Atenție: implantul Essure elimină staniu în organismul femeilor

Sursa: Genethique.org, 3 februarie 2020
Rezultatele analizelor efectuate pe 25 de paciente de către laboratorul din Lyon Minapath confirmă faptul că în peste 90% din cazuri, dispozitivul contraceptiv Essure eliberează staniu (cositor) în organismul femeilor. Aceste rezultate confirmă analiza efectuată în primăvara anului 2019 de cercetătorul de la Școala Normală Superioară Vincent Balter (CNRS), care a relevat coroziunea implantului la nivelul sudurii, unde prezența stanului este majoră.

Aceste rezultate ridică noi semne de îngrijorare, în special, deoarece „dacă staniul în sine nu este foarte periculos, el se poate, totuși, transforma și în organotin, un compus toxic care se găsește în anumite insecticide”.

De asemenea, trebuie efectuate investigații suplimentare pentru „localizarea acestor nanoparticule și, mai ales, identificarea naturii lor”. Scopul final este „să înțelegem de ce femeile care au implantat dispozitivul contraceptiv definitiv Essure suferă de afecțiuni inexplicabile (astenie, probleme musculo-scheletice și de memorie etc.)”.

În 2004, un studiu realizat de firma producătoare „Conceptus” a evidențiat deja această coroziune, la doi ani după ce dispozitivul Essure a primit autorizația de introducere pe piață (AMM). Cu toate acestea, „AMM nu a fost pusă la îndoială și, în 2013, Autoritatea Națională pentru Sănătate din Franța (HAS) a decis chiar să recomande metoda Essure ca primă intenție de sterilizare, înainte de ligatura tubară”. Iar în 2017, „comisia de evaluare înființată de Agenția Medicamentelor a estimat că dimensiunea mică a implantului (45,5 mg) și absența fricțiunii fac „puțin probabilă eliberarea masivă a metalelor care îl constituie”.

Astăzi, semne de întrebare planează asupra cantității metalului prezent în corpul pacientelor; asupra naturii sale, precum și asupra legăturii cauzale dintre prezența sa și problemele de sănătate observate. „Este îngrijorător din punctul de vedere al sănătății publice”, a declarat avocatul din Lyon, care reprezintă aproximativ 30 de paciente franceze. Această cercetare este de mare interes pentru avocații americani, care reprezintă 5.000 de paciente în proceduri legale colective instituite împotriva Laboratorului Bayer, care a comercializat aceste implanturi.

About Post Author

Varia