Prim-ministrul irlandez: spitalele catolice trebuie să efectueze avorturi

Sursa: PNCI

Guvernul irlandez a publicat Schema generală actualizată din Sănătate (Reglementarea proiectului de terminare a sarcinii) din 2018, cu hotărârea definitivă a camerelor legislative Dáil și Seanad. Avortul la cerere pentru primul trimestru de sarcină va fi permis, precum și avortul pe termen scurt „atunci când viața sau sănătatea unei mame este în pericol și în cazurile de anomalii letale ale fătului”. Definiția largă a sănătății, ca și în SUA, poate duce la avort la cerere în timpul sarcinii.

În explicarea proiectului, prim-ministrul Leo Varadkar a anunțat că noua lege va cere ca toate spitalele, inclusiv cele catolice, să fie forțate să efectueze avorturi: „Totuși, nu va fi posibil ca spitalele finanțate din fonduri publice, indiferent cine sunt patronul sau proprietarul lor, să renunțe la furnizarea acestor servicii necesare care vor fi legale în acest stadiu, odată ce această legislație este adoptată de Dáil și Seanad)”, a declarat Varadkar pentru BBC.

Legea va impune ca orice profesionist din domeniul sănătății care obiectează să asiste sau să efectueze un avort trebuie să „facă astfel de aranjamente pentru transferul de îngrijire a unei femei însărcinate, după cum poate fi necesar pentru a permite femeii să beneficieze de încetarea sarcinii în cauză”. Proiectul de lege va merge la Oireachtas (Parlament) pentru deliberare după vacanța de vară.

About Post Author

Varia

Leave a Reply