamente cu hormoni foarte puternici, pentru stimulare ovariană. Aceste tratamente pot avea consecințe grave asupra sănătății lor ulterioare. https://www.lequotidiendumedecin.fr  http://www.fivfrance.com/page_effets_secondaires_traitement_ovaires.html

https://www.santemagazine.fr/traitement/pma/avant-une-fiv-7-choses-a-savoir-172692

Nu sunt de neglijat nici problemele fizice și psihice, care apar în legătură cu sănătatea copiilor concepuți prin FIV.

Mai multe paralizii cerebrale la copiii nascuti prin FIV

Copiii nascuti prin FIV, atinsi mai des de malformatii

Tratamentul infertilitatii creste riscul paraliziei cerebrale la copii

Reproducerea asistata medical si riscurile de malformatii la copii

Copiii concepuți în eprubetă au crescut mari și … nu sunt fericiți

Copiii nu sunt lucruri, ca sa “se faca”

Trebuie să menționăm și despre problemele psihice din cadrul cuplului, care apar din cauza eșecului FIV. De asemenea, apar probleme psihice în cuplu și din cauza încălcării vieții intime prin tipul specific de tratament. „Profunde sunt rănile când leagănele rămân în continuare goale, după FIV”, avertizau, în 2011, specialiștii francezi Geneviève Delaisi de Parceval, psihanalist, şi Jacques Millet, obstetrician şi profesor universitar, care făceau apel la precauţie în faţa realităţilor „crude” ale FIV. ( Libération, 11 noiembrie 2011)

Nu știm care este rata reușitei FIV în România, știm, de exemplu, că, în Franța, unde sistemul medical este la un nivel mai ridicat decât în România, FIV are o rată de eșec de 80%.

Ratele de esec ale fertilizarii in vitro sunt de peste 90%

Costurile ascunse ale FIV – inimi frânte, riscuri de sănătate și neajutorare

Nu în ultimul rând, fertilizarea in vitro nu are cum să crească numărul de copii într-o țară, decât într-o foarte mică măsură. (https://www.mercatornet.com/articles/view/will-ivf-solve-the-birth-dearth/17204)

Se știe foarte bine că nu se cunoaște momentul concepției. Da, el poate fi observat, urmărit, dar dacă o să se întâmple și când o să se întâmple – medicul nu poate să spună. Se roagă și el ca măcar un embrion să supraviețuiască, să se implanteze și să se nască în cele din urmă. Este la fel ca și momentul morții. Prin mila Celui de Sus are loc atât una, cât și alta. Dacă medicii ar cunoaște momentul concepției, FIV ar avea, probabil, o rată de reușită uimitoare.

Un cuplu poate să-și asume răspunderea acestei proceduri abia după ce cunoaște toate aspectele ei, nu doar ideea amăgitoare că „vor avea un copil, dacă plătesc”.

În încheiere, ne simțim datori să amintim despre Tehnologia NaPro (tehnologia procreativă naturală), care în Occident există deja de peste 30 de ani și presupune un tratament mult mai puțin costisitor. Tehnologia a fost creată să îmbunătățească sănătatea soților și să vină în ajutorul familiilor infertile, inclusiv a celor care nu agreează ideea fertilizării in vitro. „NaPro Tehnologia (Tehnologie Procreativă Naturală) este o știință nouă a sănătății femeilor, ce monitorizează și menține sănătatea reproductivă și ginecologică a femeii. Ea oferă tratamente medicale și chirurgicale ce cooperează complet cu sistemul reproducător. Treizeci de ani de cercetări științifice în studiul stărilor normale și anormale ale ciclurilor menstruale și de fertilitate au dezvăluit misterele lor” (https://www.naprotechnology.com/).

 

Medicii din Polonia propun o alternativa etica la FIV.

 

 

About Post Author

Varia

One thought on “„Profunde sunt rănile, când leagănele rămân în continuare goale, după FIV”

Leave a Reply