Consecintele promovarii contraceptiei in Romania

Autor: Larisa Iftime,  Publicat in Dosar Provita Media nr. 48, februarie 2004

Campaniile de promovare a contraceptivelor au drept scop diminuarea numarului avorturilor chirurgicale, cum sustine Ministerul Sanatatii. Din pacate, datele statistice arata ca numarul avorturilor s-a redus foarte putin in Romania. Utilizarea contraceptivelor este direct legata de marile probleme ale avortului. Cresterea utilizarii contraceptivelor nu face decat sa intensifice sexualitatea, marind rata esecului acestora, ducand astfel la tot mai multe sarcini nedorite, in special in randul tinerelor. Mai mult, intensificarea sexualitatii duce la cresterea incidentei bolilor cu transmitere sexuala.

In 2002, in Romania, s-au inregistrat 12,702 bolnavi de sifilis, ceea ce inseamna un numar de 50 de ori mai mare fata de cel al tarilor din Europa si o crestere de 3 otri in ultimii trei ani. Numarul imbolnavirilor a crescut an de an, mai ales in categoria de varsta 20-29 de ani. Conform dr. Alexandru Rafila, director in Ministerului Sanatatii, cresterea numarului de imbolnaviri de acest tip este determinata de intensificarea sexualitatii, la care multi apeleaza “pentru imbunatatirea standardului de viata”. Amplificarea campaniilor de distribuire a contraceptivelor, mai ales in randul tinerilor, ne face sa credem ca acestea au contribuit la cresterea numarului infectiilor cu transmitere sexuala. (“Viata Medicala”, nr.45, 1-7 noiembrie)

O data cu promovarea contraceptiei, in Romania, se impune un nou comportament sexual. Acest lucru este vizibil in scaderea varstei inceperii vietii sexuale. Din 1989, varsta inceperii activitatii sexuale a scazut mereu in Romania. Ziarul “Curentul” (din 26 aprilie 2003), pornind de la statisticile Ministerului Sanatatii, arata ca 56% din tinere si 80% din tineri si-au inceput activitatea sexuala sub 19 de ani. Mai mult, prof.univ. dr. Justin Diaconu, de la Spitalul Clinic de Boli Dermato-venerice “Prof.dr. Scarlat Longhin” Bucuresti, sustine ca limita debutului in viata sexuala la fete a ajuns in jurul varstei de 9 ani. in opinia sa, aceasta trista realitate este determinata de “relaxarea morala de dupa 1989”.

Urmare a liberalizarii avorturilor si a promovarii agresive a contraceptivelor in Romania, s-a declansat o criza demografica, pe care sociologii o compara cu situatia din Romania din perioada razboiului. Vasile Ghetau, directorul Centrului de demografie din Institutul National de Cercetare Economica al Academiei, a declarat ca, in ultimii 10 ani, populatia a scazut, conform ultimului recensamant cu aproape 5%, ajungand la 21,7 milioane de persoane. Analizele ONU elaborate in 2002 subliniaza ca mentinerea nivelului actual al fertilitatii (1,3 copii pe femeie) ar conduce la o populatie a Romaniei de 16 milioane de locuitori in 2050, din care copii vor fi doar 2 milioane.

Editoriale © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply