Pericolele pilulei de-a doua zi

Sursa: Population Research Institute, 12 martie 2004

La mijlocul anilor 90, OMS si-a dat seama ca unei cresteri a utilizarii metodelor de contraceptie ii corespunde o crestere asemanatoare a ratelor avorturilor.

Astfel a aparut o noua metoda de contraceptie post-coitala sau de urgenta, promovata cu asiduitate dupa aceea, numita si pilula de-a doua zi. (1)

In ciuda studiilor ulterioare ale OMS, care au descris contraceptia post-coitala de rutina ca fiind drept inadecvata, in primul rand, deoarece are o inalta incidenta a tulburarii ciclului menstrual, (2) eforturile de aprobare si de punere in circulatie pe piata a pilulei de-a doua zi au continuat pe plan global. Astazi, aceste eforturi sunt continuate in SUA de catre Womens Capital Corporation/Barr Laboratories, printr-o cerere facuta la Administratia de Medicamente si Alimentatie, prin care se solicita distribuirea pilulei de-a doua zi fara reteta. Womens Capital Corporation este de fapt producatorul pilulei de-a doua zi, denumita Plan B in SUA.

Dupa cum arata dovezile, aceste eforturi sunt motivate de ideologie si profit si nu de grija pentru sanatatea si bunastarea femeilor. Chiar si cunoscutul promotor al avortului David A.Grimes, doctor in medicina, care a prezentat pilula Plan B Comisiei consultative a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie in decembrie 2003, a recunoscut intr-un interviu dat in 2002 ca pilula de-a doua zi are un efect grav negativ asupra ciclului menstrual al femeii. Utilizarea repetata a contraceptiei de urgenta produce tulburari grave ale ciclului menstrual, a declarat Grimes. Dereglarea completa a ciclului menstrual actioneaza ca un stimulator puternic in folosirea prea des a acestei metode. (3) De fapt, haosul ciclului menstrual, asupra caruia avertizeaza Grimes, nu impiedica utilizarea repetata si de rutina a pilulei de-a doua zi de catre femei, dupa cum au aratat studiile. Dar tulburarile ciclului menstrual impiedica femeile sa inteleaga daca sunt sau nu insarcinate, sau pur si simplu au o intarziere a menstrei.

In SUA si in alte tari, grupurile de promovare a avortului, planificarii familiale si controlului nasterilor cauta sa promoveze pilula de-a doua zi, ignorand riscurile dovedite stiintific ale Levonorgestrelului (unicul compus activ al pilulei de-a doua zi). Aceste efecte colaterale bine documentate includ cresterea semnificativa in greutate (aproximativ 7 kg), depresie, cresterea chisturilor ovariene, boala vezicii biliare, tensiune crescuta, tulburari respiratorii (4), cresterea riscului de sarcina ectopica (5) si chiar deces. La unele femei, aceste grave efecte colaterale provocate de Levonorgestrel poate duce la alte riscuri de sanatate, ca bulimia, anorexia si depresia clinica.

In timp ce aceste riscuri cresc, o data cu utilizarea pilulei de-a doua zi de mai multe ori, sustinatorii pilulei de-a doua zi promoveaza folosirea repetata, frecventa si crescuta a ei. Dupa producatorii pilulei Plan B, pilula poate fi eliberata ori de cate ori este necesar. Ca si cum aceasta ar insemna sa cumperi dulciuri. (6) Promovarea la scara larga de catre cei care profita de pe urma vanzarii acestei pilule este contrazisa de dovezi solide si de avertismente, conform carora femeile trebuie sa limiteze utilizarea ei sau sa nu o utilizeze deloc. (7)

Norplant, medicamentul similar pilulei Plan B, a fost legat de aparitia unor probleme medicale severe, care n-au fost niciodata studiate in mod adecvat sau recunoscute de catre Administratia pentru Medicamente si Alimentatie sau de catre producatorul medicamentului.

In timp ce constientizarea publica a pericolelor pilulei de-a doua zi a crescut permanent in SUA, comunitatea internationala, care sustine avortul, isi intensifica atacurile. In 2003, Consortiul International pentru Contraceptie a declarat ca cercetarea comportamentala si medicala realizata pana in prezent nu ofera vreo baza pentru limitarea frecventei de utilizare a contraceptiei de urgenta, intr-un an sau intr-o luna. Femeile trebuie sa utilizeze contraceptia de urgenta de cate ori este nevoie. (8) Nici un argument nu a fost oferit pentru a sustine aceasta afirmatie iresponsabila, care ramane motivata doar din punct de vedere politic. Comunitatea internationala care sustine avortul a facut din promovarea pilulei de-a doua zi o rutina a bataliei pentru sanatate pentru oamenii fara adapost sau refugiati. In Albania, un director cunoscut de clinica se plangea ca oamenii, in special tinerii, folosesc aceasta pilula de fiecare data cand au un contact sexual. (9)

Teama de sarcina, folosita ca argument in alte tari, a fost utilizata de catre promotorii internationali ai avortului, pentru a promova avortul chimic cu ajutorul pilulei de-a doua zi, fara garantii sau restrictii, ceea ce a facut ca unele femei sa ia doze crescute ale acestui medicament. Un studiu efectuat in Ungaria a aratat ca femeile luau catre 4-5 pilule (3,75 mg), o doza de 4-5 ori peste nivelul normal, ca prima doza, urmata de 1,75 mg la 12 ore. (10)

Este clar ca distribuirea fara reteta a pilulei de-a doua zi va cauza abuzuri de utilizare si supradoze ale pilulei de-a doua zi, precum si erori de utilizare ale acestei pilule. Cu toate acestea, cei de la Womens Capital Corporation/Barr Laboratories au dat asigurari Comisiei consultative a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie ca pilula de-a doua zi este sigura si nu exista posibilitatea de suprasolicitare a acesteia. (11) Numarul total al femeilor care si-au pus in pericol sanatatea cu pilule de-a doua zi, in tarile in curs de dezvoltare, este de neimaginat. Astazi, acest pericol le pandeste si pe femeile din SUA.

Fara indoiala, marele pericol al pilulei de-a doua zi il constituie pierderile de vieti omenesti. In instructiunile care insotesc pilula sunt omise evident avertismentele privind riscurile acestui contraceptiv si functia sa abortiva. Femeile trebuie sa fie informate despre toate riscurile pe care le implica pilula de-a doua zi pentru ele si pentru copiii lor. Aprobarea pilulei de-a doua zi fara reteta va constitui un mare pericol asupra femeilor din America. Administratia pentru Medicamente si Alimentatie ar trebui sa actioneze astfel incat sa protejeze femeile si copiii respinand eliberarea fara reteta a pilulei de-a doua zi sau a oricarui alt produs din gama contraceptiei de urgenta.

Note

  1. Fuller Information and More Choice v The Responsible Way Ahead, Progress in Reproductive Health Research, 1995, nr. 35, part 2. Organizatia Mondiala a Sanatatii. Who.int.
  2. Mitchell D. Creinin, MD, Emergency Contraception: More Than a Morning After Pill”, Medscape General Medicine, 1999. www.medscape.com/viewarticle/408799. Fara supravegherea de catre un cadru medical, pilula de-a douzi poate duce la o posibila utilizare de rutina de catre femei si adolescente.
  3. Laurie Barclay, MD, Over-the-Counter Emergency Contraception”, a Newsmaker Interview with David A. Grimes, MD, Medscape Medical News, 2002. www.medscape.com/viewarticle/442258 Dr. Grimes, Vice President of Biomedical Affairs, Family Health International, Research Triangle Park, North Carolina.
  4. Contraceptive Implants Come of Age, Progress in Reproductive Health Research No. 61, World Health Organization. Who.int.
  5. A Communication to All Doctors from the Chief Medical Officer, Chief Medical Officer Update No. 35, Ministerul Sanatatii din Marea Britanie, ianuarie 2003. www.doh.gov.uk/cmo/cmo_35.htm#20.
  6. Health Professionals, Informatii clinice despre Plan B. http://www.go2planb.com/section/health_professionals.
  7. G. Ugocsai, et al., Scanning Electron Microscopic (SEM) Changes of the Endometrium in Women Taking High Doses of Levonorgestrel as Emergency Postcoital Contraception.Contraception 66: 433-437 (2002). Studiul cere, de asemenea, consilierea utilizatorilor pilulei de-a doua zi (deoarece efectul colateral principal de sangerari abundente apare frecvent)
  8. Repeated Use of Emergency Contraception: The Facts, International Consortium for Emergency Contraception, Policy Statement, July 2003. Cecinfo.org.
  9. Etlava Sahatci, Lessons Learned From Family Planning and Contraception Programs in CEE/NIS Region, 2002 Schweitzer Seminar Series, Albert Schweitzer Institute/Open Society Institute, Quinnipiac University. Quinnipiac.edu.
  10. G. Ugocsai, et al. Efectele pe termen lung si scurt ale acestei supradoze nu sunt cunoscute. Nu se stie daca majoritatea femeilor, in special adolescente, care iau o supradoza de aceste pilule, apeleaza la medic dupa aceasta.
  11. Transcript, Nonprescription Drugs Advisory Committee in Joint Session with the Advisory Committee for Reproductive Health Drugs Meeting, Food and Drug Administration, 16 decembrie 2003, p. 35. Fda.gov.

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply