Obezitatea si fumatul mamei in timpul sarcinii afecteaza fertilitatea fetilor de sex masculin

Sursa: Medportal, 19 aprilie 2010

Unul dintre cei mai importanti specialisti in reproducere din Marea Britanie, Richard Sharpe, a ajuns la concluzia ca ingrasarea mamei si fumatul in timpul sarcinii scade concentratia de spermatozoizi, la copiii de sex masculin, cand acestia ajung mari, arata Daily Mail. Comportamentul mamei in timpul sarcinii are o importanta net mai mare fata de modul de viata al barbatului insusi. Profesorul Sharpe, de la Universitatea Edinburgh, a realizat analiza catorva studii din revistele stiintifice, care apar la nivel mondial, studii consacrate influentei diferitor factori asupra fertilitatii barbatului. Rezultatele analizei au fost publicate in revista Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Dupa cum arata cercetarea, unul dintre cei mai importanti factori, care influenteaza viitoarea fertilitate a barbatului, il reprezinta un complex de actiuni pe care le-a intreprins mama in timpul sarcinii. O importanta foarte mare, a conchis Sharpe, o au fumatul si cresterea excesiva in greutate a mamei in timpul sarcinii, precum si contactul cu pesticidele si gazele de esapament.

In majoritatea cazurilor, acesti factori aduc sanatatii reproductive a barbatului o vatamare ireparabila. In acelasi timp, actiunile acestor factori (fumatul, obezitatea, pesticidele, poluarea) asupra sanatatii barbatului adult sunt reversibile, daca renunta la ei. Astfel, daca mama fumeaza in timpul sarcinii, scaderea concentratiei de spermatozoizi este de 40%, iar daca barbatul fumeaza, aceasta pierdere este de 10%. Cauza ar putea fi dereglarea dezvoltarii testiculelor in perioada uterina, exprimata prin scaderea celulelor Sertoli, care intretin mediul necesar dezvoltarii spermatozoizilor.

Sarcina © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply