Dezvoltarea de sperma umana din celule embrionare stem

Echipa profesorului Karim Nayernia, de la Universitatea Newcastle si Institutul de Celule Stem din Nord-Estul Angliei au dezvoltat o noua tehnica ce permite fabricarea de sperma umana in laborator, plecand de la celulele embrionare umane purtatoare de cromozomi XY (masculini).

Aceasta sperma nu va fi utilizata pentru fecundarea ovulelor deoarece legea interzice acest lucru, dar ea va putea sa ajute la o intelegere mai buna a mecanismelor fertilitatii. Oamenii de stiinta spera, de asemenea, ca legislatia va evolua suficient de repede pentru ca aceasta tehnica sa fie validata ca un tratament contra fertilitatii.

Anumiti experti si-au exprimat indoiala in ceea ce priveste reconstituirea spermei care sa functioneze cu adevarat. „In calitate de biolog specialist in domeniu, cu 20 de ani de experienta, nu sunt pe deplin convins de datele prezentate (…) ca celulele produse de grupul profesorului Nayernia, pornind de la celuele embrionare stem, ar putea fi numite in mod corect „spermatozoide”(…) Chiar si daca celuele produse ar putea poseda anumite urme genetice si markeri moleculari ai spermei, spermatozoizii umani pe deplin diferentiati au o morfologie celulara specifica, un comportament si o activitate care nu o vad descrisa aici”, sustine profesor dr. Allan Pacey, de la Universitatea Sheffield.

Pentru Josephine Quintavalle,  de la organizatia Comments on Reproductive Ethics, „aceasta este un exemplu de prostie umana. Embrioni perfect umani sunt distrusi pentru a crea spermatozoizi cu o sanatate si o viabilitate indoielnica”. (BBC News, 7 iulie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply