Mai multe paralizii cerebrale la copiii nascuti prin FIV

Sursa: Le Quotidien du Médecin, 5 noiembrie 2010

Cercetatorii danezi au realizat un studiu (Human Reproduction, “Parental infertility and cerebral palsy in children“, Jin Liang Zhu, Dorte Hvidtjörn, Olga Basso, Carsten Obel, Poul Thorsen, Peter Uldall and Jörn Olsen) pentru a determina daca cresterea numarului de nasteri de copii cu paralizie cerebrala, prin fertilizarea in vitro (FIV) sau injectia intracitoplasmatica (ICSI), se datoreaza subfertilitatii sau complicatiilor din procesul de procreare asistata medical. In timp ce prevalenta paraliziei cerebrale este de aproximativ 2 cazuri la 1000 de nasteri, mai multe publicatii au raportat, in ultimul deceniu, o crestere a acestui handicap la copiii nascuti prin tehnicile FIV sau ICSI. Acest lucru se datoreaza incidentei mai mari de nasteri premature, nasteri multiple sau sindromului decesului unuia sau al mai multor embrioni in timpul primului trimestru de sarcina. Cu toate acestea, specialistii sustin ca, in unele cazuri, aceasta crestere a paraliziilor cerebrale ar putea fi legata de infertilitate.

Echipa Jin Liang Zhu a vrut sa stie daca subfertilitatea sau tratamentul pentru infertilitate sunt asociate cu un risc crescut al paraliziei cerebrale la copii prin compararea sarcinilor obtinute dupa subfertilitate, netratate, si altele obtinute in urma FIV sau ICSI. Ei au folosit datele de la Danish National Birth Cohort, colectand informatii cu privire la timpul asteptat pentru obtinerea unei sarcini si medicamentele folosite in tratamentul infertilitatii.

In cele din urma, cercetatorii nu au gasit nici o asociere semnificativa intre timpul de asteptare pentru o sarcina si riscul de paralizie cerebrala, in ceea ce priveste copiii conceputi natural. Pe de alta parte, s-a constatat ca exista un risc mai mult decat dublu al paraliziei cerebrale la copiii nascuti prin FIV sau ICSI, comparativ cu copiii din grupul de referinta, nascut dupa o asteptare de 0-2 luni.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

 

 

About Post Author

Varia