Nu, nu e vorba despre FIV.
Sursa: Verilymag.com, Autor: Grace Emily Stark, 28 March 2019
Ratele fertilității sunt în scădere în toată lumea și mai multe cupluri americane apelează la tehnologia reproducerii asistate (TRA) ca niciodată. Conform New York Times, 1 din 65 de bebeluși americani se naște astăzi în urma unui tip de tratament de fertilitate, și cu fiecare an, tot mai multe companii includ în mod special un anumit tip de acoperire a fertilizării in vitro (FIV) în asigurările lor de sănătate. Dar, având în vedere această fervoare – și toți acești bani –, de a combate infertilitatea prin FIV, ne punem întrebarea, cât de eficient este FIV și dacă există opțiuni mai bune pentru femei?
Medicii specializați în Tehnologia Procreării Naturale (NaPro) ar spune, nu numai că există tratamente mai eficiente, care vizează abordarea cauzelor principale ale infertilității, dar și că aceste tratamente sunt mai accesibile pentru un cuplu cu venituri medii, având în vedere costurile NaPro semnificativ mai ieftine.
Deci, cât de eficient este FIV?
Cât la sută din procedurile FIV se termină în medie cu o sarcină? Răspunsul este că aproximativ 27% din toate ciclurile individuale de FIV duc la o sarcină și un procent ușor mai mic decât acesta duce la o naștere vie. Potrivit raportului CDC din 2016 (cele mai recente date disponibile) privind statisticile de tehnologia reproducerii asistate la nivel național, „aproximativ 27% din ciclurile în care se utilizează embrioni proaspeți din ovule proaspete non-donator, începute în 2016, au dus la o sarcină clinică… aproximativ 81% din sarcinile rezultate din ciclurile TRA, folosind embrioni proaspeți din ovule proaspete, non-donor, în 2016, au produs o naștere vie … [și] aproximativ 18% din sarcini au rezultat într-un avort spontan, pierdere spontană de sarcină, avort indus sau moartea mamei înainte de naștere”.
Sunteți surprinși că rata de reușită a FIV nu este mai mare? Dacă da, nu sunteți singuri. Studii, unul după altul, au arătat că opiniile carieristelor de succes, ale medicilor rezidenți obstetricieni/ginecologi și studenților de la colegiu , abundă în mituri și concepții greșite cu privire la durata „ferestrei” fertile a femeii și cât de reușită este FIV cu adevărat (și sunt concepții greșite împărtășite atât de bărbați, cât și de femei). Când au fost chestionați în legătură cu acest subiect, fiecare dintre aceste grupuri a tins să supraestimeze în mare măsură atât ratele de reușită ale FIV, cât și durata „ferestrei” de fertilitate feminină (considerând că se extinde cu ușurință spre vârsta de 40 și 50 de ani, dar acest lucru nu se întâmplă). Robert Winston, profesor renumit în domeniul fertilității din Marea Britanie, deplânge faptul că „în realitate, oamenii sunt momiți spre FIV, fără o conștientizare completă a nivelului exact al nivelului de reușită”.
Dar care sunt costurile? Știm cu toții că FIV este scump, dar cât de scump este? Un articol din „Forbes”, din 2014, fixează costul mediu la nivel național, de 12.000 dolari, înainte de medicamentație, care costă încă 3,000 – 5,000 de dolari. Dacă se adaugă și alți factori, cum ar fi diagnosticul genetic de pre-implantare, pentru a depista boli ereditare, „Forbes” spune că aceasta înseamnă aproximativ 20.000 de dolari pe ciclu – cu avertizarea că probabil este o estimare conservatoare (deși clinicile vor oferi uneori discount pentru cicluri suplimentare). Având în vedere că, în practică, pentru o sarcină reușită, e nevoie, în medie, de aproximativ trei cicluri FIV, și că multe din costurile asociate cu FIV sunt plătite din împrumuturi (adesea cel puțin o parte fiind pe cărțile de credit), nu este de mirare că încercarea disperată de a avea un bebeluș bagă mai multe cupluri în vârtejul datoriilor.
Prețul ridicat al FIV face din această procedură o soluție inaccesibilă pentru infertilitate pentru multe cupluri americane, dacă nu pentru cele mai multe. Având în vedere datoria pentru colegiu și realitatea salariilor stagnante, majoritatea oamenilor nu sunt în niciun fel în situația de a pune în joc zeci de mii de dolari pe 1 din 3 rezultate pozitive promise de FIV – și, totuși, o fac, din disperarea care-i macină de a avea un copil biologic propriu. Și chiar mai mult decât atât, chiar dacă un cuplu este capabil să conceapă cu FIV, copiii concepuți prin FIV se confruntă cu un risc crescut al unei game de probleme, inclusiv nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere, bolile cardiovasculare, tensiunea arterială ridicată și cancerul de sânge.
Deci, există o cale mai bună pentru cuplurile care se luptă cu povara infertilității?
Să punem față în față șansele FIV cu cele ale Tehnologiei NaPro
În primul rând, filozofia din spatele Tehnologiei NaPro nu este fabricarea unei sarcini prin mijloace externe, ci mai degrabă corectarea condițiilor de bază, care pot împiedica sarcina să apară în mod natural, cum ar fi sindromul polichistic ovarian sau endometrioza. Ideea este că infertilitatea este de fapt un simptom al unei probleme mai mari și, odată ce acea problemă mai mare a fost descoperită și corectată, cuplul este mai bine echipat pentru a concepe unui copil în modul cel mai cunoscut până acum. Pe lângă tratarea cu succes a SPO și a endometriozei, medicii NaPro au avut succes în tratarea infertilității din cauza ocluziei trompelor falopiene și a anovulației și au reușit să ajute cuplurile să conceapă chiar și cu probleme de infertilitate ale factorului masculin, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi.
Deoarece studiile NaPro sunt adesea făcute la scară mică, poate fi oarecum dificil să se compare rezultatele cercetărilor NaPro direct cu rezultatele cercetărilor FIV. La urma urmei, numai în Statele Unite, există aproape 500 de clinici de fertilitate, în timp ce există doar aproximativ 100 de medici NaPro autorizați. Dar datele provenite din studiile clinice la scară mică, din clinicile / practicile NaPro și de la Institutul „Papa Paul al VI-lea” (unitatea de cercetare, care a dezvoltat și continuă să se dezvolte și să instruiască noi medici în Tehnologia NaPro), indică faptul că NaPro poate oferi rezultate reale pentru cuplurile care doresc cu disperare un copil, cu rate de reușită, ce le depășesc cu mult pe cele ale FIV – uneori, depășindu-le de două sau de trei ori, în funcție de cauza infertilității. Conform unuia dintre cele mai mari studii efectuate asupra eficacității Tehnologiei NaPro, peste 60% dintre pacientele cu NaPro au rămas însărcinate în termen de doi ani de la începerea tratamentului, iar 70% au rămas însărcinate în trei ani de la tratament. Alte studii mai mici au înregistrat rezultate similare. Un articol din American Medical Association Journal of Ethics constată că „deși obținerea unei nașteri vii cu Tehnologia NaPro poate dura mai mult, aceasta are șanse mai mari să se producă, decât în cazul FIV”.
NaPro este semnificativ mai puțin scump decât FIV, iar unele servicii NaPro pot fi chiar acoperite de asigurare în SUA, deoarece tratează adesea afecțiuni medicale specifice (cum ar fi endometrioza și SPO), care sunt adesea și cauzele principale ale infertilității. Unele paciente cu infertilitate NaPro pot să nu necesite nici măcar proceduri chirurgicale pentru a trata infertilitatea – ceea ce face costurile NaPro să fie semnificativ mai mici decât costurile FIV – dar chiar și pentru cei care necesită proceduri chirurgicale NaPro, taxele pentru medic și spital sunt probabil mult mai mici decât costul unui singur ciclu de FIV (și din nou, poate avea, de asemenea, o șansă mai bună de a fi acoperit de asigurare, decât procedurile FIV).
Desigur, la fel ca FIV, NaPro nu e o soluție magică, pentru fiecare cuplu care se confruntă cu una (sau mai multe) cauze ale infertilității. Dar, având în vedere ratele de reușită ale NaPro cu tratarea a celor mai frecvente cauze ale infertilității și costurile sale semnificativ mai mici în comparație cu FIV, în confruntarea cu povara emoțională și fizică a infertilității, NaPro e soluția la care aș apela (și am apelat deja!).