Sursa: Cmfblog.org.uk, 7 iulie 2015, Autor: Philippa Taylor , responsabila de politici publice la CMF (Christian Medical Fellowship/Asociatia Medicala Crestina) din Marea Britanie. Philippa are un masterat in bioetica la Universitatea St. Mary si experienta in activitatea politica privind bioetica si problemele familiale. Punctele de vedere exprimate aici nu reflecta in mod necesar pe cele ale CMF.
Comentariu Provita Media: Recent, in mass-media de la noi (Hotnews.ro, Agerpres.ro, Agerpres.ro, Activenews.ro), au aparut stiri care trag un semnal de alarma cu privire mortalitatea infantila din Romania, fenomen al carei cauza principala este nasterea prematura. Articolul pe care vi-l oferim spre lectura este de mare folos pentru informarea femeilor, in special a tinerelor femei, care trebuie sa stie ca avortul poate cauza nasteri premature ulterioare. Avortul chirurgical duce la slabirea si ruperea muschilor colului uterin, prin dilatatie si chiuretaj, ceea ce poate duce, ulterior, cand apare o noua sarcina, la incapacitatea colului de a rezista si a tine copilul pana la sfarsitul nasterii. Avand in vedere numarul mare de avorturi din tara noastra („Romania este a doua tara din lume in ceea ce priveste marimea raportului avorturi/populatie existenta (116,5%), dupa Rusia”), nu este de mirare sa avem o rata atat de mare de nasteri premature (11%). Prin urmare, inaintea unui avort, medicii ar trebui sa le spuna femeilor si acest lucru. Este o chestiune de importanta cruciala pentru sanatatea femeilor si pentru sanatatea bebelusilor lor. Fireste, e vorba de multa munca de preventie aici, aproape inexistenta la noi, avand in vedere lipsa consilierii inainte de avort in Romania, cu mici exceptii, la nivel individual. Vom reveni cu alte articole traduse din limba engleza pe aceasta tema.
Prin intermediul acestui articol clar si foarte bine argumentat despre una din cauzele nasterii premature ce nu trebuie neglijata – avortul –, aducem la cunostinta cititorilor si site-ul Christian Medical Fellowship (Asociatiei Medicale Crestine) din Marea Britanie, care contine informatii si materiale bine scrise si excelent argumentate pe teme de bioetica, inceputul si sfarsitul vietii umane s.a. Lectura placuta!
Prematuritatea
Prematuritatea – nasterea inainte de 37 de saptamani varsta gestationala – a fost recent descrisa ca fiind: „cea mai mare provocare in obstetrica din tarile din Vest, cu o morbiditate severa neonatala (si o nevoie de tratament de terapie intensiva pentru sindromul de detresa respiratorie infantila, probleme de alimentare, icter neonatal si paralizie cerebrala) si mortalitate infantila”.
In Marea Britanie, 7,8% dintre copii se nasc prematur, 60.000 pe an, un numar care este in crestere. 90% din costurile Serviciului National de Sanatate (NHS) de acest tip sunt concentrate in jurul ingrijirii nou-nascutilor, iar costurile totale ale NHS sunt de 2,9 miliarde lire sterline pe an, comparabile cu cele ale fumatului, alcoolului si obezitatii, despre care am auzit mult mai mult.
Poate ca acest lucru se datoreaza, in parte, faptului ca nasterea prematura nu are o singura cauza identificabila pe care sa se concentreze eforturile? Nasterea prematura a fost asociata cu o serie de factori de risc acceptati, cum ar fi: antecedentele medicale, subponderalitatea, obezitatea, diabetul, hipertensiunea, fumatul, infectiile, varsta mamei, genetica si sarcina multi-fetala.
Cu toate acestea, existenta unei legaturi intre avort si nasterea prematura este o noutate pentru multe femei si, fara indoiala, controversata pentru multi. Totusi, exista de fapt o legatura bine stabilita intre avort si nasterea prematura, care a fost in mod constant diminuata de catre autoritatile britanice, inclusiv Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie (RCOG).
Noi cercetari privind nasterea prematura
Noile cercetari, care folosesc o baza de date de doua milioane de femei, nu numai ca confirma aceasta legatura, ci fac mai multa lumina asupra acestei cauze.
In luna iunie 2015, o lucrare de cercetare a fost prezentata la prestigioasa reuniune anuala a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie din Lisabona, care arata existenta legaturii dintre avorturile chirurgicale si prematuritatea in sarcinile ulterioare: „Dilatarea si chiuretajul (D si C) este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale minore din obstetrica si ginecologie, utilizate in principal pentru avort spontan sau avort provocat… In prezent, o analiza a 21 de studii de cohorta, care au inclus aproape 2 milioane de femei, a constatat ca o procedura de D si C, efectuata in cazuri de avort provocat sau avort spontan creste riscul nasterii premature (sub 37 de saptamani), intr-o sarcina ulterioara, cu 29%, iar a unei nasteri foarte premature (sub 32 de saptamani), cu 69%.
Riscurile au fost chiar mai mari la femeile cu antecedente cu multiple proceduri de D si C. Rezultatele, spune dr. Ankum, „justifica prudenta in utilizarea D si C, dupa avort spontan si provocat si pun accentul in continuare pe proceduri mai putin invazive, in astfel de circumstante”.
Avertismentele unui risc mai mare pentru femeile care au mai multe avorturi este important, deoarece cele mai recente statistici nationale releva faptul ca 37% dintre femeile din Anglia si Tara Galilor au avut avorturi repetate in 2014.
Care sunt cauzele posibile?
Autorii sugereaza unele motive din spatele riscului crescut al D si C: „…Dilatarea colului uterin poate provoca vatamari permanente, care afecteaza etanseitatea cervicala, cu deschiderea prematura a colului uterin si a nasterii premature ulterioare, ca o consecinta. Alte proceduri intra-cervicale, cum ar fi biopsia cervicala sau cauterizarea, pot provoca, de asemenea, un risc crescut de nastere prematura ulterioara. Vatamarea colului uterin ar putea afecta, de asemenea, mecanismul de aparare anti-microbian de la nivelul colului uterin, ceea ce ar putea duce la infectii ascendente ale tractului genital, o cauza cunoscuta a nasterii premature”. (subl.ns.)
Nu este surprinzator ca autorii sugereaza ca utilizarea D si C, ar trebui sa fie „retinuta”, ceea ce se intampla deja si cele mai recente statistici despre avort din Marea Britanie arata ca, pentru prima data, mai multe avorturi medicamentoase au fost efectuate in Marea Britanie decat (doar) chirurgicale. Aspiratia chirurgicala cu vid a fost utilizata in 44% din totalul avorturilor in 2014, iar D si E(vacuare) doar in aproximativ 4%.
Cu toate acestea, procedurile chirurgicale reprezinta inca mii de avorturi pe an (peste 88.000) in Anglia si Tara Galilor, caci numarul total al avorturilor a fost de 184.571.
Procedura cu vid, suctiune sau aspirare a fost introdusa in practica clinica, in anul 1958, cand doi medici din Shanghai au publicat un articol in Jurnalul chinez de Obstetrica si Ginecologie din 1958 privind utilizarea unei noi tehnici, ce necesita un nou dispozitiv – avortul cu aspiratie –, efectuate pe 300 de femei din China. Procedura s-a raspandit rapid din gura in gura in toata China, apoi in Rusia si in intreaga lume comunista, inainte sa fie preluata de lumea occidentala. Ea a devenit procedura de avort efectuata cel mai frecvent, cu toate ca acest lucru se schimba deja, avand in vedere utilizarea crescuta a avortului chimic.
Este alternativa avortului medicamentos atat de sigura?
S-a constatat ca avorturile „medicamentoase” (adica chimice) au efecte devastatoare asupra soarecilor, asa cum arata aceasta cercetare: „Soarecii supusi la doua avorturi medicamentoase anterioare au experimentat avorturi spontane in sarcinile ulterioare. Avortul medicamentos a dus la reducerea capacitatii de reproducere si la disfunctii placentare… Impactul avorturilor repetate asupra urmasilor din sarcinile ulterioare a fost, de asemenea, demn de remarcat si merita cercetarea in continuare”.
Avortul medicamentos are, de asemenea, o rata de esec mai mare decat cel chirurgical. O cercetare finlandeza pe 40.000 de femei a constatat ca incidenta efectelor adverse a fost de patru ori mai mare pentru avortul medicamentos, comparativ cu avortul chirurgical (20%, fata de 5,6%). Grossman si colegii sai (2008) au raportat o rata de 29% a efectelor adverse, dupa avortul medicamentos in al 2-lea trimestru, comparativ cu 4%, dupa avortul chirurgical. Un raport al FDA 2011 prezinta cel putin 2.207 cazuri de efecte adverse grave dupa avortul chimic, inclusiv hemoragii, pierderi de sange ce necesita transfuzii, infectii grave si deces. Statisticile din Marea Britanie pentru 2014 raporteaza de peste doua ori mai multe complicatii pentru avortul medicamentos, fata de cel chirurgical, din numarul celor raportate pana la perioada de externare din clinica de avort (tabelul 8).
Sa ne intoarcem la legatura particulara dintre avort si nasterea prematura…
Ce spun alte cercetari?
Doar anul trecut (2014, n.ns.) un studiu pe 112.500 de femei din China a constatat ca: „Femeile cu antecedente recurente de avort provocat au fost expuse unui risc ridicat de rupere prematura a membranelor, inainte de 33 de saptamani. Aceasta constatare este in conformitate cu un studiu anterior din Europa de Est”.
Interesant este faptul ca autorii au constatat ca: „Dintre participantele la prezentul studiu, care au avut rupere prematura a membranelor, aproximativ 44% au avut un istoric de avort provocat (24% au avut unul si 13%, doua).”
Prin urmare, daca acest lucru s-a dovedit si in alta parte, s-ar intelege ca aproape jumatate din nasterile premature ar putea fi legate de avort(-uri)! Acest lucru merita investigatii suplimentare, cel putin, avand in vedere implicatiile costurilor semnificative ale nasterilor premature pentru guvernul [britanic] pe care le-am aratat mai sus.
Autorii studiului chinez ofera o posibila explicatie pentru aceasta asociere, sugerand ca: „… Ar putea fi o tendinta de inflamatie sistemica crescuta si stimularea caii de infectie la femeile care au avut un avort provocat.”
Aceasta nota de informare de aici mentioneaza alte cateva studii solide, care demonstreaza, in mod similar, o crestere a riscului de nastere prematura dupa avort, un risc care creste odata cu numarul de avorturi pe care le are o femeie. In prezent, exista peste 100 de studii in literatura medicala care confirma aceasta asociere.
Ce trebuie sa stie femeile
Travaliul si nasterea prematura duc la spitalizari de zile sau saptamani intregi pentru mame. In cazul unei nasteri foarte premature, inainte de 32 de saptamani de gestatie, spitalizarea poate dura de la 4 la 16 saptamani. Sugarii prematuri, care supravietuiesc, au un risc de complicatii pe tot parcursul vietii, inclusiv probleme de respiratie, paralizie cerebrala, autism, orbire si retard mental.
Asa cum am spus la inceput, existenta legaturii dintre avort si nasterea prematura va fi o noutate pentru multe femei. Noua cercetare nu a fost mediatizata aproape niciunde in afara conferintei. Este subestimata si respinsa.
Cu toate acestea, autorul unui studiu major din 2009 despre aceasta legatura subliniaza in mod specific importanta consimtamantului informat pentru femei: „In SUA, se efectueaza peste un milion de avorturi pe an, iar dintre femeile care fac aceste avorturi, peste 75% dintre femei doresc sa mai aiba o sarcina sau mai raman din nou insarcinate. Aceste femei ar trebui sa cunoasca riscurile asociate cu avortul indus nu numai pentru sanatatea lor, ci si pentru viitorul lor potential reproductiv. Un consimtamant obtinut in mod corespunzator, mandateaza din punct de vedere legal explicatia acestor riscuri pentru femei si asigura intelegerea riscurilor de catre ele”. (subl. ns.)
Acest lucru, sugereaza autorul, ar trebui sa includa educatia fetelor si femeilor in scoli si colegii, in timpul vizitelor de rutina la medicii de familie sau la specialisti si, in cele din urma, la consilierea femeilor atunci cand merg sa faca avort.
Sase ani mai tarziu de la aceasta cercetare, si chiar cu aparitia a tot mai multe cercetari in sprijinul ei, recomandarea acestui cercetator inca nu a fost pus in practica.
Ma intreb daca este doar o chestiune de timp, inainte ca o mama care a facut un avort intenteaza un proces impotriva unui medic sau a unei autoritatii de sanatate pentru ca nu a fost informata [inainte de avort] ca are un risc crescut de a avea un copil prematur intr-o sarcina ulterioara? Daca da, ar oferi cel putin acestei legaturi [dintre avort si nasterea prematura] mediatizarea pe care o merita.