De ce renunță franțuzoaicele la pilulă

Autor: Gerard Migeon, fondatorul și CEO al Natural Womanhood, un site partener al MercatorNet. Sursa: Mercatornet.com, 15 noiembrie 2017

Trei motive principale provin dintr-un sondaj de opinie.
Din ce în ce mai mult, femeile din Franța (patria mea) renunță la pilulele contraceptive și evită în general contraceptivele hormonale. Într-un articol din HuffPost, jurnalista independentă și gazda unei emisiuni a unui post de radio public francez, Sabrina Debusquat, explică faptul că a efectuat un sondaj pe 3.616 de franțuzoaice care au luat pilula și a aflat motivele pentru care 91% s-au oprit cel puțin o dată.

După ce a publicat rezultatele, mass-media și profesioniștii din domeniul medical au răspuns, numind reticența femeilor o „neîncredere” în pilulă și sugerând că femeile sunt induse in eroare, greșesc  și sunt ghidate mai degrabă de teamă decât de rațiune. „Când le întrebăm, ne dăm seama că realitatea este foarte diferită”, scrie dna Debusquat.

Iată principalele motive ale femeilor pentru renunțarea la pilulă, după cum le relatează Debusquat.

„Din cauza unor efecte secundare minore, dar problematice”

Principalul motiv pentru care femeile renunță la pilulă ar fi „efectele secundare care sunt [considerate] benigne, dar problematice”. Dintre respondenții studiului, 70% au relatat că au avut efecte secundare, iar raportul complet dezvăluie cât de grave și de endemice sunt aceste probleme: 69,7% au raportat o pierdere a libidoului; 53,6%, creștere în greutate, 51,9%, tulburări de dispoziție (deprimare, depresie, iritabilitate), 36% migrene, 34,2% uscăciune vaginală.

Acestea sunt efecte secundare tipice pe care medicii  încearcă să le corecteze prin schimbarea rețetei, dar tind să le considere aspecte minore și acceptabile ale contraceptivelor. Femeile din Franța nu mai vor să accepte asta. Dna Debusquat numește femeile moderne „generația fără pilule” și scrie: „[femeile] consideră că dincolo de riscurile cancerului sau ale cheagurile de sânge, se confruntă cu libidou redus, migrene, infecții vaginale repetitive, iar orice durere care strică o bună parte din viața lor nu înseamnă că este «benignă».”

„Pentru că e mai bine pentru sănătatea mea”

Femeile sunt conștiente că un medicament administrat nu înseamnă ceva neutru. Efectele secundare sunt semne că pilula nu doar blochează un proces mecanic în corpul lor (oprirea ovulației, modificarea mucusului cervical sau prevenirea implantării unui embrion în uter). Ele își dau seama că le afectează corpurile într-un mod mai general.

Din 2013, [femeile din] Franța au devenit mai conștiente de riscurile formării cheagurilor de sânge după ce un studiu foarte important despre numărul de accidente cauzate de pilulele contraceptive de generația a treia și a patra a apărut în ziarul național Le Monde. Printre femeile intervievate de Debusquat, 6,9% au avut o problemă gravă de sănătate, diagnosticată de un medic si legată de pilulă.

„Pentru că refuz să iau medicamente sau hormoni, dacă sunt sănătoasă”

Generația fără pilule „pune la îndoială principiul de a medicaliza fertilitatea și respinge ideea că contracepția trebuie să [implice] riscul efectelor secundare”, scrie dna Debusquat. Din ce în ce mai mult, o femeie vrea să fie în contact cu corpul ei natural, să îl respecte exact așa cum dorește să respecte mediul înconjurător. Folosirea pilulei înseamnă folosirea unor doze de hormoni puternici care interferează cu un proces sănătos din corpul ei: ciclul, ovulația și o serie de efecte bune obținute de un echilibru hormonal sănătos.

Alte motive de a opri administrarea pilulei, oferite de participantele la sondaj, includ: „revenirea la ciclul meu natural”, „din cauza neîncrederii în industria farmaceutică”, „din cauza preocupării față de mediu”, „pentru a fi în acord cu mod de viață prietenos mediului înconjurător”.

Iată câteva date importante din acest studiu:

Un procent substanțial de 71,5% dintre participante au afirmat că au avut efecte pozitive de la oprirea pilulei, cum ar fi îmbunătățirea libidoului (70%), sentimentul că s-au reconectat cu propriul corp (59,2%), mai puține oscilații ale dispoziției, scăderea depresiei sau a anxietății inexplicabile (34,8% ), pierdere în greutate (29,2%), mai multă energie (25,5%).

După întreruperea tratamentului, unele femei au continuat să experimenteze efecte secundare, deși nu se specifică dacă aceste efecte secundare au fost prezente și înainte de administrarea pilulei: dureri ovariene sau uterine, modificări ale dispoziției, acnee, sensibilitatea sânilor. În 24% din cazuri, aceste reacții adverse au durat peste un an.

De asemenea, a fost destul de supărător de citit faptul că 24% dintre respondente au declarat că au început să ia pilula deoarece furnizorul medical le-a impus sau nu le-a oferit nici o alternativă atunci când s-au oprit, 30% au spus că au fost descurajate să oprească administrarea pilulei, de multe ori de către un medic.

Dna Debusquat nu promovează o alternativă, dar solicită un nou dialog pe tema planificării familiale. Ea scrie: „Nimeni nu vorbește despre problemele reale și fundamentale: suferința cauzată de contraceptive (90 la sută din care sunt suportate de femei) și poluarea generată de hormonii sintetici”. Ea spune că întrebarea mai importantă nu este dacă femeile ar trebui să ia în continuare pilula, dar „ce poate face societatea noastră pentru a satisface aceasta nouă cerere a femeilor pentru o contracepție fără efecte secundare, nepoluante si mai egalitare?”

Multe dintre femeile participante la studiu care s-au oprit din luat pilula au început să utilizeze un sterilet de cupru (30%), o alternativă populară în Franța. Cu toate acestea, 9% au relatat o metodă bazată pe conștientizarea fertilității, cel mai adesea simpto-termală (6,2%), indicând o nouă tendință remarcabilă, despre care Le Monde relata ​​încă din 2014. Din ce în ce mai mulți oameni împărtășesc eficient conștientizarea fertilității în mod public – de exemplu: Cycles NaturelSympto.orgPryskaDuCoeurJoly.

Este interesant de observat interesul în creștere față de abordările planificării familiale ce răspund căutării Sabrinei Debusquat pentru o metodă fără efecte secundare, cu adevărat ecologică și „mai egalitară”, deoarece funcționează ca un parteneriat.

Este foarte probabil ca femeile din SUA și din alte țări să aibă sentimente legate de pilula similare cu cele ale femeilor din Franța. La fel cum promovarea contraceptivelor hormonale de către companiile farmaceutice este globală, căutarea femeilor pentru metode mai bune de planificare familială devine universală. Acest lucru solicită o recunoaștere corectă și onestă a metodelor bazate pe conștientizarea fertilității de către autoritățile medicale din întreaga lume și a necesității imperative de a le face mai accesibile pentru toate femeile.

A votre bonne santé!

 

 

About Post Author

Varia

One thought on “De ce renunță franțuzoaicele la pilulă

Leave a Reply