Copil polonez nascut viu dupa avort

Autor: Natalia Dueholm

www.planetaludzi.salon24.pl
www.prawdaoaborcji.wordpress.com
www.za-zyciem.pl
www.edukacjadomowa.piasta.pl

Natalia Dueholm este jurnalista poloneza, editor al publicatiei trimestriale „Opcja na Prawo”. Este autoarea unei scrisori deschise din partea Femeilor jurnaliste impotriva avortului (in l. engleza).

„Sistemul polonez de asistenta medicala este obligat si determinat sa distruga copiii cu sindrom Down, inainte de a se naste”, a declarat Kaja Godek, activista pro-life.

Godek este, de asemenea, mama unui copil nascut cu aceasta boala genetica. Ea insasi a fost supusa presiunilor din partea furnizorilor de asistenta medicala de a-si omori copilul [prin avort]. Discursul sau televizat in fata Parlamentului polonez in timpul unei incercari recente de a scoate in afara legii avorturile eugenice a fost ovationat in picioare de catre parlamentarii conservatori, si a trimis o unda de soc in toata mass-media.

Daca discursul dnei Godek nu a constituit inca un punct de cotitura pentru politicienii polonezi, un caz mai recent ar fi pentru ei foarte dificil de ignorat.

La mijlocul lunii februarie 2014, mass-media poloneza a socat publicul cu relatari despre un copil de 22 de saptamani nascut viu dupa un avort legal esuat.

Acest copil, o fetita cu o greutate de aproximativ 680 g, s-a nascut la Spitalul  Wojewódzki Szpital SPECJALISTYCZNY, in Wrocław. Dupa ce avortul nu a reusit, au fost chemati medicii neonatologi sa ajute copilul sa supravietuiasca.

Conform relatarilor din mass-media, fetita, care are sindromul Down si probleme cardiace, este in stare grava. Ea poate avea si alte probleme de sanatate, cauzate de incercarea de avort. In Polonia, avortul se face de obicei prin travaliu indus. In acest caz, aceasta procedura a dus la nastere prematura.

Nu este o surpriza faptul ca mass-media poloneza pro-life a preluat imediat povestea. Surprinzator este faptul ca un portal de stiri medicale si site-urile de internet recunoscute ca fiind de stanga au inceput, de asemenea, sa relateze despre acest caz.

Ruperea tacerii

Mariusz Dzierżawski, activist de la Fundatia Dreptul la Viata, cea mai importanta organizatie pro-life din Polonia, a declarat ca exista motive sa se creada ca bebelusul a fost salvat doar pentru ca avea peste 500 de grame (680 g).

Aleksandra Musiał, avocat polonez, a spus ca spera ca procurorul va investiga cu atentie cazul. Ea spera ca acest copil va supravietui si va forta guvernul sa interzica avortul, fara nici un fel de exceptii. Musiał  a explicat ca administratia actuala este foarte reticenta in a examina detalii cu privire la procedura in vigoare si refuza sa dezvaluie orice informatii specifice cu privire la cauzele exacte ale avorturilor legale.

Avortul in Polonia

In conformitate cu legislatia poloneza , avortul este ilegal, cu exceptia urmatoarelor circumstante: in primul rand, cand viata sau sanatatea femeii este pusa in pericol, nu exista limite legale cu privire la momentul in care avortul poate fi facut. In al doilea rand, cand sarcina este un rezultat al unui act criminal, avortul este permis pana in saptamana a douasprezecea. In cele din urma, avortul este legal cand un medic considera ca bebelusul are un handicap grav si ireversibil sau o boala incurabila, care ii pune in pericol viata. In astfel de situatii – una dintre care a fost si acum celebrul caz al fetitei in varsta de 22 de saptamani – procedura este legala pana in momentul in care copilul este viabil.

Recent , guvernul polonez a lansat date care arata ca 757 de copii au fost avortati in spitalele de stat din Polonia in 2012. Aproximativ 700 dintre ei au fost avortati pentru ca erau suspectati de a fi bolnavi sau ca ar fi avut o boala genetica. Acest numar este in continua crestere .

Un adevar inspaimantator

Ca raspuns, Fundatia Dreptul la Viata ( http://www.stop-abortion.org/ ) a inceput pichetarea spitalelor poloneze. Membrii fundatiei afiseaza postere mari cu copii avortati si cu fetele sustinatorilor avortului, de obicei, politicieni locali. Activitatea lor a dus la o schimbare in opinia publica, determinand o atitudine chiar mai ferventa pentru viata in Polonia. Conform unui sondaj realizat de guvern in iulie 2013, 75 la suta din polonezi vad avortul ca fiind un act rau si nejustificat.

In alegerile parlamentare din anul viitor, actuala coalitie de guvernamant este de asteptat sa piarda. Acest lucru da sperante ca avortul va fi in cele din urma interzis complet in Polonia.

Ce este avortul cu adevarat © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply