În cazul inteligenței artificiale, „Orice alegere voluntară poate să nu fie liberă”

Sursa: Genethique.org, 18 martie 2020

În lucrarea sa, „La Fin de l’individu, voyage d’un philosophe au pays de l’Intelligence artificielle” („Sfârșitul individului, călătoria unui filozof în țara Inteligenței artificiale”), care este „o anchetă, rodul a 125 de interviuri cu specialiști, în mare parte americani și chinezi”, filozoful și eseistul Gaspard Koenig se arată „îngrijorat de noua lume propusă de noile tehnologii”.

Pentru filozof, inteligența artificială este un subiect „intimidant”, deoarece „oamenii din acest mediu au un astfel de nivel de cunoștințe încât este dificil pentru altcineva să se exprime pe acest subiect”. „Cu toate acestea, este important să ne raportăm critic la acest domeniu”, crede el. Pentru Gaspard Koenig, în Franța, „dezbaterile intelectuale sunt sărace”, uneori opunându-se „schematic tehnofililor infantili și tehnofobilor apocaliptici”, deoarece credem că inteligența artificială „rămâne un domeniu de vârf, în timp ce intervine în toate aplicațiile de astăzi”. Dar pentru eseist, „suntem într-un moment comparabil cu cel în care s-a inventat motorul cu aburi și care a schimbat radical relațiile și gândirea socială”.

Potrivit lui Gaspard Koenig, problema majoră este cea a liberului arbitru, pusă la îndoială de inteligența artificială. Între „o aplicație care vă permite să vă găsiți un loc de muncă fără a fi necesar să faceți cerere în mod expres” și „libertatea de exprimare din ce în ce mai decisă de către inginerii Facebook”, „orice alegere voluntară poate să nu fie liberă”, crede el. Și „libertățile noastre fundamentale pot fi amenințate de uzură morală”.

Judecând că „la nivel de stat, gândirea este prea superficială”, filozoful solicită „să fie tăiată cu stoicism de ceea ce poate însemna dependență”, la nivel individual. „Aceasta înseamnă să creezi responsabilitate, individualitate și deliberare”.

 

About Post Author

Varia