Atacuri mediatice asupra unui medic de renume polonez, care a refuzat avortul unui copil cu handicap

Autor: Natalia Dueholm

Natalia Dueholm este ziarista poloneza, editor la  publicatia trimestriala “Opcja na Prawo”. Este autoarea Scrisorii deschise a femeilor jurnaliste impotriva avortului.

Sursa: http://www.lifesitenews.com

Cazul se concentreaza in jurul profesorului Bogdan Chazan, unul dintre medicii de elita din Polonia si director al Spitalului „Sfanta Familie” din Varsovia (Szpital im. Świetej Rodziny). Chazan a fost supus atacurilor mediatice luna trecuta, cand a refuzat sa efectueze avortul unui copil deformat, conceput in vitro intr-o clinica de fertilitate. In loc de un avort, Chazan a oferit mamei sfaturi medicale, asistenta medicala spitaliceasca inainte, in timpul si dupa sarcina, si ingrijire perinatala de tip hospice pentru copil.

Desi legea poloneza permite avortul copiilor bolnavi pana viabilitate, aceasta nu creeaza dreptul la avort. Legea pur si simplu dezincrimineaza avortul pentru medic si pentru mama. Aceasta sarcina, in special, nu prezenta un pericol pentru sanatatea femeii. De asemenea, in conformitate cu legislatia poloneza, orice medic poate invoca clauza de constiinta a tarii, care asigura faptul ca orice medic sau cadru medical nu poate fi obligat vreodata sa faca sau sa participe la un avort, daca o invoca. Cu toate acestea, spitalul condus de Bogdan Chazan a fost amendat cu 70.000 de zloti (aproximativ 23.000 dolari), pentru refuz.

Oficialii guvernamentali justifica amenda, sustinand ca prof. Chazan nu a utilizat clauza de constiinta in mod corespunzator. Si anume, ei au sustinut ca era necesar sa ofere pacientei numele unui medic de avort.

Cu toate acestea, dupa cum subliniaza organizatia juridica Institutul Ordo Iuris, fortarea profesorului Chazan sa faca acest lucru incalca dreptul constitutional la libertatea de constiinta. De aceea, legea folosita pentru a-l amenda pe profesorul Chazan a fost contestata la Tribunalul Constitutional de catre Consiliul National al Medicilor. Aceasta incercare a fost initiata chiar inainte de cazul profesorului Chazan. In conformitate cu Institutul Ordo Iuris, a obliga un medic sa dea trimitere pentru avort unei femei este neconstitutional deoarece ea distruge scopul clauzei de constiinta prin fortarea medicilor care nu doresc sa participe indirect la avorturi.

Refuzul de a participa la anumite proceduri, pe baza convingerilor religioase sau a convingerilor morale este un drept protejat prin constitutie, in Polonia, si a fost recunoscut de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in 2010. In Polonia, ca si in Statele Unite, Constitutia este superioara legilor juridice. Prin urmare, actiunile prof. Chazan s-au aflat complet in cadrul drepturilor sale constitutionale. Avocatul si profesoul Ireneusz Wołoszczuk a confirmat ca profesorul Bogdan Chazan nu a incalcat nici o lege, si a numit atacurile mediatice si amenda „scandaloase”.

Intr-adevar, Bogdan Chazan pare a fi victima unui atac al celor carora le-ar placea sa conteste legile stricte anti-avort ale Poloniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Chazan este o  personalitate provita binecunoscuta in Polonia, si nici o femeie poloneza nu s-ar fi dus la el  pentru avort daca nu ar fi fost indemnata in mod special de cineva care incearca sa-l discrediteze. In plus, desi nu exista nici o lista oficiala a medicilor de avort in Polonia, aceasta informatie e greu de accesat, pentru cei care o cauta.

Mai mult decat atat, din cauza actiunilor profesorului Chazan, spitalul sau a fost subiectul mai multor inspectii guvernamentale. De fapt, cele patru inspectii guvernamentale au incalcat legea, care permite doar una singura, intr-o anumita perioada. Inspectiile au fost cel putin ciudate, avand reputatia remarcabila a spitalului. Femeile gravide din intreaga Varsovie doresc sa nasca acolo, i-ar numarul de nasteri s-a triplat de cand conducerea acestuia a fost  preluata de profesorul Bogdan Chazan. Mai mult, statisticile sale privind sanatatea sugarilor si mamelor sunt de invidiat de medicii polonezi. Rata mortalitatii perinatale in Spitalul „Sfanta Familie”, de exemplu, este de doua ori mai mica decat media nationala.

Convingerile morale de neclintit ale profesorului Chazan au provocat o adevarata furie in mass-media pro-avort. Numerosi politicieni, mai ales post-comunisti si anticlericalisti inversunati, s-au alaturat atacului. Unul dintre ei este membrul Parlamentului Wanda Nowicka, fosta sefa a unui grup pro-avort. Organizatia sa a primit fonduri de la IPAS, care distribuie echipamente de avort in toata lumea si de la compania farmaceutica Gedeon Richter, producator de diverse medicamente si dispozitive pentru controlul nasterii. In urma cu 12 ani, Nowicka a fost implicata intr-un atac similar impotriva lui Bogdan Chazan, in urma caruia medicul si-a pierdut functia de consultant guvernamental si director al unui departament de ginecologie de la Institutul Mamei si Copilului (Instytut Matki i Dziecka) din Varsovia.

In ciuda acuzatiilor aduse reputatului profesor Chazan, de criticii feministi, precum  Nowicka, profesorul este cunoscut ca fiind un mare aparator al sanatatii femeii. El conduce filiala poloneza a MaterCare International, organizatie finantata din fonduri private, care ajuta femeile si copiii din Kenya, Haiti, si Ghana.

Din fericire, profesorul Chazan nu este singur in apararea sa. Exista un sprijin din partea avocatilor si medicilor polonezi. Consiliul National al Medicilor din Polonia sustine clauza de constiinta. Mai mult decat atat, pana in prezent, 60.000 de oameni au semnat o scrisoare in apararea sa. In plus, o multime de polonezi s-a strans in fata spitalului pentru a sprijini medicul atacat. Printre ei, foste paciente, cum ar fi Karolina Miszkurka, al carei copil a fost diagnosticat cu anomalii genetice. Mai mult decat atat, a aparut si o initiativa in Polonia pentru a colecta banii pentru amenda.

In orice caz, Chazan va face apel impotriva acestei amenzi in valoare de 23.000 dolari. El sustine ca aceasta amenda reduce din fondurile spitalului pentru materiale medicale, si ca pacientele sunt cele care vor avea de suferit. Chazan a numit amenda o „rascumparare” a vietii copilului pe care nu l-a avortat. Aceasta lupta merge dincolo de a salva aceasta viata speciala. Ea va avea implicatii pentru alti medici si pentru acceptarea gandirii eugenice.

Medicii-eroi polonezi

Ideologia eugenista, care a aparut in secolul al XIX-lea, nu a fost niciodata foarte populara in Polonia catolica. Chiar si atunci cand a infectat mediul academic international in anii 1920 si 1930. Ea s-a raspandit pe scara larga in Polonia, dupa invazia nazista din 1939. In timpul ocupatiei germane, eugenia a fost practicata in mod legal de catre medici in lagarele de concentrare. Acestia respectau pur si simplu legile eugenice ale celui de-al Treilea Reich, si multi nu aveau mustrari de constiinta. Din fericire, mai multe cadre medicale din Polonia a rezistat cu curaj, aparandu-si convingerile.

De exemplu, psihiatrul Karol Mikulski s-a sinucis cand nazistii i-au cerut sa furnizeze o lista a bolnavilor incurabili din spitalul sau. Mikulski stia ca nazistii au planuit sa-i omoare pe pacientii din acea lista. Un alt exemplu eroic a fost Stanisława Leszczyńska, o moasa si prizoniera la Auschwitz, care ajuta femeile sa nasca. Ea a refuzat sa omoare copiii nenascuti, sfidand ordinele de avort ale infamului doctor nazist Mengele. Leszczyńska a explicat ca copiii nu pot fi ucisi in nici o imprejurare. Un alt prizonier polonez de la Auschwitz, doctorita Irena Konieczna, a refuzat sa respecte legea nazista, atunci cand i s-a ordonat sa „puna capat sarcinii” oricarei femei evreice din lagar.

Spre deosebire de profesorul Chazan, Konieczna nu a fost pedepsita pentru refuzul ei de a se conforma reglementarilor naziste. Este regretabil faptul ca un medic sub ocupatie nazista a avut mai multa libertate de constiinta decat omologul sau in secolul XXI in Polonia „libera”.

 Ce este avortul cu adevarat © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply