Miscarea pro-vita din Rusia este slaba, pentru ca este divizata

Interviu cu dna Vita Iutinskaya, psiholog la Centrul de Consiliere Familiala “Speranta” din or. Pavlovsk, Federatia Rusa

Vita Iutinskaya este psiholog la Centrul de Consiliere Familiala “Speranta” din orasul rus Pavlovsk. Acest centru a dezvoltat un program pentru femeile cu traume postavort, oferindu-le sprijin moral si material, pentru depasirea consecintelor avortului.

– Doamna Iutinskaya, care este in prezent situatia avorturilor in Rusia?
– In decursul unui an, in Rusia, au loc 7-8 milioane de avorturi. Aceasta este statistica neoficiala. Ministerul Sanatatii sustine, insa, ca in Rusia se fac 1,5 milioane de avorturi pe an. Dar, din moment ce in Rusia exista diverse unitati medicale private, nu toate avorturile sunt inregistrate in mod oficial. Exista chiar un contract personal cu pacientul de a nu inregistra avortul nicaieri. Numai in Sankt Peterburg exista aproximativ 25 de clinici care se ocupa cu acest lucru. Reiese deci ca un numar foarte mare de avorturi ramane neraportat. Din calculele noastre, reiese aceasta cifra. Adjunctul ministrului sanatatii, din prezent, are un program pentru ajutorarea tinerelor mame. Tinem legatura cu acest ministru, dar si cu alte organizatii non-guvernamentale, care impartasesc aceleasi idei ca si noi. De asemenea, avem contact cu biserici si culte. Biserica oficiala este categoric impotriva avorturilor. Insa Biserica este despartita de stat si nu are nici o influenta asupra deciziilor guvernului. Ea vorbeste in nume propriu.

– Ce spune legislatia rusa in domeniul avortului si a contraceptiei?
– Avortul este permis pe baza a 13 motive, inclusiv fizice, medicale, sociale si psihice. In orice perioada de gestatie, se poate efectua un avort, desi acesta este permis, in mod oficial, pana in saptamana a 12 de gestatie. In continuare, de la 12 saptamani, pana la 28 de saptamani, femeile pot face avort, in baza unor motive medicale si sociale. Dupa aceasta perioada, numai daca viata mamei este in pericol.

– Cum este privita contraceptia?
– In ceea ce priveste contraceptia, cu aceasta se ocupa organizatiile de planificare familiala. Acestea sunt organizatii destul de rigide, care promoveaza agresiv inceputul vietii sexuale, inainte de casatorie. Ei au un program de educatie sexuala care a fost introdus, in special, in scolile private. In scolile de stat, promovarea educatiei de sanatate se face prin contactul direct al directorilor de scoala cu asemenea organizatii. Daca directorul este de acord ca aceste programe sa se implementeze, se face acest lucru. Exista toate metodele de control al nasterii, de la prezervative, pana la dispozitivele intrauterine si de la cele mai ieftine, pana la cele mai scumpe. Totul este disponibil, fara nici o reteta. In Rusia, in prezent, are loc un fenomen social foarte important. Se amplifica manifestarea identitatii institutiilor, a organizatiilor. Daca cineva doreste sa se ocupe cu promovarea metodelor de contraceptie sau cu orice alt tip de activitate, poate s-o faca foarte simplu.

– Care sunt motivele reale ale mentinerii unui numar mare de avorturi in Rusia?
– Motivul este unul: egoismul. Din alt punct de vedere, Rusia, in prezent, este foarte instabila din punct de vedere economic. A trecut printr-o inflatie mare, apoi prin diverse de fenomene, specifice tuturor tarilor foste comuniste, cum ar fi depunerea banilor in banci si apoi falimentul acestora sau pierderea banilor in tot felul de jocuri financiare. Si, prin urmare, un alt motiv ar fi cel economic. Apoi, emanciparea femeii… Femeia nu mai doreste sa stea acasa, sa creasca copii, doreste sa-si faca o cariera. Si, in cele din urma, e vorba de ignoranta. La noi vin tinere in varsta de 16 ani, care au deja viata sexuala, dar cred ca ar putea ramane gravide numai dupa ce implinesc 18 ani, varsta majoratului. Avortul se intalneste in toate paturile populatiei, de la cele mai bogate, la cele mai sarace.

Presedintele Putin a inaintat propunerea sa de a stimula cresterea numarului de nasteri

– Ce ajutor ofera statul pentru stimularea natalitatii?
– O familie cu un singur parinte, de obicei numai cu mama, primeste un ajutor de stat egal cu 13 dolari. Copiii invalizi sau cu handicap primesc o indemnizatie egala cu 11 dolari. Atat. Statul nu ofera mult pentru ca are o economie slaba, insa exista o tendinta spre mecenat, sponsorizare. Nu stiu pe cat sunt aceste institutii sau persoane care au bani sustinute de stat, nu stiu daca au facilitati fiscale. Pe de alta parte, in ultimii trei ani, guvernul a fost preocupat de problema sporului natural negativ din Rusia. La inceputul anului 2001, presedintele Putin a inaintat propunerea de a se stimula cresterea numarului de nasteri. Impreuna cu sotia sa, au mers pe la clinici, au tinut conferinte despre faptul ca in Rusia trebuie sa creasca natalitatea, ca in institutiile medicale trebuie sa existe o alternativa la avort. Noi colaboram cu medicii ginecologi, iar acestia trimit la noi femeile insarcinate, care intentioneaza sa faca avort. Noi ducem cu ele discutii ca ele sa pastreze sarcina. Exista o tendinta, in institutiile noastre medicale, de a se stimula natalitatea. Sankt Petersburg este un oras pe moarte, as spune, cu foarte multi batrani si foarte putini tineri.

– Care este situatia copiilor strazii, cat de multi asemenea copii exista in Federatia Rusa?
– Nu cunosc foarte bine statisticile, insa stiu ca exista adaposturi sau aziluri de noapte, atat de stat, cat si ale organizatiilor neguvernamentale. Marile orase, cum sunt Moscova sau Sankt Petersburgul, sunt orase de tranzit. Populatia vine si pleaca si de aceea este nevoie de asemenea adaposturi. Stiu ca ele adapostesc in special, copii fugiti de acasa, fara parinti etc.

– Cat de mult va sustine Biserica?
– In toate orasele exista mai multe confesiuni si toate lucreaza in acest sens, adica toate sustin valorile vieti. Unele colaboreaza intre ele. De exemplu, noi, protestantii, avem colaborare cu ortodocsii, primim de la ei casete audio si postere. Insa n-as spune ca exista o colaborare stransa intre Biserica Protestanta si cea Ortodoxa.

– Care sunt ideile de baza pe care le promovati si din ce zona a societatii civile aveti cea mai multa sustinere?
– Noi suntem pentru o conceptie naturala, de la Dumnezeu. Sexul trebuie sa aiba loc numai in cadrul casatoriei. Promovam abstinenta pana la casatorie in randul tinerilor, ducem discutii despre planificarea familiala naturala cu tinerele cupluri. Avem o definitie pentru conceptie: “Conceptia inseamna relatia omului cu propriul corp si cu propria credinta.” Adica, daca omul cu care discuti este un evolutionist, nu-l vei putea convinge niciodata cu metode religioase. Si atunci ii dam informatii medicale despre contraceptia naturala. Daca este un credincios, in asemenea caz, in viata lui, in casatoria sa, exista Dumnezeu. Exista o simbioza a relatiilor de casatorie, a relatiilor dintre sot si sotie si Dumnezeu. Dar trebuie sa stiti ca exista doua sau trei paturi ale populatiei, in Rusia… Este vorba de populatia aflata la limita subzistentei sau cea care este aproape de nivelul normal de trai si oamenii care au multi bani. Aproape ca nu exista clasa de mijloc. Abia acum se formeaza. Cei care acopera aceasta clasa, in prezent, acestia ne sustin. De aceea si miscarea pro-vita in Rusia este inca slaba pentru ca suntem putini care impartasim aceasta idee, suntem divizati, nu suntem inca in stare sa intelegem ce inseamna democratia, ce inseamna sectorul privat. Sectorul privat la noi este foarte slab dezvoltat. Mai avem colhozuri, sovhozuri, cooperative. Exista pe ici pe acolo initiative private. Acum abia a inceput o dezvoltare a initiativei private, abia acum lumea incepe sa se trezeasca. Apoi, in Rusia exista doua puncte de vedere. Exista o parte a puterii cu radacini in trecut, rigida si inchisa, si noua putere, formata din oameni tineri, entuziasti. Aceste doua tendinte merg in paralel, nu se intrepatrund. Speram sa castige democratia, pana la urma.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply