Reflecții la 50 de ani de la legalizarea avortului în Marea Britanie

Autor: Marie Smith, PNCIUS.org, 27 octormbrie 2017

Astăzi în Marea Britanie, la 27 octombrie 2017, se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Legii care a legalizat avortul în Anglia, Scoția și Țara Galilor. În acel moment, legea a fost prezentată doar ca fiind extremă și aplicată în circumstanțe rare, totuși, timpul în curând a demonstrat că panta alunecoasă a legalității avortului era mult mai mare și în curând avortul s-a transformat într-o industrie lucrativă. Se estimează că 20 de avorturi sunt efectuate în fiecare oră în Marea Britanie, aproximativ unul la trei minute.

În Marea Britanie, pe tot cuprinsul țării, susținătorii pro-life au evocat faptul că peste 8,8 milioane de vieți omenești au fost nimicite din cauza Legii avortului. Iar în Parlamentul britanic, parlamentarii s-au reunit, împreună cu membri ai mișcării pentru viață, pentru un  moment de reculegere.

Lordul David Alton, membru al Casei Lorzilor, a ținut un discurs întitulat, „Adevărul trebuie să vorbească Puterii”, reamintind momentul în care a fost legalizat avortul: „În urmă cu 50 de ani,  în dimineața zilei de vineri, 27 octombrie 1967, la ora 11:05, președintele Camerei Comunelor a declarat că s-a dat acordul regal de la Majestatea Sa Regina  pentru proiectul de lege a avortului al lui David Steel. Legea avortului 1967 intră în vigoare șase luni mai târziu, la 27 aprilie 1968. De atunci, 8.894.355 avorturi au fost făcute și cel puțin acest număr de copii nenăscuți și-au pierdut viața. Spun cel puțin, pentru că unele avorturi puteau însemna sarcini de gemeni, tripleți sau alte sarcini multiple.

Dacă privim din perspectivă istorică cele 8.894,355 avorturi, remarcă Lordul Alton, cel de-al Doilea Război mondial, cel mai rău și cel mai sângeros conflict care a existat vreodată în această țară, a luat 450.290 vieți britanice. Avortul a cauzat mai multe morți în Marea Britanie decât Germania nazistă și decât toate conflictele și tragediile din istoria noastră. Doar ciuma neagră a nimicit o proporție mai mare a națiunii noastre. Numărul înseamnă de trei ori populația Țării Galilor – ceea ce înseamnă o viață pierdută la fiecare 3 minute și 20 de vieți omorâte în fiecare oră. Și împotriva cui este îndreptată această violență, în fiecare zi? Împotriva nimănui altcuiva decât împotriva celor mai nevinovați și mai vulnerabili membri ai societății noastre: copiii din uter. Și aceasta se face prin cele mai barbare mijloace. Fie că sunt tăiați și scoși afară, bucată cu bucată, cu instrumente puternice de tip clești, cum se face prin metoda „dilatare și evacuare”,  fie că se face cu ajutorul unei aparat puternic de aspirație, prin „aspirație cu vacuum“, fie că sunt pur și simplu înfometați până la moarte prin avort spontan, provocat chimic, avortul este cel mai crud act de distrugere.

Această sălbăticie are loc, de fapt, în Marea Britanie în 2017. Într-un moment în care ne mândrim cu liberalismul nostru, cu umanitatea noastră, cu civilizația noastră, cu compasiunea noastră. Într-o epocă în care confortul uman al fiecărui britanic nu a fost nicicând mai facil, iar bunăstarea aproape a fiecărui individ a fost susținută cel puțin de existența unui stat al bunăstării și de o economie modernă, oricât de imperfecte în practică ar putea fi acestea.

Ceea ce marcăm astăzi, deci, nu este nimic altceva decât cea mai mare rușine a națiunii noastre. Faptul că neutralizăm protecția în legile noastre pentru cei mai mici dintre compatrioții noștri este o oroare și o rușine la scară mare”.

Lordul Alton a încheiat mesajul în felul următor: „Sunt în această luptă de decenii și e posibil să nu mai văd ziua când se va produce abolirea avortului. Dar știu că acea zi va veni, iar tinerei generații îi spun: nu vreau să deplângeți moartea a alte 8 milioane de vieți pierdute prin avort peste încă alte 50 de ani. Torța compasiunii și a progresului uman trece acum la voi. Trebuie să lucrăm să punem capăt acestei ucideri în timpul vieții voastre și putem face acest lucru numai dacă fiecare persoană își va lua în serios rolul pe care trebuie să-l joace ca să fie sigur că asta se va întâmpla. Cu curaj și cu integritate, cu pasiune pentru cele mai bune principii ale civilizației noastre, să ne dedicăm ca în momentul comemorării centenarului Legii Avortului, societatea noastră să fie una în care egalitatea și demnitatea umană sunt atât  respectate și protejate, încât violența avortului să fie acolo unde merită să fie orice abuz și cruzime împotriva omului: la coșul de gunoi al istoriei. Înaintașii noștri care au luptat contre sclaviei, contra muncii copiilor, precum și pentru abolirea refuzului drepturilor civile și politice minorităților vulnerabile, nu au cedat adversarilor uneori copleșitori și puternici. Nici noi nu vom ceda. De aceea suntem aici azi ca să arătăm  că nu vom tăcea atunci când nedreptatea apare și nu ne vom opri din muncă și educație, din campanii și din luptă, până când nu vom trăi într-o societate în care umanitatea, demnitatea și drepturile fiecărui membru al națiunii noastre sunt toate recunoscute”.

Numărul tragic de avorturi din Marea Britanie pălește, în comparație cu cel din Statele Unite, unde, într-o perioadă mai scurtă de timp, 44 de ani, peste 60 de milioane de avorturi au pus capăt vieții copiilor si au provocat traume fizice, emoționale, psihice și spirituale mamelor lor.

Citiți aici un interviu cu Lodrul Alton, realizat de Provita Media în anul 2004.

About Post Author

Varia

Leave a Reply