Sursa: PNCI, 25 iunie 2018
Amnesty International (AI) a confirmat în mod oficial ce acțiuni și declarații ale sale au demonstrat de-a lungul timpului sprijin pentru avort la cerere. Decizia a fost luată în timpul unei întâlniri globale a delegaților AI din întreaga lume de la Varșovia, după cum se anunță în comunicatul oficial.
„Reprezentanții au votat pentru adoptarea unei poziții actualizate privind avortul, care solicită statelor nu doar să decriminalizeze avortul, ci și să garanteze accesul la avortul sigur și legal, pe larg, care respectă pe deplin drepturile tuturor femeilor, fetelor și persoanelor (sic!, n.t.) care pot rămâne gravide”.
Ultima declarație oficială a AI privind avortul a fost în 2007, când AI a șocat mulți susținători, când și-a anunțat sprijinul pentru avort, cerând „dezincriminarea avortului și accesul la avort pentru un număr restrâns de cazuri”, în special pentru „orice femeie care rămâne gravidă ca rezultatul violului, atacului sexual sau incestului, sau în cazul în care o sarcină prezintă un risc pentru viața unei femei sau un risc grav pentru sănătatea ei”.
La vremea respectivă, sub conducerea secretarului general al AI, Iren Khan – acum director general al Organizației Internaționale pentru Dreptul la Dezvoltare (IDLO) – și a secretarului general adjunct al AI, Kate Gilmore, actuala adjunctă a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, decizia organizației a alarmat mulți susținători inclusiv pe Cardinalul Renato Martino, pe atunci șeful Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, care a chemat pe catolici să nu mai contribuie cu fonduri la AI, afirmând că „AI și-a trădat misiunea”.
Gilmore a răspuns că „Biserica Catolică, printr-o relatare greșită a poziției noastre privind aspectele selective ale avortului, pune în pericol drepturile omului” și a afirmat că „poziția Amnesty International nu este pentru avort ca un drept, ci pentru drepturile femeilor, ca ele să nu se mai teamă de amenințare și de coerciție, deoarece ele gestionează toate consecințele violului și ale altor încălcări grave ale drepturilor omului”.
Astăzi, Amnesty International și Gilmore nu mai încearcă să-și nuanțeze sprijinul pentru avort, ci proclamă fără nici o reținere că avortul este un drept al omului și refuză să abordeze răului făcut de avort. Adoptarea recentă a legislației pentru legalizarea avortului în Camera Deputaților din Argentina a fost sărbătorită de AI, printr-un comunicat de presă cu titlul „Argentina: primul pas pentru dezincriminarea avortului este istoric pentru drepturile omului”. În acesta se spunea: „Astăzi, Argentina s-a angajat să facă progrese semnificative în apărarea drepturilor femeilor și fetelor și trimite un mesaj important și pentru restul continentului”.
Amnesty International este, de asemenea, una dintre cele mai active organizații pro-avort din Irlanda care susține abrogarea celui de-al optulea amendament al Constituției Irlandei și solicită o legislație care să legalizeze avortul la cerere.