Alaptarea imbunatateste abilitatile mentale la baieti

Sursa: New Scientist, 20 decembrie 2010

Oamenii de stiinta australieni au descoperit ca alaptarea creste inteligenta la baieti si nu influenteaza capacitatile mentale ale fetelor, potrivit New Scientist. O concluzie a cercetarilor efectuate de o echipa de cercetatori, condusa de Wendy Oddy, de la Universitatea Australia de Vest din Perth (Australia), a fost publicata in revista Pediatrics.

Cercetatorii au examinat datele a 2.868 de sugari alaptati la san. Dupa ce au atins varsta de 10 ani, oamenii de stiinta au analizat progresul in matematica, lectura si ortografie al 1.038 de participanti la studiu. Potrivit studiului, baietii care au fost alaptati cel putin sase luni, au avut rezultate mai bune la aceste subiecte decat colegii lor, care au fost intarcati la o varsta mai frageda. In special, performanta academica la matematica a fost de 9%, la ortografie, de 7%, iar la lectura, de 6%. Totusi, oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice o legatura similara la fete.

Oddy a spus ca hormonul sexual feminin estrogen are efecte antistres. Potrivit acesteia, estrogenul, intrand in organismul copilului odata cu laptele matern, protejeaza baietii de stres. Acest lucru le permite sa obtina rezultate mai bune la scoala. In 2008, efectul alaptarii asupra inteligentei a fost confirmat, de asemenea, de oameni de stiinta canadieni. Potrivit studiului lor, efectuat pe 14.000 de copii din Belarus, copiii alaptati pentru cel putin trei luni, au demonstrat mai bune rezultate in testele de asimilare de noi informatii. In plus, la sase ani, acesti copii numarau, citeau si scriau mai bine decat colegii lor, alimentati cu lapte artificial.

Sarcina © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply