Strategii internationale de promovare a avortului in lume

autor: Steven Mosher, presedinte al Population Research Institute, 7 ianuarie 2004

Publicat in Dosar Provita Media nr. 44, ianuarie 2004

Centrul pentru Drepturi Reproductive (The Center for Reproductive Rights) si aliatii lor doresc legalizarea avortului in toata lumea. astfel se exprima ei intr-o serie de corespondente interne secrete, facute publice de organizatia pentru familie C-FAM. Totusi, ei se simt profund vulnerabili, din moment ce in mai multe tari din lume avortul este scos in afara legii, anumite tratate si acorduri internationale se opun explicit acestuia si nici un tratat sau acord international nu il promoveaza. Pentru un sustinator al avorturilor, toate aceste argumente nu conteaza. Tratatele pot fi interpretate, documentele pot fi distorsionate, iar cuvintele pot fi spuse astfel incat sa insemne ceea ce vrea el.

CRR incepe prin a-si recunoaste vulnerabilitatea: Noi am fost lideri in aducerea argumentelor privind dreptul femeii de a alege avortul, in cadrul drepturilor internationale ale omului. Cu toate acestea, nu exista nici o norma imperativa internationala, care sa recunoasca dreptul femeii de a intrerupe o sarcina. Acesta, ca sa folosim cuvintele CRR, este „un gol legislativ” batator la ochi, in documentele si tratatele internationale. Cum intentioneaza CRR sa acopere acest gol?

Solutia CRR este sa includa, in mod explicit, „avortul” in „dreptul la reproducere”, in cadrul unei panoplii de drepturi ale omului, la care se face referire in tratatele si normele internationale, ce includ: dreptul la viata si sanatate; dreptul de a nu fi discriminat [si] acele drepturi care protejeaza luarea deciziilor individuale in probleme particulare.

Intr-un fel, ei doresc sa repete infama decizie Roe vs. Wade a Curtii Supreme a SUa, care a gasit „un drept” la avort in „penumbra” amendamentului al 14-lea al Legii Drepturilor*. Piatra de incercare a sustinatorilor avortului este inexistenta unui echivalent international al „Curtii Supreme” a SUA (dominata de oameni de aceeasi factura), care sa impuna aceasta decizie lumii intregi.

Totusi, CRR stabileste o strategie de legalizare a avortului, prin influentarea unor masuri legislative in toata lumea. Conform CRR, „scopul intaririi si aplicarii normelor internationale este o garantie ca norme legale adecvate sunt adoptate la nivelul guvernelor nationale…” Ei descriu „adoptarea si implementarea normelor adecvate la nivel national” – adica legislatia pentru legalizarea avortului adoptata de guverne – ca pe o „conditie prealabila” pentru introducerea dreptului la avort in normele internationale.

In acelasi timp, CRR incearca sa justifice legalizarea avortului in anumite tari, pretinzand ca normele si standardele internationale deja includ dreptul la avort. Dar aceasta nu este decat praf in ochii oamenilor, din moment ce chiar ei au recunosc ca normele internationale NU includ dreptul la avort.

Cu toate acestea, strategii avortului de la CRR continua sa spuna ca ei vor promova dreptul la avort, prin „interpretari repetate” ale conceptului de „drepturi reproductive”. Prin aceste „interpretari repetate”, ei spera ca tratatele si normele internationale sa fie intelese treptat ca legi care sustin avortul. De exemplu, „pe masura ce interpretarile legilor … sunt reiterate de organismele internationale, legitimitatea acestor drepturi este intarita.” Cu alte cuvinte, ei vor continua sa repete minciuna ca avortul reprezinta un drept international, pana cand, asa cum spera, vor fi crezuti.

Sustinatorii avortului din diverse tari vor cita aceste afirmatii false cu scopul de a promova legalizarea avortului in propriile lor tari. Oricand o tara va legaliza avortul in baza acestor minciuni, acest lucru va fi utilizat pentru intarirea „interpretarii” ca avortul reprezinta „un drept la reproducere”, conform legislatiei internationale.

Daca toate acestea par a fi niste exprimari confuze, nu va ingrijorati. Ele chiar reprezinta niste confuzii. Ele reprezinta produsul unor minti care ar recurge la orice minciuna, pentru a promova avortul. adevarul si justitia nu inseamna nimic pentru acesti zelosi.

Asa cum reiese din corespondenta sa interna, CRR doreste sa promoveze avortul „in jurisprudenta international”, iar, pe de alta parte, continua sa sustina ca „sunt mereu in fata riscului de a pierde teren in fata acelorasi foruri”. Teama lor ar trebui sa reprezinte punctul nostru forte. O examinare publica atenta a corespondentei lor interne este un inceput bun pentru noi.

Stiri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply