Contraceptia de urgenta si pericolele sale asupra adolescentelor

Sursa: Population Research Institute, 5 martie 2004

Acest material privind caracterul abortiv si alte consecinte medicale nefaste ale pilulei de-a doua zi (numita si contraceptia de urgenta) asupra adolescentelor a fost scris de colaboratorii Institutului de Cercetare a Populatiei (eng. Population Research Institute) din Washington (SUA). Provita Media multumeste acestei organizatii pentru amabilitatea de a permite traducerea, adaptarea si publicarea textului pe site-ul nostru.

Cu ajutorul cercetatoarei Julie Wheeland, Institutul pentru Cercetarea Populatiei a elaborat un studiu amplu pe aceasta tema, care are scopul de a educa populatia referitor riscurile acestui medicament puternic hormonal. Autorii fac referire la riscurile si pericolele lui asupra sanatatii copiilor si adolescentelor. Steven W. Mosher, presedintele Institutului pentru Cercetarea Populatiei (Population Research Institute)

Inventatorii si promotorii contraceptiei de urgenta prevad profituri imense de pe urma consumului acesteia de catre adolescente, daca ea va fi aprobata pentru eliberare fara reteta de catre Administratia pentru Medicamente si Alimentatie. Promovarea contraceptiei de urgenta printre adolescente a implicat experimente periculoase, care au expus adolescentele la grave riscuri asupra sanatatii. Aprobarea contraceptiei de urgenta va expune intreaga populatie de adolescenti la aceleasi riscuri, care au fost ignorate de catre promotorii acestor campanii.

Womens Capital Corporation Bar Laboratories, care a depus cererea de aprobare a contraceptiei de urgenta la Administratia pentru Medicamente si Alimentatie (din SUA), a finantat cateva studii, cu intentia de a testa asa-numita pilula Planul B pe adolescente in varsta de 14 si 16 ani. (1) Aceste tinere, in numele experimentului, au fost implicate in relatii sexuale neprotejate. Studiile efectuate au fost realizate fara a se lua in considerare riscurile evidente asupra sanatatii adolescentelor, cum ar fi ciclul menstrual neregulat, in ciuda recunoasterii imaturitatii fiziologice si hormonale ale fetelor la aceasta varsta. De asemenea, a lipsit o supraveghere si o consiliere adecvata, avizul sau consimtamantul parintilor, asigurarea ca tinerele sub experiment nu au fost violate sau ca aceste tinere au luat contraceptive de urgenta in timpul prescris. (2)

Aprobarea contraceptia de urgenta si eliberarea acesteia fara reteta va expune tinerele americane la riscuri serioase de sanatate. Riscurile contraceptiei de urgenta asupra adolescentelor nu au fost niciodata studiate adecvat. Pentru a masura nivelul riscului pe care contraceptia de urgenta il impune asupra tinerelor trebuie sa luam in considerare pericolul cauzat de Norplant. Acest contraceptiv pe baza de progestin, acelasi compus activ, ca si in cazul pilulei Plan B, nu mai este disponibil in SUA, deoarece este considerat periculos. Riscurile cunoscute includ adaugarea semnificativa in greutate, depresie, cresterea chisturilor ovariene, aparitia bolilor vezicii urinare, tensiune crescuta si tulburari de respiratie (3).

In randul tinerelor, unele din aceste efecte colaterale ar putea duce la cresterea ratelor de bulimie, anorexie sau depresie clinica. De asemenea, riscul crescut de sarcina ectopica este asociat cu utilizarea contraceptiei de urgenta tip Plan B (4). Bolile abdominale reprezinta un efect al pilulei Plan B. (5) Contraceptia de urgenta inlatura implicarea parintilor si, in acest caz, este posibil ca adolescentele, care cumpara acest contraceptiv la farmacie si apoi au dureri abdominale, sa nu aiba incredere in parinti, care le-ar sfatui sa mearga la medic, singurul care ar putea diagnostica posibilitatea unei sarcini ectopice, ce le-ar putea pune viata in pericol. Aprobarea contraceptiei de urgenta ar insemna ca tinerele sa poata cumpara liber si sa utilizeze (sa abuzeze), fara supraveghere sau observatie, de aceasta pilula hormonala foarte puternica.

Daca pilula de-a doua zi va fi aprobata, ne putem astepta ca rata bolilor cu transmitere sexuala printre adolescenti sa urce ametitor. Adolescentii in varsta de 15-19 ani reprezinta, in prezent, 46% din toate cazurile de chlamydia in SUA. Mai mult, unul din patru adolescenti activi sexual contacteaza o boala cu transmitere sexuala, la un moment dat. HIV/SIDA reprezinta o ingrijorare speciala. In prezent, fetele si femeile tinere se imbolnavesc de HIV, in medie, cu 10 ani mai devreme decat barbatii. In SUA, femeile reprezinta, in prezent, 30% din noile cazuri de infectie cu HIV in fiecare an. Jumatate din noile cazuri de imbolnaviri cu HIV se intalnesc in randul tinerilor sub 25 de ani, iar jumatate dintre acestea sunt femei (6).

In momentul in care va fi pusa in vanzare persoanelor implicate in acte sexuale neprotejate si din moment ce aceasta maniera de distribuire a medicamentului ii impiedica de la o consiliere adecvata, contraceptia de urgenta va cauza o crestere dramatica a bolilor cu transmitere sexuala. In statul american Washington, dar si in Suedia, unde contraceptia de urgenta este pe larg disponibila, ratele infectiei cu BTS au crescut vertiginos, de cand a fost introdusa contraceptia de urgenta. (7)

Contraceptia de urgenta va genera o crestere a ratelor de violenta sexuala comisa impotriva tinerelor. La o comisie consultativa a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie, in sustinerea pilulei Plan B, Vivian Dickerson, medic, presedinte ales al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, a promovat contraceptia de urgenta ca raspuns la violenta sexuala comisa impotriva tinerelor. Dickerson a pretins ca adolescentele ar trebui sa aiba acces la contraceptia de urgenta deoarece ele, in special, nu pot controla aparitia actului sexual sau a utilizarii contraceptiei, facandu-se referire la cazuri cum sunt violul, data violului, presiunea partenerului sau alte presiuni socio-culturale de a te implica in relatii sexuale fara utilizarea contraceptivelor. (8) Dupa cate se pare, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie considera ca fetele abuzate sexual trebuie sa mearga pur si simplu la farmacie si sa cumpere o pilula. Majoritatea parintilor fetelor violate considera ca fetele lor merita mult mai mult decat aceasta solutie pur medicala. Anume: consiliere, testare pentru HIV/SIDA, plangere la politie si pastrarea dovezilor pentru inchiderea violatorului.

In general, grupurile finantate de USAID si UNFPA au promovat contraceptia de urgenta, ca raspuns la violenta comisa impotriva adolescentelor. De exemplu, Family House International, finantata de USAID in ciuda legii din El Salvador, care defineste viata cu incepere de la fecundare a lansat campanii masive de promovare a contraceptivelor pentru tinere, in varsta de cel putin 10 ani. (9) Date ale USAID arata ca adolescentele au nevoie de contraceptia de urgenta in special deoarece ele ar putea sa fi fost violate, … sau nu se asteapta sa aiba un contact sexual (10). Un CD, destinat scolilor publice, creat de Academia de Dezvoltare pentru Educatie, pretinde ca pilula de-a doua zi este utila in situatii in care actul sexual a fost impus. (11) De fapt, disponibilitatea facila a contraceptiei de urgenta va face mult mai dificil pentru adolescente sa reziste presiunilor de a avea un contact sexual si va trivializa actul violului.

Contraceptia de urgenta va duce la o crestere a ratei sarcinilor printre adolescente. Studiile au aratat ca ratele crescute de sarcina apar in randul adolescentelor cu o rata crescuta de utilizare a contraceptiei de urgenta. (12) Alte studii au aratat ca adolescentele ale caror sarcini s-au sfarsit prin avort provocat au luat pilula de-a doua zi inainte de conceptie. Adolescentele care utilizeaza contraceptia de urgenta pot sa adopte mai usor un comportament sexual de risc.(13)

Administratia pentru Medicamente si Alimentatie nu ar trebui sa aprobe pilula de-a doua zi in SUA, daca este ingrijorata cu adevarat de soarta si sanatatea adolescentelor.

NOTE:

  1. Plan B OTC Actual Use Study, Studiul Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie nr. 9727, 5 noiembrie 2001 11 aprilie 2002: FDA.gov.
    Acest studiu a fost realizat de catre producatorul pilulei Plan B in 5 clinici si 5 farmacii in 2001 si 2002. Tinerelor nu li s-au dat instructiuni privind folosirea produsului, decat cele inscrise in instructiunile din pachet. O tanara din cadrul acestui experiment era in clasa a VIII. 28 de fete erau in clasele a IX-XI.
    28% din aceste adolescente au fost utilizatori repetati, insemnand ca au utilizat aceasta pilula cel putin o data inainte de studiu. 24% dintre adolescente au disparut de sub observatie, insemnand ca cercetatorii nu au mai avut nici un contact cu aceste tinere, dupa ce le-a fost oferita pilula de-a doua zi. Alte 21% din adolescente au participat la o singura sedinta de supraveghere cu cercetatorii. Trei dintre fete au fost identificate in studiu ca luand pilula Plan B incorect. 27% dintre adolescente au dorit sa ia pilula de-a doua zi deoarece au avut un contact sexual neprotejat. 55% dintre tinere au declarat ca aveau nevoie de pilula deoarece prezervativul s-a rupt sau a alunecat. 9% din adolescente au declarat ca au uitat sa ia pilulele hormonale de fiecare zi. Studiul a mai aratat ca trei dintre tinerele care au utilizat pilula Plan B au oferit date insuficiente care sa fi aratat ca erau sau nu insarcinate in momentul in care utilizau aceste pilule.18% din adolescente nu au avut ciclu menstrual in perioada asteptata, dupa utilizarea pilulelor.
  2. Contraceptive Implants Come of Age, Progress in Reproductive Health Research nr. 61, World Health Organization. Vezi: Who.int.
  3. Chief Medical Officer Update nr. 35, U.K. Ministerul Sanatatii, ianuarie 2003: www.doh.gov.uk/cmo/cmo_35.htm#20.
  4. Instructiunile de utilizare a pilulei Plan B, Reactii adverse: www.go2planb.com/section/about/package_insert. 18% din reactiile adverse au implicat dureri abdominale.
  5. John R. Roberts, MSN, RNCS, ANP. HIV Prevention: Are We Making Progress? A 15-a Conferinta anuala a Asociatiei Asistentilor Medicali pentru ingrijirea pacientilor cu SIDA. La: www.medscape.com/viewarticle/445634.
  6. Sexually Transmitted Disease Morbidity, Washington State, Infection Disease and Reproductive Health”, STD/TB Services & IDRH Assessment Unit, Washington State Department of Health, 2002. La: www.doh.wa.gov. Statistics: Notifiable Diseases, Genetal Chlamydia Infection”, Swedish Institute for Infectious Disease Control (SMI). La: Smittskydds Institutet.
  7. Transcrierea Sedintei reunite a Comisiei Consultative a Medicamentelor, a Comisiei Consultative pentru Medicamente pentru sanatatea reproducerii si a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie, 16 decembrie, 2003, p.38 Transcrierea disponibila la adresa: www.fda.gov/ohrms/dockets/ac/03/transripts/4015T1.pdf. Prezentata de Womens Capital Corporation/ reprezantantul Barr Laboratories Vivian Dickerson, MD, presedinte ales al American College of Obstetricians and Gynecologists.
  8. USAID El Salvador, Family Planning Guidelines, iulie 1999.
  9. U.S. AID Fact Sheet on Emergency Contraception, October 1999. Albert Schweitzer Institute, Quinnipiac University:www.quinnipiac.edu/prebuilt/pdf/asi/asi-3212002usaid-fact-sheet.pdf .
  10. Linda Simkin, M.Phil., et al., Building Emergency Contraception Awareness Among Adolescents: A Toolkit for Schools and Community-Based Organizations, Academy for Educational Development, 2003. Logistica a fost finantata de catre David and Lucille Packard Foundation, General Service Foundation si Child Welfare Fund. Au contribuit, de asemenea, George Soros, Open Society Institute si Turner Foundation for past funding of AEDs EC/adolescent work.
  11. Birth control for teens so pregnancies go up by 10%, Daily Mail (London), Dec. 1, 2003. Un controversat program de educatie sexuala care distribuie prezervative in scoli a fost clasificat drept un esec, dupa ce cifrele au aratat o crestere cu 10% a ratelor sarcinii printre adolescente. Conform acestui program, scolile distribuie prezervative, iar elevii sunt trimisi la clinici pentru pilula de-a doua zi. In timp ce ratele sarcinilor au scazut in intreaga Scotie, in regiunea Lothians (Scotia), unde acest program a fost pus in aplicare, fiind distribuite aceste contraceptive, ratele sarcinilor au crescut brusc, ajungand la 59,1 la mia de femei.
  12. Dick Churchill, et al., Consultation Patterns and Provision of Contraception in General Practice Before Teenage Pregnancy: Case-Control Study, British Medical Journal, 2000 August 19; 321 (7259): 486-489.: Pub Med Central.

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply