Moartea devine foarte eficientă în Canada

Un nou proiect de lege elimină garanțiile din legislația privind eutanasia,existentă în această țară.

Autor: Nicole Scheidl, director executiv al organizației „Medici canadieni pentru viață”.

Sursa: MercatorNet.com, 26 februarie 2020

În septembrie, într-un caz cunoscut sub numele de Truchon vs. Canada, judecătoarea Curții Superioare din Quebec, Christine Baudouin, a declarat neconstituționale părți ale legilor federale și provinciale privind asistența medicală pentru moarte (MAiD).

Hotărârea ei a înlăturat o cerință a legilor privind eutanasia din Canada, ca moartea să fie rezonabil previzibilă, înainte ca eutanasia să aibă loc.

La începutul acestei săptămâni, guvernul canadian a răspuns prin introducerea unor revizuiri la Codul penal, care merg chiar mai departe de cele impuse de decizia Truchon.

Preambulul proiectului de lege privind extinderea eutanasiei recunoaște importanța protejării persoanelor vulnerabile de la provocarea de a-și pună capăt vieții – dar nu face nimic pentru a susține acest obiectiv lăudabil.

De fapt, multe dintre garanțiile înscrise inițial în regimul legal al eutanasiei au fost eliminate și persoanele vulnerabile vor fi din ce în ce mai expuse riscului. Acest proiect de lege erodează încrederea, pe care persoanele vulnerabile ar trebui să o aibă în medici.

Este îngrijorător faptul că nu mai există o perioadă de așteptare. Poți fi diagnosticat, evaluat și ucis – toate într-o singură zi.

Supravegherea independentă a fost redusă. Acum e necesară o singură semnătură, iar persoanele care au grijă de dvs. pot fi martorii „independenți”.

Chiar dacă o persoană încearcă să-și retragă consimțământul, nu există niciun mecanism, care să asigure ca dorința aceasta să fie respectată. De fapt, există o exempțiune, ce permite caracterizarea retragerii non-verbale a consimțământului drept o „reacție la atingere”, permițând continuarea eutanasiei, fără obstacole.

Furnizorii de servicii medicale pro-MAiD nu așteaptă ca oamenii să pună problema MAiD – de fapt, ei încurajează persoanele fizice să urmărească această opțiune. Aceștia pun în pericol eficacitatea secțiunii 241 din Codul penal, care considera drept infracțiune sfătuirea unei persoane să se sinucidă.

Cu toții suntem vulnerabili atunci când suntem bolnavi, singuri sau la sfârșitul vieții. Anume atunci când suntem cei mai vulnerabili, avem nevoie de medici care să ne susțină.

Acest proiect de lege nu prevede ca oamenii să poată căuta medici, care nu consiliază în vederea eutanasiei, ca opțiune de tratament. Întrucât subsecțiunea 241 (9) din Codul penal este complet ignorată în practică (care spune că nici o persoană nu va fi obligată să participe sau să ofere eutanasia), proiectul de lege este un eșec major care-i pune în pericol pe toți canadienii.

Canada alunecă pe panta eutanasiei din orice motiv, în orice moment, fără consimțământ.

About Post Author

Varia