Sursa: Afterabortion.org, 18 noiembrie 2011
Comentariu Provita Media: Avortul chirurgical duce la slabirea si ruperea muschilor colului uterin, prin dilatatie si chiuretaj, ceea ce poate duce, ulterior, cand apare o noua sarcina, la incapacitatea colului de a rezista si a tine copilul pana la sfarsitul nasterii. Rata prematuritatii in Romania, in 2015, era de 11%. Prin urmare, inaintea unui avort, medicii ar trebui sa le informeze pe femei si cu privire la acest risc. Este o chestiune de importanta cruciala pentru sanatatea femeilor si pentru sanatatea bebelusilor lor. La 17 noiembrie se sarbatoreste Ziua mondiala a prematuritatii. Unele tari dedica intreaga luna noiembrie acestui fenomen. Publicam aici acest articol, cu scopul de a readuce in atentia publicului riscurile avortului.
Noiembrie este luna de sensibilizare si constientizare a nasterii premature a copiilor, dedicata de catre activisti aducerii la cunostinta publicului a riscurilor si impactului nasterii premature. Potrivit organizatiei „The March of Dimes”, mai mult de o jumatate de milion de copii sunt nascuti prematur in Statele Unite, in fiecare an. Cu toate acestea, cei mai multi oameni – inclusiv femeile cu risc de avort si cei dragi ai lor – nu sunt constienti ca avortul este asociat cu riscul crescut de nastere prematura la copiii nascuti ulterior.
Intr-un articol publicat in British Journal of Obstetrics and Gynecology, in 2009, o echipa de cercetare canadiana a examinat datele a 37 de studii si a constatat ca, avand un avort anterior crestea riscul de nastere prematura ulterioara cu 36%, iar avand mai mult de un avort anterior crestea riscul cu 93%.1 (Nasterea prematura este definita ca o nastere care are loc inainte de 37 de saptamani de gestatie).
Cu alte cuvinte, copiii ale caror mame au avut un avort anterior au o probabilitate mai mare sa se nasca prematur, fiind supusi unor mai mari riscuri de a avea probleme, cum ar fi greutatea scazuta la nastere (asociata cu probleme fizice si de dezvoltare), epilepsie, autism, retard mental2 si paralizie cerebrala. O echipa de cercetare, care a analizat date din 2002, a estimat ca avorturile anterioare au dus la 1.096 de cazuri de paralizie cerebrala in randul copiilor nascuti prematur, in acel an.3
Noi cercetari
Recent, cercetatorii de la Universitatea Harvard care au urmarit un grup de peste 116.000 de asistente medicale, au relatat ca femeile participante la studiu care avusesera unul sau mai multe avorturi inainte de prima nastere, aveau un risc mai mare cu 26% de a avea un copil cu autism.4
Brent Rooney, directorul de cercetare al Coalitiei pentru Reducerea Nasterilor Premature, scrie:
„Este plauzibil, din punct de vedere biologic, ca avorturile maternale induse anterior sa creasca riscul de autism la un copil nou-nascut? In principal, da. Acest lucru poate aparea din cauza a doua mecanisme – nasterea prematura (foarte prematura si extrem de prematura) si varsta inaintata a mamei la nastere. Sase studii semnificative au ajuns la concluzia ca avorturile anterioare induse cresc extrem de mult riscul nasterii premature (sub 28 de saptamani de gestatie).
Copiii extrem de prematuri au un risc de autism de aproximativ 25 de ori fata de copiii nascuti la termen (cel putin 37 de saptamani de gestatie).5 Cu cat mai in varsta sunt parintii la nastere, cu atat riscul de autism e mai mare. Intr-un studiu din 2001 pe femei franceze, dr. Henriet a raportat ca femeile franceze cu peste un avort indus anterior aveau un risc de 2,4 ori (adica cu 140 % mai mare) decat riscul dat de varsta mamelor de peste 34 de ani la nastere, comparativ cu femeile fara avorturi anterioare.6
Exista riscuri pentru mama cu nastere prematura, de asemenea, avand in vedere ca alte studii au descoperit ca femeile, care nasc la mai putin de 32 de saptamani, isi dubleaza riscul cancerului de san pe toata durata lor de viata.7
Dovezile ce leaga avortul de nasterea prematura continua sa se acumuleze, afirma cercetatorii si activistii. O alta lucrare, publicata in 2009, a constatat ca a avea un avort anterior ridica ratele relative ale unei femei, de a avea o nastere ulterioara la mai putin de 32 de saptamani, cu 64%.8
In plus, inca din 2006, Institutul de Medicina a inclus „avortul indus inainte de primul trimestru” pe o lista de factori de risc asociati cu nasterea prematura.9 Cu toate acestea, dupa cum a subliniat Rooney, avorturile continua sa se faca, in ciuda dovezilor ce accentueaza riscurile – sau lipsa oricaror date arata ca procedura este inofensiva. „La curtea medicinii”, o interventie chirurgicala noua sau un nou medicament, in calitate de „inculpat”, se presupune ca are efecte adverse grave pana cand, prin dovezi ferme, se demonstreaza ca este inofensiv”, observa Rooney. Cu toate acestea, la 50 de ani de la dezvoltarea procedurii de avort prin aspiratie, a spus el, nu s-a facut niciodata un „studiu al studiilor sau o analiza sistematica”, prin care sa se dovedeasca faptul ca avortul nu cauzeaza nasterea prematura. In loc de asta, dovezile par sa fie indreptate in directie opusa.
Lipsa informatiilor – o forma de constrangere
Si chiar daca dovezile care asociaza avortul cu nasterea prematura continua sa se acumuleze, femeilor si celor dragi lor nu li se spune despre aceste riscuri. Rezultatul este ca femeile si fetele vor face avorturi, fara a avea informatiile necesare ca sa ia o decizie – ceea ce este o forma de constrangere. Aceasta aduce un risc mamelor, copiilor lor nenascuti si tuturor copiilor care li s-ar putea naste ulterior.
Nota: Articolul este o versiune actualizata a unui material publicat initial la data de 23 noiembrie 2010, pe site-ul www.Afterabortion.org
Pentru mai multe informatii pe aceasta tema: Accesati cea mai extinsa din lume biblioteca online ce contine studii despre efectele fizice si psihice ale avortului: www.AbortionRisks.org
Bibliografie
1. P.S. Shah & J. Zao, “Induced termination of pregnancy and low birthweight and preterm birth: a systematic review and meta-analysis,” BJOG 116(11): 1425-1442 (2009).
2. Barbara Kay, “The abortion issue we’re ignoring,” National Post, June 10, 2009.
3. B.C. Calhoun, E. Shadigan and B. Rooney, “Cost Consequences of Induced Abortion as an Attributable Risk for Preterm Birth and Informed Consent,” Journal of Reproductive Medicine 52(10): 929-937 (2007).
4.K. Lyall et al., “Pregnancy Complication and Obstetric Suboptimality in Children of the Nurses’ Health Study II,” Autism Research 4:1-10 (2011).
5. C. Limperopoulos, “Autism spectrum disorders in survivors of extreme prematurity,” Clin Perinatol 36:791-805 (2009).
6. L. Henriet and M. Kaminski, “Impact of induced abortions on subsequent pregnancy outcome: the 1995 French national perinatal survey,” BJOG 108(10):1036-1042 (2001).
7. M. Melbye et al., “Preterm Delivery and risk of breast cancer,” British Journal of Cancer, 80(3-4): 609-613 (1999); and K.E. Innes and T.E. Byers, “First pregnancy characteristics and subsequent breast cancer risk among young women,” International Journal of Cancer, 112(2): 306-311 (2004).
8. H.M. Swingle et al., ” Abortion and the Risk of Subsequent Preterm Birth: A Systematic Review and Meta-Analysis,” Journal of Reproductive Medicine 54:95-108 (2009).
9. R.E. Behrman et al., Preterm Birth: Causes, Consequences and Prevention (Washington, D.C., National Academies Press, 2007).
© Asociatia Provita Media