În Statele Unite, are loc exploatarea comercială masivă de organe și țesuturi umane

Sursa: http://www.genethique.org , 14 octombrie 2019; sursa originală: Los Angeles Times, Melody Petersen și David Willman, „How organ and tissue donation companies worked their way into the county morgue”, 13.10.2019.
În iulie 2003, în Statele Unite, a fost adoptată Legea numită Uniforme Anatomical Gift Act  (Legea donării anatomice uniforme). Aceasta reglementează comerțul cu părți din corpul uman, preluate de la persoane decedate. S-a răspândit în 46 de state, aproape la fel, „sub presiunea lobby-iștilor din industria comerțului cu țesuturi din cadavrele umane”.

Aceste companii sunt împuternicite printr-o lege federală din 1984 ca să preleveze inimile și alte organe ale morților, în speranța de a ajuta alți pacienții bolnavi. Până în 2003, însă, unii au început prelevarea oaselor, pielii și a altor țesuturi pe care industria biotehnologiei le folosește ca materii prime. Astăzi, vânzarea țesutului uman este o afacere globală de mai multe miliarde de dolari.

Pentru a convinge oamenii să devină donatori, companiile de aprovizionare menționează rareori că o pondere din ce în ce mai mare a acestei industrii multimilionare este pentru chirurgia cosmetică sau că, spre deosebire de organe, țesuturile nu fac de cele mai multe ori obiectul unei nevoi imediate. Printre cele în vogă inovații se numără Renuva, o seringă umplută cu grăsime umană, folosită pentru a umfla buzele, obrajii și fesele.

Aceste companii se descriu ca fiind organizații de caritate, iar legea impune ca ele să fie înregistrate ca organizații non-profit. Cu toate acestea, multe dintre ele cheltuie sume considerabile pentru campanii promoționale și elaborează activități de lobby. Ele adoptă planuri strategice pentru a-și crește veniturile. Aceste campanii promovează și donarea de organe, fără a specifica faptul că legea e deschisă și pentru donațiile anatomice: piele, oase…

Legea impune ca medicii criminaliști și legiști să „coopereze” cu companiile „pentru a maximiza posibilitățile de prelevare a donațiilor anatomice pentru transplant, terapie, cercetare sau educație”. În graba lor să preleveze aceste țesuturi umane, companiile îngreuiază investigațiile decesului, împiedicând colectarea sau reținerea de dovezi pentru determinarea cauzei decesului, căci medicii legiști nu mai pot refuza prelevările, înainte de autopsie.

Aceste companii recoltează acum astfel de cantități de țesut prelevate de la americani decedați pe care le exportă din ce în ce mai mult în străinătate, în special în Canada: un studiu din 2017 arată că importurile de piele de americani decedați „au sărit la 25% în 2012, potrivit unei analize, cu o creștere similară cu două cifre, până în 2017”.

About Post Author

Varia

Leave a Reply