Prelegerea Sylvianei Agacinski la Universitatea din Bordeaux, anulată

Sursa: http://www.genethique.org, 25 octombrie 2019;  Universitatea din Bordeaux, 24 oct. 2019;  AFP, 24/10/2019.

O conferință a profesoarei franceze, Sylviane Agacinski, filozof, despre „ființa umană în epoca reproductibilității sale tehnice” urma să aibă loc la, 24 octombrie, la Universitatea din Bordeaux, însă a trebuit anulată din cauza amenințărilor.

La începutul lunii octombrie, organizația Riposte Trans, Asociația Tinerilor și Studenților LGBT din Bordeaux, Solidaires Étudiant-e-s, Collectif Étudiant-e-s anti-patriarhat, i-au invitat pe studenți să se mobilizeze împotriva a ceea ce considerau a fi „tribună” oferită unui vorbitor cu „poziții reacționare, transfobe și homofobe”. Aceste organizații le-au cerut „să facă tot posibilul ca această conferință să nu aibă loc”. Sylviane Agacinski urma să vorbească pe probleme legate de „piețele pentru corpul uman în general (sânge, celule, organe, sarcini)”.

Organizatorii conferinței s-au arătat indignați: „Organizațiile acestea au decis să împiedice un schimb legitim și evident contradictoriu cu privire la aceste aspecte etice și juridice, în contextul actualelor dezbateri privind procrearea asistată medical (PMA/procréation médicalement assistée) și mamele-surogat, numite în Franța și GPA (Getastion pour autrui). Această manifestare a cenzurii este un atac excesiv de grav și violent adus confruntării de idei față de care este atașată universitatea noastră. Prevenirea discuțiilor în cadrul unei comunități face parte dintr-un liberticid în derivă.

Aflându-se în imposibilitatea de a asigura pe deplin securitatea proprietății și a persoanelor și sau condițiile pentru o dezbatere vie, dar plină de respect, în fața amenințărilor violente, Universitatea a decis anularea acestei reuniuni.

Gravitatea acestui obstacol în calea dezbaterii democratice nu poate constitui nici mândrie, nici victorie pentru nimeni, ci o adevărată indignare a tuturor celor care sunt atașați față de bogăția dialogului, a schimbului de idei pentru a înțelege complexitatea lumii noastre”.

Alte știri despre Sylviane Agacinski:

Mamele purtatoare: „o alienare biologica”

Mamele-surogat sau mamele-purtatoare – „utere de imprumut”

About Post Author

Varia

Leave a Reply