In SUA, exista multe programe de educare sexuala bazate pe ideea abstinentei

Interviu cu dl Bradley Mattes, director executiv al organizatiei Life Issues Institute Inc.

– Domnule Mattes, cum se face educatia sexuala in scolile si liceele din Statele Unite?
– Exista mai multe organizatii in liceele si scolile din SUA, care ii invata pe tineri sa se abtina de la relatiile sexuale pana la casatorie. Aceste organizatii au crescut ca numar si ca marime. Ele, in prezent, au acces in scolile publice si au finantare de la buget. Ele sunt prezente, de asemenea, in biserici, unde discuta. Si, ca rezultat, vedem ca numarul sarcinilor si avorturilor printre tinere a scazut. Intr-un cuvant, aceste organizatii se bucura de succes. In ceea ce priveste avortul, avem in toate statele centre de criza de sarcina. Membrii acestor centre merg in scoli si le vorbesc tinerilor despre problemele de dupa avort si in general despre pericolele avortului. Organizatia noastra a creat un CD, intitulat “Adevarul demascat”, destinat tinerilor, ca acestia sa vada si sa inteleaga ce inseamna avortul. Pe acest CD, avem link-uri la site-ul nostru. Acolo tinerii pot gasi raspunsuri mai detaliate.

– Credeti ca parintii le vorbesc deseori copiilor despre consecintele debutului devreme al relatiilor sexuale? Educatie sexuala se face mai intai in familia americana si dupa aceea la scoala?
– Parintii sunt suficient de bine informati, insa, nu stiu daca ei gasesc timpul necesar pentru a sta cu tinerii mai mult, sa vorbeasca pe aceste teme. Dat fiind faptul ca bolile cu transmitere sexuala se afla in crestere, sunt si parinti care cred ca trebuie sa faca ceva ca sa-si protejeze copiii. Cred ca este o trezire din starea de inertie,in care am fost. Multi parinti isi pun problema ce ar putea face in acest scop, intemeiaza organizatii, au site-uri pe Internet, care ofera foarte multa informatie. Cred ca informatia din domeniul acesta a crescut foarte mult si nu numai in randul parintilor, ci si al copiilor. Dar este foarte important ca anume parintii, si nu altcineva, sa ofere aceste informatii. Daca nu o fac parintii, vor veni peste copii organizatii de genul Planned Parenthood sau oricare altele care promoveaza sexualitatea intensa, lesbianismul, sexul in afara casatoriei, ca metoda de divertisment, fara sa se ingrijoreze deloc asupra consecintelor. Iar noi, ca parinti, nu dorim acest lucru.

– Exista destui psihologi in scoli care sa abordeze aceste probleme?
– Exista destui, insa, in ultima vreme, aceste posturi s-au desfiintat, din cauza lipsei de fonduri. Din pacate, acestia ofereau copiilor relatii despre cabinetele de planning, despre organizatii de genul Planned Parenthood sau alte organizatii ce promoveaza contraceptia si avortul. In loc sa-i invete despre abstinenta pana la casatorie, ei ii provoaca.

Presedintele SUA a dublat fondurile pentru programele de abstinenta sexuala

– Exista programe guvernamentale, in acest sens, la nivel national sau la nivel de state?
– Exista programe privind abstinenta pana la casatorie, initiate de organizatii non-guvernamentale. Aceste programe primesc oarecare fonduri guvernamentale, in prezent. Presedintele Bush a dublat finantarea guvernamentala pentru programele de abstinenta in randul tinerilor. Acest lucru a fost, intr-adevar, incurajator.

– Se distinge o diferenta intre opinia oamenilor mai in varsta si a celor mai tineri, privind avortul, in SUA?
– Ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare… Am observat,in SUA, o diferenta neta intre punctele de vedere ale oamenilor mai in varsta si punctul de vedere al tinerilor in ce priveste avortul. Tineretul american manifesta o mai mare inclinatie pentru abstinenta, este chiar impotriva avortului, chiar impotriva divorturilor. Acest lucru pare a fi destul de incurajator. Avem destui copii cu cheia la gat (cand ambii parinti lucreaza si copiii se descurca singuri), dar aceste lucruri si-au spus cuvantul, nu tocmai in bine, in timp. Cred ca parintii acum vor altceva pentru copiii lor. Cercetarile arata ca aceste tendinte, mai noi, de detasare si chiar reactie negativa, exista si se impun chiar si in zonele cele mai liberale in ceea ce priveste sexualitatea. Tendinta este in crestere si in Marea Britanie. Sunt sigur ca va creste si in alta tari.

– Exista literatura de specialitate privind educarea tinerilor in spiritul castitatii si al abstinentei pana la casatorie?
– Exista programe ample bazate in principal pe valorile religioase, dar si programe ale institutiilor secularizate. Nu este nici o problema in promovarea si procurarea acestor informatii. Problema este transmiterea lor intr-un mod eficace catre tineri, utilizarea tuturor cailor, cum ar fi scoala, pentru a ajunge la tineri.

– Care este rolul organizatiilor neguvernamentale in aceasta actiune?
-Au un rol principal, desigur. Ele transmit tinerilor mesajul despre abstinenta si castitate.

– Care sunt problemele principale ale familiei americane?
– Familiile se confrunta cu faptul ca barbatii adulti de peste 20 sau chiar 30 de ani corup minore, de 12-13 ani. Acest lucru se intampla foarte-foarte des. Acestia, de obicei, le duc sa faca avort, cand devin insarcinate, insa acest lucru inseamna, din punct de vedere legal, un viol. Daca te abtii de la relatiile sexuale pana la casatorie, o multime de alte probleme dispar in adolescenta, ma refer aici la bolile cu transmitere sexuala, problemele sociale ale relatiilor distruse etc. Foarte multe dintre aceste probleme pur si simplu nu exista atunci cand exista abstinenta sexuala.

– Exista multe familii monoparentale in SUA?
– Pentru aceste familii, formate fie numai din mama si copii, fie numai din tata si copii, exista foarte multe subventii guvernamentale. Lor li se acorda hrana si adapost, asistenta medicala gratuita si multe alte lucruri. In America, o femeie face un avort foarte rar din motive materiale. De obicei, problemele sunt de natura sociale.

Viata reala a femeilor nu corespunde in nici un fel cu ideile feminismului

– Care credeti ca ar fi solutiile la avort in Romania, care este o tara saraca?
– In primul rand, mesajul abstinentei sexuale ar putea ajuta. Dar se pare ca o multime de femei casatorite in Romania recurg la avort din motive economice. Ceea ce puteti face este sa le spuneti ca nu trebuie sa-si omoare copiii pentru a-si rezolva problemele economice. Trebuie sa le incurajam cu resurse sau chiar o slujba. Trebuie sustinute in asa fel incat femeia sa aleaga sa salveze viata copilului ei. Nu trebuie s-o incurajam sa-si omoare copilul, acest lucru nu-i rezolva problema, ci ii creeaza noi si noi probleme.

– Influenta Bisericii scade sau creste in SUA?
– Biserica a avut o influenta foarte buna asupra tinerilor. Am vazut grupuri mari de tineri in biserici. Acestia se aduna la biserica pentru activitati sociale, publice sau pentru rugaciune. Acesta este insa un singur aspect al activitatii in acest domeniu.

– In ce masura feminismul mai este o ideologie la moda in SUA?
– Feminismul devine un lucru care tine de trecut… Viata reala a femeii nu corespunde deloc ideilor feminismului. Femeile incep sa respinga ideea de a-si omori copiii lor nenascuti pentru a-si rezolva o problema sau alta. Organizatiile feministe sunt in dispute mari cu barbatii, unele organizatii manifesta atitudini agresive anti-barbati. Iar majoritatea femeilor inteleg ca acest lucru nu este real. Ele nu urasc barbatii. Ele nu doresc acest lucru. Ele doresc sa gaseasca un barbat de care sa se indragosteasca, cu care sa se casatoreasca si sa aiba copii. Toate femeile isi doresc acest lucru. Feminismul este contrar ceea ce exista instinctiv in inima femeilor. Una din problemele importante ale organizatiilor feministe este avortul si lesbianismului. Multe femei sunt ingrozite de aceste idei si nu doresc sa devina membre ale unor organizatii care promoveaza homosexualitatea.

Aproape jumatate din femeile care recurg la avort spun ca au ramas insarcinate din cauza esecului contraceptivelor

– Liberalismul economic cultiva individualismul la oameni. Acest lucru face ca sa se desparta mai rapid copii de parinti etc. Probabil, ca si un anume liberalism, ca manifestare politica agresiva, favorizeaza egoismul, individualismul.
– Societatea cultiva motivatii foarte egoiste, avem o societate foarte egoista… Oamenii invata sa se gandeasca numai la ei, in primul rand, apoi la ceilalti. Scriptura ne invata sa ne gandim mai intai la aproapele nostru, dupa aceea la noi. Oamenii care recurg la divort nu se gandesc deloc la efectul divortului asupra copiilor. Acest lucru ii marcheaza pe copii pe toata viata.

– Ce puteti spune despre utilizarea contraceptivelor, ca alternativa la avort?
– Contraceptivele contribuie la aparitia mai multor relatii in afara casatoriei. Dupa aceea, toate formele de contraceptie au o rata de esec. 48% din femeile care recurg la avort in SUA spun ca au ramas insarcinate in urma esecului contraceptivelor. Pe de alta parte, utilizarea tot mai mare a contraceptivelor duce la cresterea numarului de boli cu transmitere sexuala. Iata doar cateva consecinte grave, care nu recomanda contraceptivele.

– Este o mare diferenta intre opinia generala asupra copilului nenascut, impartasita de oamenii din America, si cea a oamenilor din Europa?
– Da, in America, cuvantul avort este foarte urat. Controversa este mult mai mare in SUA decat in Europa. Campaniile impotriva avortului sunt mult mai ample in America decat in Europa. Aceasta deoarece, in ultimii 30 de ani, miscarea pro-vita a fost foarte activa in America, educand comunitatea. Ea a ales candidati pro-vita si oameni pro-vita in Congres, care au adoptat legi pentru viata, la nivel national si de stat.

– Ce puteti spune despre rata sarcinilor la adolescente, in SUA? La un moment dat, crescuse foarte mult.
– Da avem o problema in acest sens, insa, dupa implementarea programelor de educatie a abstinentei pana la casatorie, acest indicator a inceput sa scada simtitor. Si tendinta este in descrestere. Credem ca mesajul abstinentei pana la casatorie cu cat este mai pe larg raspandit, cu atat are un impact foarte bun.

SUA a restrictionat cercetarile pe embrion

– Care este rolul biotehnologiilor avansate in salvarea vietii copiilor?
– Tehnologia moderna este o binecuvantare de la Dumnezeu si noi avem responsabilitatea, ca oameni, s-o folosim pentru a o proteja, pastra si trata copiii nenascuti. Ea nu trebuie folosita pentru a distruge viata. Nu putem distruge viata unui om pentru a-l trata pe altul. Daca utilizam aceasta tehnologie ca sa protejam viata umana, este foarte bine.

– Cum se dezvolta industria cercetarii pe embrion in SUA?
– Presedintele Bush a semnat un ordin guvernamental, care restrictioneaza foarte mult cercetarea pe celulele embrionare stem. Nu se mai utilizeaza bani guvernamentali pentru crearea de noi linii de celule embrionare stem. S-a redus substantial utilizarea banilor guvernamentali pentru asemenea cercetari. Daca doresc bani de la buget pentru astfel de cercetari, companiile de cercetari pot utiliza numai liniile de celule embrionare stem existente deja si nu pentru crearea de noi linii de celule embrionare stem. Exista aproximativ 19 linii de celule embrionare stem pentru utilizare. Companiile de biotehnologie sunt foarte suparate din aceasta cauza. Ele doresc linii de celule stem embrionare nelimitate. Din fericire, avem un presedinte pro-vita. El a interzis utilizarea banilor de la buget in acest scop.

– Cum vedeti acest paradox, creat de faptul ca, in timp ce in SUA se incearca anularea procesului Roe contra Wade, care a liberalizat avortul, in 1973, in Europa, in textul Constitutiei Europene se incearca introducerea conceptelor de “drepturile sexuale” si “drepturi reproductive”, care presupun accesul mai rapid la avort?
– Procesul Roe contra Wade va fi anulat si credem cu tarie acest lucru. Tehnologia avansata chiar ne va ajuta la asta. Atunci cand observi bebelusul cvadridimensional, ca in imaginile unui film, cum se manifesta el in burta, chirurgii realizeaza operatii pe bebelusii aflati inca in burta mamei, nu se poate sa spui ca in uter se afla altceva decat o fiinta umana. Oamenii afla tot mai multe lucruri despre tragedia copiilor ucisi prin avort in ultimul stadiu de sarcina, despre clonare si despre cercetarea pe embrion. Noi incercam sa educam oamenii. Cu cat aceste aparate vor arata oamenilor viata, de la inceputurile sale, cu atat oamenii isi vor schimba atitudinea fata de avort si copilul nenascut. Cred ca vom trai si vom vedea anularea procesului care a liberalizat avorturile in SUA. Statul are un rol hotarator. Statul fie poate omori copiii nenascuti, fie ii poate salva. Trebuie sa continuam sa protejam viata.

– Care ar fi solutiile pentru Romania, in acest caz?
– Daca preotii ar vorbi oamenilor in permanenta despre tragedia avorturilor, acest lucru ar schimba inimile oamenilor si ar duce la salvarea cat mai multor copii. Este ceea ce vrem noi sa facem in America, sa facem bisericile sa vorbeasca cat mai mult impotriva avortului. Educatia este fundamentul pe care construim victoriile legislative si politice. Educatia este foarte-foarte importanta. Prin educatie putem schimba modul de gandire al oamenilor.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply