Embrionii congelați au un risc crescut de diabet

Sursa: Genethique.org, 6 februarie 2020

Un studiu făcut asupra a 3 milioane de copii suedezi, născuți între 1985 și 2015, din care aproape 48.000 de copii născuți prin procreare asistată medical, a arătat că există „o asociere între transferul embrionilor congelați și riscul de diabet de tip 1”. Pe de altă parte, rezultatele nu indică „o creștere a riscului general de diabet zaharat tip 1 la copiii născuți prin această tehnică, comparativ cu copiii născuți prin concepție spontană”. Diabetul de tip 1 este „una dintre cele mai frecvente boli cronice întâlnite din perioada copilăriei”.

„Cohorta de copii născuți, ca urmare a procreării asistate medical, a cuprins aproape 37.000 de copii născuți, urmare a unui transfer de embrioni proaspeți, și aproximativ 11.000 de copii născuți urmare a unui transfer de embrioni congelați”. Iar „în total, 202 de copii născuți prin procreare asistată medical și aproximativ 18.000 de copii născuți, urmare a concepției spontane, au dezvoltat diabet de tip 1”.

În practica procreării asistate medical, „rata de transfer a embrionilor congelați este treptat în creștere și reprezintă aproximativ 40% din procrearea asistată medical din diferite țări europene, cu o tendință echivalentă în Statele Unite”. Această strategie de tip „Freeze all” („A se congela toți”) este populară din cauza „ratelor embrionilor care ajung să se nască și a riscului mai mic de hiperstimulare ovariană”.

Metodele de procreare asistată medical sunt, de asemenea, „asociate cu o rată mai mare de naștere prematură și cu o greutate scăzută la naștere”. În plus, „alte studii mai generale au arătat o influență a tratamentelor de fertilitate asupra morbidității pe termen lung a copiilor născuți ca urmare a utilizării acestor tratamente”. Utilizarea metodelor de procreare asistată medical a crescut „semnificativ” în ultimii ani: „peste 390.000 de copii se nasc anual prin aceste metode”.

About Post Author

Varia