Miriam Grossman: „Doriți protecție contra cancerului de san? Faceți copii”

Autor: dr. Miriam Grossman, doctor in medicina,, sursa: Townhall.com, 16 octombrie 2007

Octombrie este luna conștientizarii și informarii asupra cancerului de san, doamnelor! Este timpul pentru panglici roz, strangere de fonduri, mamografii și e timpul sa ne amintim inca o data de acea lista binecunoscuta ce enumera schimbarile in stilul de viața pe care trebuie sa le facem pentru a ne reduce riscul.

Pun pariu ca majoritatea dintre voi puteți recita in somn: examineaza-te lunar, ai grija de greutatea ta, fa gimnastica, mananca fructe de padure, legume și fibre. Nu fuma și nu bea alcool in exces. Evita carnea roșie și alimentele grase.

Acestea sunt liniile directoare intiparite in creierul nostru, al femeilor tinere sau in varsta, disperate sa evitam glonțul de temut care va lovi pe una din opt dintre noi. Dar, in timp ce va faceți stocuri de afine și de varza acra, va rog sa luați cunoștința de inca un lucru. Alegerea „stilului de viața” care ne ofera cea mai buna protecție impotriva acestei epidemii nu are nimic de-a face cu dieta, țigarile sau cu bautura.

Nu veți gasi acest lucru evidențiat in revistele pentru femei sau pe site-urile de sanatate, dar anume cariera de mama este cea care ofera cea mai mare protecție impotriva cancerului de san o lunga perioada de timp: nașterea inainte de treizeci de ani, copiii și alaptarea lor. Numeroase studii ample au aratat ca fiecare naștere iți reduce riscul cu zece la suta și fiecare an de alaptare cu cel puțin patru procente. Așa ca, daca iți faci o familie devreme, faci trei copii și-i alaptezi pe fiecare timp de doi ani, iți scazi riscul cu circa 54 la suta.

Asta inseamna multa, foarte multa protecție, mult mai multa decat daca iți pastrezi o silueta de adolescenta și mananci doar varza de Bruxelles.

Iata cum funcționeaza: țesutul mamar nu este pe deplin matur la nivel celular decat in ultimul trimestru de sarcina. Țesutul mamar imatur este mai susceptibil la schimbarile maligne. Atunci cand maternitatea este intarziata, sanii raman imaturi și vulnerabili pentru o perioada mai lunga, oferind mai multe posibilitați de a dezvolta cancerul. Mecanismele prin care alaptatul confera protecție sunt mai puțin clare, dar sunt legate in parte de intreruperea ovulației.

Desigur, nu fiecare femeie are opțiunea sau posibilitatea de a deveni mama. Multe prefera sa-și petreaca timpul, la cei douazeci sau treizeci de ani, implinindu-și vocația, iar altele aleg fericit sterilitatea. Dar asta este altceva. Nu toata lumea este interesata sau in masura  sa mearga la sala de trei ori pe saptamana sau sa inlocuiasca somonul cu cheeseburgeri, dar noi le instruim, cu toate acestea, asupra unor astfel de avantaje.

Octombrie este luna conștientizarii și informarii asupra cancerului de san, corect? Este vorba de diseminarea faptelor, astfel incat femeile sa poata lua decizii in cunoștința de cauza. Daca incurajam femeile sa-și reanalizeze„stilul de viața”, de ce omitem sa le avertizam asupra alegerii celui mai important stil de viața dintre toate?

Este un alt exemplu de ideologie care nesocotește știința. Sublinierea beneficiilor maternitații timpurii ar putea – respirați adanc! – sa incurajeze unele tinere sa dea prioritate casatoriei și sa-și amane cariera lor exigenta. Ele ar putea sa decida ca ceea ce iși doresc acum e un [inel cu] diamant, nu un doctorat.
Da, da, știu: Betty Friedan, mama fondatoare a feminismului, se rasucește in mormant. Aud strigatul ei: din cei patruzeci de ani de progres se alege praful!

Problema este ca biologia insași este sexista. Și e puțin probabil sa se schimbe, chiar cu toate amenințarile de  acțiune in justiție din partea ACLU (American Civil Liberties Union) sau NOW (National Organization for Women).

Și acesta nu e nicidecum primul exemplu al corectitudinii politice de periclitare a sanatații femeilor. In anul 2001, Societatea Americana de Medicina Reproductiva, raspunzand ideilor preconcepute cu privire la intarzierea maternitații, a sponsorizat o campanie media. Anunțuri și panouri publicitare prezentau atunci un copilaș intr-o sticla in forma de clepsidra, amintind ca fertilitatea femeilor incepe sa scada incepand cu 30 de ani.

„Medicii noștri s-au saturat sa tot auda de la paciente ca nimeni nu le-a spus, așa incat am incercat sa educam femeile”, a declarat un purtator de cuvant. Dar pentru asta, ei și-au atras furia organizației NOW, care a susținut ca acea campanie transmitea un mesaj negativ femeilor care iși puteau dori sa-și intarzie sau sa „sara” peste perioada fertila. Managerii Mall-urilor și ai teatrelor au refuzat atunci sa ofere spațiu pentru acest tip de reclama, iar campania a murit astfel.

Se intampla oare acest tip de intimidare din nou?  Nu e posibil astazi ca un grup de profesioniști din sanatate – oncologi sau chirurgi mamari, poate, care vad nenorocirile provocate de aceasta boala, zi de zi –, sa incerce sa faca publice informațiile despre protecția impotriva cancerului de san, oferita de nașterea timpurie, și sa nu fie redus la tacere de catre ideologii care se pretind a reprezenta toate femeile.

Atunci cand ronțaim morcovi și sorbim suc de rodie, ne putem gandi in mod serios și la asta.

Editoriale © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply