Reproducerea asistata medical si riscurile de malformatii la copii

Sursa: Le Figaro, 15 iunie 2010

Un studiu francez asupra riscurilor crescute ale malformatiilor la copiii conceputi prin reproducere medicala asistata a fost facut public la mijlocul lunii iunie 2010, la Congresul European de Genetica Umana, care a avut loc la Göteborg, in Suedia. Efectuat la initiativa asociatiei de monitorizare a activitatilor de reproducere umana asistata medical, Reteaua Follow Up, condusa de Dr. Geraldine Viot, genetician la Maternitatea Port Royal in Paris, studiul a trecut in revista „un numar considerabil” de nasteri, un total de 15.162, in 33 de spitale, care au executat proceduri de reproducere medicala asistata medical, in perioada 2003 si 2007.

Reproducerea asistata medical se refera la practici clinice si medicina de laborator, implicate direct in procreare, pentru a permite cuplurilor care sufera de infertilitate sa aiba un copil: fertilizarea in vitro (FIV), ICSI, inseminarea artificiala.

In Franta, 238,000 nasteri au avut loc, pana in prezent, prin aceste tehnici, iar studiul mai releva faptul ca exista aproape de doua ori mai multe malformatii congenitale majore in aceste nasteri decat la copiii conceputi natural: 4-23%, fata de 2-3%. „In marea majoritate a cazurilor, acestea sunt malformatii cardiace sau urogenitale. Noi folosim termenul major, cand deformarea necesita tratament chirurgical sau duce la repercusiuni in viata de zi cu zi a copilului sau poate in unele cazuri, cauza decesul lui, a spus Dr. Viot.

Malformatiile minore, cum ar fi angioamele cutanate (proliferari benigne ale vaselor de sange), sunt de cinci ori mai frecvent decat la populatia generala. Au fost observate, de asemenea, sindroame genetice in numar mai mare. Studiul nu este inca finalizat: 4.000 de cazuri noi sunt in curs de analiza in 45 de institutii.

Dr. Geraldine Viot a declarat: Originile acestor defecte sunt, probabil, mai multe. Trebuie sa ne uitam la intregul lant, de la cultura embrionilor la efectele de stimulare ovariana la care sunt supuse femeile, dar si la utilizarea ICSI (tehnica ce implica injectarea spermatozoizilor direct in ovul), care este, probabil, nu fara efecte, sa nu mai vorbim de inghetare”.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

2 thoughts on “Reproducerea asistata medical si riscurile de malformatii la copii

Leave a Reply