Boris Cyrulnik: „După coronavirus, vor fi schimbări profunde, aceasta este regula”

Sursa: France Inter, 16 martie 2020

Neuro-psihiatrul Boris Cyrulnik afirmă că societățile noastre pot face față acestei crize și pot deveni chiar mai rezistente. Trebuie să ne adaptăm la agresivitatea invizibilă, susține neuropsihiatrul. Evoluția umană are loc numai în crize. După această criză, familia și cuplul vor deveni din nou un paradis de pace.

Boris Cyrulnik: „Crizele sunt foarte frecvente în istoria umană. Au existat perioade de glaciație în care a trebuit să ne adaptăm prin intensificarea vânătorii. Iar în perioadele de încălzire, a trebuit să creștem agricultura. Am cunoscut deja multe epidemii care au forțat revoluții culturale, de adaptare.

În prezent, cu această izolare, trebuie să ne uităm cu luare aminte la partea noastră interioară

Odată cu lectura, gătitul va deveni mai important, în timp ce înainte mâncam de pe piața alimentară industrială. Vom asculta mai mult radio, mai multă muzică. Ne vom adapta, făcând o retragere spre noi, vom regăsi valorile bunicilor noștri. Celor care sunt îngrijorați de munca lor, a familiei lor, a copiilor lor, le spun că trebuie să ne facem griji pentru a lua măsuri de protecție. Dacă le respectăm, îngrijorarea va scădea. Prin adaptarea la izolare, motivul de îngrijorare va fi mult mai mic. Când epidemia se va termina, vom vedea că vom elimina valorile obișnuite, ceea ce ne va ajuta să dezvoltăm un nou mod de a trăi împreună.

Vor fi schimbări profunde, aceasta este regula

Cu fiecare epidemie sau dezastru natural, a existat o schimbare culturală. După traume, suntem nevoiți să descoperim noi reguli, noi moduri de a trăi împreună. În Evul Mediu, nu am înțeles că trebuie pusă în practică izolarea: persoanele infectate au fugit, ducând bacilul cu ele. Și în Europa, la doi ani de la epidemia de ciumă din 1348, unul din doi europeni dispăruse. Când epidemia s-a oprit, valorile sociale s-au schimbat complet. Am descoperit arta casei. Anterior arta era în esență religioasă. Se observă cum apar pictate delicat vânatul și fructele, apar apoi covoarele sub mese. Și, mai presus de toate, putem remarca că relațiile de producție s-au schimbat complet: înainte de epidemie, majoritatea oamenilor erau considerați sclavi și erau vânduți odată cu pământul. După epidemie, au existat atât de multe morți, încât supraviețuitorii care erau de acord să muncească nu mai erau sclavi, ci trebuiau plătiți astfel încât să vrea să muncească bine. Relațiile de producție și ierarhia valorilor au fost complet transformate.

About Post Author

Varia