Sursa: PNCIUS, 18 iulie 2018
Conferința privind avortul și reproducerea, numită Avortul și dreptatea reproductivă – revoluția neterminată III, a avut loc în Africa de Sud cu finanțare de la Societatea Deschisă a lui George Soros, cu scopul de a urmări anularea legilor împotriva avortului din întreaga lume. Organizatorii au susținut că avortul este o „dreptate reproductivă”, iar solicitarea accesului universal la avort este egală cu o „revoluție”. Societatea Deschisă îi aduce mulțumiri lui George Soros afirmând că „a sprijinit indivizii și organizațiile din întreaga lume, luptând pentru libertatea de exprimare, pentru guvernare responsabilă și pentru societăți care promovează justiția și egalitatea”, cu toate acestea, nu doar că nu respectă dreptul la viață al copiilor în uter și nu observă nedreptatea avortului, dar nu respectă suveranitatea națională, deoarece finanțează eforturi de anulare a legilor împotriva violenței avortului.
Conferința a avut loc la Universitatea Rhodes, Grahamstown, Africa de Sud, cu sprijinul oficial al guvernului. Directorul pentru Populație și Dezvoltare din cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Socială din Africa de Sud, Jacques van Zuydam, a deschis conferința: „Guvernul pe care îl reprezint a fost ales să continue lupta și să susțină la nivel global realizarea deplină a tuturor drepturilor femeii, inclusiv dreptul la sănătate sexuală și dreptatea reproductivă. Ne angajăm să facem tot posibilul pentru a contribui pentru a finaliza revoluția neterminată”, a spus el.
Profesorul Catriona Macleod, Catedra SARCHI (Studii critice în domeniul sexualității și reproducerii de la Universitatea din Rhodes) a citat politica a președintelui Trump privind Protejarea vieții în asistența medicală globală ca fiind un impediment pentru avansarea avortului la nivel global. Ea a explicat că, în ciuda votului de eliminare a protecției împotriva vieții în Irlanda „… există fie o inversare a progresului, așa cum s-a văzut în Statele Unite, prin introducerea acestei reglementări împotriva avortului, sau niciun progres, ca în cazul Irlandei de Nord care alege să păstreze legile sale restrictive privind avortul. Suntem departe de a câștiga lupta pentru dreptatea reproductivă”.
La conferință au participat organizații internaționale pro-avort și 285 de delegați din 26 de țări, în special din Africa. Anularea legilor care protejează copiii nenăscuți de violența avortului din întreaga Africa fost o țintă principală a întâlnirii și reprezintă un accent cheie al lobby-ului internațional pentru pro-avort.
Evenimentul a inclus participanți din țările africane din Burkina Faso, Benin, Uganda, Zambia, Nigeria, Malawi, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Mozambic, Madagascar, Ghana, Kenya, Mauritius, Madagascar și Africa de Sud. Alți participanți au fost din Haiti, Jamaica, Venezuela, Argentina, Filipine, India, Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie, Olanda și Statele Unite ale Americii.
Potrivit programului, participanții s-au adunat în grupuri mici pentru a discuta despre strategiile de schimbare a legilor în Africa în timpul „Advocacy pentru avortul sigur în politica și practica din Africa”, inclusiv „Decriminalizarea avortului: dacă se poate, în ce măsură și cum” și „Pilula de avort schimbă tot (sau ar trebui să schimbe)”.
Prezentarea generală a celui de-al treilea subiect „Înțelegerea bazei opoziției față de avort astăzi și a modul de abordare a acesteia” a respins ideea că încercările de a impune conceptul occidental de avort asupra Africii este împotriva valorilor și credințelor tradiționale africane. „Mișcarea anti-avort este foarte influentă în multe țări, adesea încercând să mențină un control religios asupra politicii de stat și să lucreze la nivel local la Națiunile Unite. În unele cazuri, „ei pretind că avortul este străin de cultura tradițională și împotriva sa”, când, de fapt, „obiectivul este de a menține femeile însărcinate și de a menține controlul patriarhal asupra vieții femeilor”.
Acest subiect a evidențiat strategiile pro-avort aflate în prezent în derulare, inclusiv de către Comisia Africană pentru drepturile omului și popoarelor, de utilizare a Protocolului de la Maputo pentru a aduce legalizarea avortului în conformitate cu tratatul. Succesul de a liberaliza avortul în Etiopia și Mozambic a fost discutat și comparat cu eforturile „blocate” din Sierra Leone și Malawi și eforturile din Kenya, despre care s-a afirmat că nu au dus la un acces mai mare la avort sau că au „dat înapoi”.
Au mai fost discutate preocupări legate de slăbiciunile sistemelor de sănătate publică, inclusiv „lipsa de formare pentru asigurarea îngrijirii pentru avort la nivel primar și lipsa implicării în promovarea schimbării din partea multor profesioniști din domeniul sănătății și a factorilor de decizie politică”.
De asemenea unii participanți s-au plâns că medicamentele care provoacă avortul – în special Misoprostol – nu sunt folosite în Africa, ca în alte regiuni ale lumii.
În prezent, doar patru țări din Africa permit un acces lărgit la avort: Africa de Sud, Capul Verde, Tunisia și Zambia, în timp ce 10 din cele 54 de țări africane nu permit avortul din nici un motiv.
PNCI avertizează organizațiile și susținătorii pro-viață din Africa că activiștii pro-avort se pregătesc să aducă revoluția avortului în țările lor pentru a răsturna legile împotriva violenței avortului. Acestea se face cu ajutorul lui George Soros și a Societății sale Deschise. Societatea Deschisă – în ciuda denumirii sale – promovează o societate închisă la protecția copiilor celor mai mici și mai vulnerabili de violența avortului. Citiți mai multe aici.