Majoritatea americanilor sunt impotriva avorturilor

Interviu cu dna Margaret H. Hartshorn, presedinte al organizatiei Heartbeat International (SUA).

Dr. Margaret H. (Peggy) Hartshorn si-a dedicat o mare parte din viata oferind alternative la avort si ingrijire femeilor si copiilor. Familia Hartshorn a inceput sa adaposteasca adolescentele insarcinate, incepand din 1974. Impreuna cu sotul au initiat o linie telefonica la care raspundeau 24 de ore din 24, si au creat un serviciu de sustinere a femeilor si tinerelor cu sarcina neasteptata in Columbus, Ohio. Astfel a aparut Pregnancy Distress Center, in 1981. Din 1993, Dna Hartshorn sustine organizatia Heartbeat International, care este una dintre cele mai largi retele de organizatii de mentinere si afirmare a valorilor vietii din lume (aproximativ 750 grupuri de servicii afiliate, in 48 de state din SUA, in Canada si in alte 20 de tari). Organizatia Heartbeat International, infiintata in 1971 si denumita initial Alternatives to Abortion International (AAI), i-a adus dnei Hartshorn o experienta interesanta, permitandu-i sa calatoreasca mult si sa-si impartaseasca experienta la seminarii si conferinte in toata lumea. Inainte de a se dedica total muncii pro-vita (in 1993), Margaret H. Hartshorn a fost profesoara de colegiu timp de 20 de ani. Impreuna cu sotul ei, Mike (casatoriti de 34 de ani, au doi copii (care au fost adoptati) si trei nepoti.

Fiecare persoana are dreptul la viata

– Doamna Hartshorn, care sunt marile probleme ale familiei de astazi?
– Consider ca una dintre principalele probleme ale familiei astazi este dezintegrarea ei. Avem tot mai putine familii puternice, sanatoase, care sa permita cresterea sanatoasa a copiilor. Uneori, copiii au un singur parinte, tata sau mama. Alteori, unul din acestia poate fi dependent de alcool sau droguri sau ar putea avea probleme emotionale, fara vreo legatura cu celalalt parinte sau cu copiii. Prin urmare, in aceste familii, nu exista o responsabilitate a formarii copiilor, astfel ca ei sa devina sanatosi din toate punctele de vedere, emotional, fizic etc. Cu alte cuvinte, copiii din aceste familii nu au posibilitati ca sa devina cetateni buni. Consider, deci, ca problema cea mai mare a familiei de astazi este dezintegrarea ei, indiferent de motivele pentru care se dezintegreaza.

– Una din aceste cauze ar fi si avortul?
– Avortul produce depresie atat mamei, cat si sotului ei. De asemenea, produce copiilor, numiti “supravietuitori ai avortului”, mari probleme emotionale. Uneori acestia insisi nu doresc o relatie cu legaturi puternice, deoarece le lipseste increderea in oameni.

– Exista studii care sa ateste ca relatia de familie este esentiala pentru copii?
– Studii numeroase efectuate in SUA arata ca, in cadrul unui cuplu casatorit, orice copil se simte mult mai bine, din punct de vedere psihologic si fizic. Si are mai putine boli etc. Acest lucru se poate vedea ca in oglinda, in SUA, in registrele de asigurare de viata sau de sanatate. Cuplurile casatorite au de platit sume mai mici deoarece sunt mai sanatoase. Copiii, din orice zona a globului, se simt mai bine, sunt mai echilibrati, daca ei sunt crescuti intr-o familie casatorita. Acestia sunt mai buni la scoala, au o bunastare materiala mai buna, au sanse mai mari pentru o slujba mai buna, printre ei sunt mai putini delincventi etc. Concluziile sunt ca mariajul, legaturile mariajului sunt foarte bune, pentru toti, pentru mama, tata si pentru copii. Asta nu exclude faptul ca nu ar exista mariaje proaste. Exista, fara indoiala, si astfel de mariaje. Acestea pot fi imbunatatite mult. Insa unele mariaje sunt periculoase, atunci cand ele includ violenta, abuzurile de orice feluri… In aceste cazuri, nu as sfatui ca oamenii sa stea impreuna, doar fiindca sunt casatoriti. Insa, exceptand aceste cazuri, stim cu siguranta ca mariajul este un lucru favorabil copiilor.

– Cat de mult sustine societatea civila din America organizatiile pro-vita?
– Sustinerea pentru valorile vietii este in prezent foarte mare in SUA… Din sondajele de opinii efectuate la noi, reiese ca, in prezent, majoritatea americanilor sunt impotriva avortului, cu exceptia cazurilor de viol, incest sau atunci cand viata omului este in pericol. Cred ca imaginea sustinatorilor pro-vita a fost umbrita de mass-media americana, care se concentreaza asupra evenimentelor de scandal. A fost un caz, de exemplu, cand un sustinator al avortului a fost omorat de catre un sustinator pro-vita. Din pacate, acest lucru s-a intamplat cu adevarat in SUA. Noi spunem ca cel care a comis o asemenea fapta nu este deloc un sustinator al valorilor vietii. Oricine impusca, cu sange rece, pe altcineva nu poate fi pro-vita, chiar daca ei isi spune asa. Deci, din cauza unei mediatizari excesive a acestor cazuri, miscarea pro-vita nu a avut imaginea cea mai buna in ochii publicului. Noi am vrea sa fim descrisi asa cum suntem. Dorim sa promovam dreptul la viata al oricarei persoane, inclusiv al copiilor nenascuti. Fiecare persoana are dreptul la viata. In al doilea rand, noi nu suntem oameni violenti. Dorim foarte mult ca aceasta imagine sa se schimbe. De asemenea, societatea civila din America sustine legile in favoarea vietii in SUA, cum ar fi, consimtamantul parintilor privind avortul, adica obligatia parintilor de a-si da acordul, in cazul tinerelor sub 18 ani care solicita avort. Apoi, a existat o buna sustinere a legilor privind timpul de reflectie inaintea avortului, asa incat o femeie sa aiba un timp de gandire asupra situatiei sale, timp de 24 de ore, si sa fie informata foarte bine asupra efectelor psihologice si fizice. A existat o buna sustinere a legilor prin care se incearca sa se restrictioneze avorturile.

Promovarea contraceptiei va duce la cresterea numarului de sarcini nedorite

– Miscarea pro-vita din SUA s-a intensificat o data cu venirea presedintelui Bush la putere?
-Da, cu siguranta. Presedintele Bush a adus in administratie oameni care sustin valorile vietii. Acum, multe din fondurile federale sunt acordate in favoarea activitatilor pro-vita si nu organizatiilor pro-avort, cum se facea mai inainte. De exemplu, unul din elementele noastre de medicina preventiva a devenit abstinenta pana la casatorie. Avem extraordinar de multe programe numite “Abstinenta pana la casatorie”. Acestea sunt predate in scoli.

– In ce ar consta aceste programe?
– Aceste programe nu promoveaza un anumit punct de vedere religios. Ele ofera o buna informare asupra bolilor cu transmitere sexuala si prezinta importanta abstinentei pana la casatorie. Acestor programe li s-au rezervat fonduri in valoare de 50 de milioane de dolari anual de catre Congresul american. Camera Reprezentantilor are o sustinere majoritara pro-vita. In Senat, ne mai trebuie un vot sau doua, ca sa avem majoritatea. La Curtea Suprema a SUA, exista cativa judecatori care rastalmacesc Constitutia si de aceea nu exista un consens. Ar fi fost foarte bine daca am fi avut si in aceasta institutie o majoritate care sa ne sustina.

– Credeti ca procesul Roe vs. Wade, in baza caruia avortul a fost legalizat in SUA, in 1974, va fi anulat, dat fiind faptul ca unul dintre protagonistii acestui proces a depus o cerere ca procesul sa fie rejudecat?
– Probabil vor mai fi nevoie de alti 4 ani de guvernare ai presedintelui Bush, astfel incat el sa poata numi unul sau doi judecatori la Curtea Suprema. Si atunci este foarte posibil ca acest proces sa fie anulat.

– In fostele tari comuniste, promovarea contraceptiei si a avortului este o politica de stat. Care vor fi consecintele promovarii excesive a contraceptiei in aceste tari?
– Numarul sarcinilor nedorite va creste… Si SUA s-a confruntat cu o problema asemanatoare. Cand incepi sa distribui contraceptive si/sau prezervative, crezand ca aceasta este solutia la sarcinile nedorite, numarul acestor sarcini creste. La fel, cresc si avorturile. Toate metodele de contraceptie au o rata de esec. Ele ofera femeilor o falsa siguranta, ca nu vor ramane insarcinate. Dar nu este adevarat. Cu cat sunt mai multe contraceptive si prezervative, cu atat acestea provoaca o crestere a sexualitati, o crestere a numarului de parteneri sexuali. De aici si cresterea bolilor cu transmitere sexuala. Deci este clar ca aceste metode cresc numarul sarcinilor nedorite, cresc numarul avorturilor, precum si incidenta bolilor cu transmitere sexuala. Mai mult, acest fapt diminueaza varsta inceperii relatiilor sexuale. Ceea ce facem noi acum in SUA este sa schimbam aceasta mentalitate pro-avort a oamenilor. Programele de sustinere a abstinentei pana la casatorie functioneaza cu adevarat si dau rezultate. Stim acum, avem date statistice, ca numarul elevilor de liceu, care declara ca si-au inceput viata sexuala inainte de terminarea liceului, scade. In prezent, mai putin de 50% din ei declara acest lucru. Iar, in trecut, situatia era alta. Stim sigur acum ca mesajul abstinentei pana la casatorie este bine primit de tineri.

– Se intampla, totusi, lucruri ciudate in lume astazi… Pe de o parte, invalizii, oamenii cu handicap sunt ajutati sa se integreze in societate, li se acorda tot felul de facilitati, iar, pe de alta parte, copiii depistati cu handicap, in timpul screeningului prenatal, sunt avortati. Cum considerati aceasta atitudine a oamenilor?
– E un lucru care contravine oricarei logici. E ceea ce numim noi a fi “politically correct”. Oamenii sunt “politically correct”, daca-i inteleg si-i sustin pe cei nascuti cu handicap, dar sunt, de asemenea “politically correct”, daca ei cred ca e mai bine ca acestia sa fie omorati inainte sa se nasca. Repet, e un lucru care contravine oricarei logici.

Este incurajator ca, in Romania, exista centre pro-vita chiar in spitale

– Cum intelegeti dvs. conceptul de copil “nedorit”?
– Ideea este ca atitudinea unei viitoare mame fata de copilul ei la inceputul sarcinii nu este aceeasi si la capatul ei. Daca la inceput, ea se teme de sarcina, nu si-o doreste cu adevarat, pana in momentul in care copilul se naste, aceste temeri trec si atitudinea mamei se poate schimba total. Cu alte cuvinte, din sarcinile nedorite nu rezulta neaparat copii nedoriti. O data ce copilul s-a nascut, atitudinea pentru acest copil se poate schimba foarte mult. Sau invers. Apoi, sa zicem ca exista probleme materiale. Dar nu putem rezolva aceste probleme omorand niste copii nevinovati.

– Care ar putea fi influenta medicilor ginecologi in problema avorturilor?
– Ei ar putea avea o mare influenta in stoparea avorturilor. In SUA, medicii sunt foarte respectati, sunt autoritati competente in probleme de medicina. Daca ginecologii ar iesi in fata si ar spune, avortul dauneaza femeilor, el produce traume fizice si psihice si nu este sanatos pentru femei, impactul ar fi enorm. Din pacate, cel putin in SUA, este foarte dificil pentru ei sa faca acest lucru deoarece ei se afla sub presiunea grupurilor lor. Daca refuza sa practice avorturile sunt desconsiderati de catre colegii lor.

– Ce stiti despre miscarea pro-vita din tarile Europei de Est?
– Stiu ca este abia la inceputuri, insa se afla in crestere. Cunosc foarte bine doar o parte din aceasta miscare, anume, pe prestatorii de servicii de alternativa la avort, centrele de criza de sarcina, centre maternale, unde se consiliaza femeile cu probleme de sarcina. Ma gandesc la entuziasmul acestor oameni, care sustin valorile vietii, chiar daca economia tarilor lor nu merge foarte bine. Este incurajator ca, in Romania, exista centre pro-vita chiar in spitale. Aceasta ar putea schimba mentalitatea multor medici asupra avortului.

Interviuri realizate © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply