Ratele de esec ale fertilizarii in vitro sunt de peste 90%

Sursa: Life Site News, 26 octombrie 2010

Fertilizarea in vitro (FIV) are o rata de esec importanta, potrivit unui studiu realizat de Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva (SAMR), citat recent de catre Life Site. Doar 7,5% din embrionii creati in eprubeta ajung vii la nastere, concluzioneaza studiul.

N-ar trebui sa surprinda pe nimeni faptul ca marea majoritate a spermei si a ovulelor niciodata nu ajung impreuna, in procesul de fertilizare, a declarat dr. Robert W. Rebar, director executiv al SAMR, intr-un comunicat de presa. Si chiar dupa ce s-au alaturat pentru fertilizare, o majoritate covarsitoare de ovule fertilizate nu devin embrioni viabili, si doar un procent mic de embrioni considerati viabili produc un copil. Aceste date provin de la un laborator de fertilizare in vitro.

Studiul a fost realizat de Centrul de fertilizare in vitro Shady Grove, Maryland (SUA) in perioada 2004 si 2008, pentru a cuantifica soarta ovulelor recoltate in procesul FIV, fiind prezentat la conferinta anuala a SAMR de la sfarsitul lunii octombrie. In cinci ani, din 14.324 de cicluri de fertilizare artificiala, medicii au recoltat 192.991 ovule. Dintre acestea, 110.939 au fost fertilizate cu succes. Totusi, din acest total, doar 44.282 au devenit embrioni viabili. Intr-un singur ciclu de fertilizare in vitro, se implanteaza un singur embrion sau doi, restul fiind congelati.

In baza celei mai optimiste ipoteze ca toti embrionii vor fi utilizati, aceste cifre vor rezulta in 8.366 de copii. Adica doar 7,5% din toate ovulele fertilizate vor deveni copii vii, se artata in studiul SAMR. Dar, de fapt, embrionii sunt susceptibili de a fi abandonati sau folositi in cercetare. Potrivit Human Life International, in mod frecvent, pentru a creste sansele de reusita a FIV, se aplica de multe ori la reductia embrionara, adica avortul, pentru reducerea riscurilor sarcinii multiple, cifra carora a crescut in ultimele doua decenii in Statele Unite.

Directorul executiv al SAMR, Robert W. Rebar a mai afirmat ca conceptia naturala este de asemenea foarte ineficienta. Chiar daca este adevarat, acest lucru nu schimba faptul ca fertilizarea artificiala produce un lant de embrioni, pe care il poate manipula, neglija sau distruge. Evident, e mult mai usor sa se masoare reusita FIV, totusi, trebuie sa intelegem bine ca punctul in care fertilizarea esueaza, in fertilizarea artificiala, este dupa formarea unui embrion uman complet, nu inainte.

Cunoscuta cantareata canadiana Celine Dion, insarcinata cu tripleti, in urma a 5 cicluri de FIV nereusite, a spus, dupa moartea unuia dintre ei, ca inca se mai simte locuita de trei copii mici. Acest lucru este foarte adevarat. Potrivit ultimelor cercetari in domeniul obstetricii, o mama pastreaza in organismul sau celulele tuturor copiilor conceputi de ea, celule care se reinnoiesc, acestea fiind gasite la 30 sau 40 de ani dupa sarcina. Este vorba de o memorie biologica, implicatiile careia ar fi interesant de stiut. Mai mult, fratii si surorile pastreaza celulele fratilor si surorilor lor mai mari. Cu alte cuvinte, legaturile de familie sunt astfel inscrise in sange.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

 

 

About Post Author

Varia