Probleme ale procrearii asistate medical

Sursa: Le Quotidien du Médecin, 26 martie 2009

Astazi, in cadrul procrearii asistate medical, se prefera dublul transfer de embrioni (DTE) in locul transferului de embrion unic (TEU). Totusi, conform unui studiu finlandez, se pare ca TEU este o practica mai eficace si mai putin costisitoare decat DTE.

Studiul a fost reluat de catre o echipa de cercetatori olandezi. Acesti cercetatori au comparat doua perioade, 1995-1999, cand TEU era mai putin efectuata, si 2000-2004, cand s-a dezvoltat si pus in practica pe larg TEU. Specialistii au tinut cont si de transferul de embrioni recenti si cei congelati. S-au constatat rezultate mai bune si mai eficace in cazul celei de-a doua perioade studiate (TEU), avand in vedere rata cumulata a sarcinilor si nasterilor de copii vii, prin punctia ovocitelor, si, de asemenea, avand in vedere rata cumulata a nasterilor vii pe femeie.

La nivel de costuri, echipa finlandeza a calculat ca o nastere ca urmare a unui transfer unic de embrion costa cu 20.000 de euro mai putin decat dublul transfer de embrioni. Studiile au fost publicate in revista Human Reproduction, vol.1, nr.1, p.1-8, 2009.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply