Ce este clonarea umana

Sursa: SPUC Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti, Londra

Desi pana in prezent nu exista cazuri confirmate de clonare a fiintelor umane, clonarea umana, teoretic, permite oamenilor de stiinta sa creeze o copie genetica a unui individ uman. Clona nu va fi, totusi, o copie fizica perfecta si el/ea va avea propria sa personalitate individuala, amprente proprii la degetele de la maini si picioare, diferite de cele ale persoanei din care a fost clonata.

Care este diferenta dintre asa-zisa clonare terapeutica si clonarea reproductiva ?

Ambele tipuri de clonare sunt reproductive, deoarece ambele reproduc indivizi umani. Singura diferenta consta in modul de abordare a individului clonat. In asa-zisa clonare terapeutica, oamenii de stiinta incearca sa creeze un embrion clonat, care este folosit apoi in cercetare si, in final, distrus. In clonarea reproductiva, embrionul este plasat in uterul mamei si-si poate continua dezvoltarea, dandu-i-se posibilitatea de a se naste.

Este clonarea umana legala ?

In Uniunea Europeana este interzis ca un embrion uman clonat sa fie transferat in uterul unei femei. Totusi, guvernul britanic si tribunalele englezesti au aprobat crearea de embrioni clonati si utilizarea lor in scopuri de cercetare cu distrugerea embrionului. Oricine doreste sa realizeze clonare umana trebuie sa faca o cerere la Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana (AFEU) pentru obtinerea de licenta. Totusi, opozantii clonarii sustin ca Autoritatii de Fertilizare si Emrbriologie Umana nu i s-a atribuit vreodata autoritatea de a reglementa clonarea umana. Statele care au semnat Conventia internationala privind drepturile omului si biomedicina adera automat si la Protocolul aditional din 12 ianuarie 1998, privind aplicarea biologiei si a medicinii ce interzice clonarea fiintei umane.

Poate fi realizata clonarea umana ?

Cercetarile recente sugereaza este imposibila crearea de embrioni clonati care sa se dezvolte sau care ar putea fi sursa de celule stem (tulpinare) functionale. Prin urmare, ar fi imposibil ca oamenii de stiinta sa creeze si sa utilizeze embrioni clonati in modul in care ei doresc sa-i foloseasca.

Clonarea umana: etica sau nu ?

Clonarea umana incalca demnitatea si respectul fata de fiecare persoana umana deoarece ea submineaza drepturile sale, identitatea si bunastarea fiecarui om creat in acest mod.

Clonarea umana in scopuri asa-zis terapeutice este total neetica. Asemenea cercetari creeaza viata cu scopul de a o distruge si, prin urmare, nu respecta dreptul la viata al embrionului uman. Embrionul uman, in asemenea circumstante, este tratat ca o resursa materiala, nu ca o fiinta umana cu demnitate si drepturi umane fundamentale inerente.

Multi oameni care se opun clonarii considera clonarea terapeutica chiar mai inacceptabila decat cea reproductiva, deoarece clonarea reproductiva cel putin prevede ca embrionii clonati sa traiasca, in timp ce clonarea terapeutica inseamna crearea de embrioni in scopul de a-i distruge si a le folosi celulele.

Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti de la Londra considera ca resursele ar trebui directionate spre cercetarea celulelor stem de adult, precum si a celor placentare si din cordonul ombilical.

Aceste alternative nu numai ca evita problemele etice inerente in utilizarea embrionilor umani, ci s-au incununat de succes pana in prezent.

Multi oameni de stiinta sunt impotriva clonarii reproductive din cauza ca nu este sigura. Daca ar deveni sigura, unii cercetatori considera ca ar fi o tehnica acceptabila de folosit pentru a ajuta cuplurile infertile. Cu toate acestea, chiar si daca ar deveni sigura, clonarea reproductiva nu ar putea fi considerata niciodata etica.

Clonarea reproductiva sterge si complica relatiile umane si parentalitatea pentru copilul creat care ar putea avea doar un parinte in mod legal (persoana din care a fost creat/creata). Acest unic parinte ar putea fi chiar sora sau fratele sau biologic, si ambii acestia din urma vor avea aceiasi parinti genetici. Clona poate avea, de asemenea, o mama surogat.

Orice tip de clonare umana nu numai ca pune in pericol sanatatea si bunastarea umana, ci este total neetica.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply