Declaratia Europeana impotriva traficului de ovule

Pentru o Europă ce respectă valorile și etica.

Provita Media, 3 iulie 2005

La 30 iunie 2005, la Bruxelles, a avut loc Seminarul european pe problema comercializării de ovule feminine si a exploatarii femeilor. Printre principalii vorbitori la seminar s-au numarat: Dr. Anna Zaborska, parlamentar din Slovacia, presedinta Comisiei pentru Drepturile Omului si Egalitatea de Gen (Partidul Popular European si a Democratilor Europeni), care a deschis lucrarile seminarului; dna Angela Hickey, Dublin, care a vorbit despre moartea fiicei sale din cauza sindromului de hiperstimulare ovariana si dr. George Magureanu, avocat roman, care a dezvaluit cateva cazuri de comericalizare a ovulelor in Bucuresti. La sfarsitul seminarului, a fost adoptata urmatoarea declaratie:

„Subsemnații, o coalitie largita de diferite organizatii cu activitati ce cuprind domenii ca genetica  domeniul politicilor de sprijin al femeii si geneticii, sustinem intru totul Rezolutia Uniunii Europene asupra comertului cu ovule umane, adoptata in sedinta din 10 martie 2005, si ne opunem ferm traficului de ovule. Cerem, in mod specific, stoparea traficului de ovule din Romania catre Regatul Unit al Marii Britanii si orice alte tari europene care se dovedesc a fi implicate. asteptam ca toti factorii responsabili – fie medici, cercetatori sau politicieni, atat in Marea Britanie, cat si in Romania sau in alta parte – sa puna capat exploatarii femeilor si comercializarii cu materiale ce provin din organismul femeii, indiferent din ce tara ar fi. atragem atentia asupra Rezolutiei adunarii Generale a ONU si salutam aceasta decizie din 8 martie 2005 (a/59/516/add.1), impotriva tuturor formelor de clonare, care se refera explicit la necesitatea de a preveni exploatarea femeii.

Cererea pentru ovule atat pentru reproducere, cat si pentru cercetare este mare. Un caz recent, nefinalizat inca, arata ca vanzarea de ovule ar putea fi cu greu limitata sau controlata, in timp ce riscurile posibile ale comercializarii in scop de cercetare urmeaza sa fie investigate. Cazul la care am facut referire este o clinica de fertilitate din Romania, care s-a specializat pe „donarea” de ovule de la femeile din Romania catre tarile UE, in special cetateni din Marea Britanie, in schimbul unei retributii financiare. Initiativa a fost numita Bridge International Embryo Importation Programme (approx. „Programul international de import de embrioni “Puntea”” – nota trad.). Desi termenul „donare de ovule” presupune natura voluntara a deciziei femeii, apelul public la caritate nu a fost eficient. Recoltarea de ovule presupune un risc medical mare pentru viata si sanatatea femeii, ce rezulta, in primul rand, din hiperstimularea ovarelor. Promisiunile financiare ar putea face ca femeile, in special cele in criza financiara, sa ia in calcul vanzarea de ovule, expunandu-se riscurilor inutile pentru viata si sanatatea lor.

Femeile, in special cele care au venituri materiale reduse, sunt cele mai vulnerabile la exploatarea situatiei lor economice. Multe sunt deja fortate de retributii financiare sau sociale sa ofere tertilor asa-numitul „surplus” de ovule sau ovulele “in exces” in scop de reproducere sau cercetare. Sa faci disponibile organele unei femei pentru proiecte de cercetare este un pas spre controlul organismului femeii si folosirea capacitatilor reproductive ale sale.

In domeniul cercetarii celulelor stem embrionare, riscurile sunt chiar mai mari, deoarece producerea unor asemenea linii de celule stem necesita un numar mare de celule embrionare sau embrioni umani. aceste cerinte nu pot fi indeplinite daca laboratoarele stiintifice de cercetare se bazeaza pur si simplu pe ovulele sau pe embrionii „in surplus” din tratamentele FIV. Exista o ingrijorare reala ca ar putea aparea retributii sociale sau financiare, dar si presiuni, pentru a provoca femeile sa „doneze” tesutul necesar. Tesutul organismului uman nu trebuie transformat intr-un bun de vanzare.

Recoltarea de ovule presupune un mare risc medical pentru viata si sanatatea femeii. Stimularea hormonala a ovarelor are scopul de a produce un numar cat mai mare de ovule pe ciclu decat in mod natural. acest lucru poate duce, uneori, la sindromul de hiperstimulare, sindrom foarte periculos, ce poate fi fatal sau procedurile ar putea cauza chiar cancer ovarian. Prelevarea de ovule poate cauza hemoragie vaginala si infectii. In afara acestor consecinte, exista consecinte psihice, de asemenea. Prin urmare, medicii trebuie sa se asigure ca recoltarea de ovule nu contravine imperativului medical „Primum non nocere /Sa nu faci rau”, care trebuie sa guverneze in continuare intreaga practica medicala.

De aceea solicitam de urgenta dezbateri ulterioare pe marginea urmatoarelor 8 puncte:

  1. Comisia Europeana si statele membre ar trebui sa realizeze o evaluare, cat mai curand posibil, a legislatiilor nationale privind donarea de ovule si a sistemului compensator privind donarea de organe si celule reproducatoare si sa implice organizatiile interesate in discutarea acestor investigatii.
  2. Comisia Europeana si statele membre sunt rugate sa ofere publicului informatii privind cercetarea europeana asupra riscurilor si efectelor pe termen lung a recoltarii de ovule si FIV si, respectiv, sa stabileasca obligativitatea notificarii pentru a putea colecta aceasta informatie, in scopul de a informa femeile (inclusiv posibilele donatoare), pe deplin, asupra riscurilor medicale, psihice si de alta natura privind aceste practici.
  3. Este necesar ca statele membre sa impuna donatii voluntare, neplatite, de tesuturi si celule dupa cum se cere in artic.12(1) a Directivei 23/2004/CE, pentru a evita traficarea organismului uman, a partilor acestuia si transformarea sa intr-o sursa de castig.
  4. Cerem statelor membre si celor candidate la Uniunea Europeana sa ia masurile necesare, inainte de 7 aprilie 2006, cand Directiva 23/2004/CE trebuie implementata, pentru a oferi garantii si normative ale unor politici transparente cu referire la cheltuielile si inconvenientele legate de donarea de tesut si celule, precum si de finantarea tratamentelor FIV.
  5. Consideram ca una din temele principale de discutii este necesitatea de a oferi acelor cupluri infertile interesate de donarea de ovule o solutie reala si cerem Comisiei Europene sa intensifice si sa intareasca alternativele pentru prevenirea si tratamentul infertilitatii, cum ar fi imbunatatirea tehnologiilor de congelare a ovulelor, finantarea studiilor privind cauzele infertilitatii, simplificarea adoptiei embrionului si o revizuire a legii adoptiei, sustinerea si finantarea cercetarii privind metodele de planificare familiala naturala. De asemenea, solicitam sa se efectueze cercetarea efectelor pe termen lung a tratamentelor FIV.
  6. am dori sa vedem donarea de ovule ca pe o donare de organe in general, reglementata strict de protectia atat a donatorilor cat si a recipientilor si sa se evite posibilitatea oricarei forme de exploatare umana. De asemenea, referitor la posibilele riscuri, dorim sa atragem atentia ca orice femeie fortata sa-si vanda orice parte a corpului sau, inclusiv celule reproducatoare, poate deveni o victima a retelelor de crima organizata, ce traficheaza oameni si organe.
  7. Comisia este rugata sa aplice principiul subsidiaritatii in legatura cu alte forme de cercetare pe embrioni si cu cercetarea celulelor embrionare stem asa incat statele membre in care acest tip de cercetare este legal sa-l finanteze din bugetul national si sa ia in considerare ca finantarea UE trebuie sa se concentreze pe alternative cum ar fi cercetarea celulelor somatice stem si a celulelor din cordonul ombilical, care sunt acceptate in toate statele membre si deja au dat rezultate imbucuratoare la unii pacienti.
  8. Statele membre trebuie sa ia toate masurile pentru a preveni exploatarea femeilor in aplicarea stiintelor studierii vietii, nu in ultimul rand, in domeniul cercetarii pe embrion si a clonarii umane, tinand cont, in special, de Rezolutia adunarii Generale a ONU din 8 martie 2005 (a/59/516/add.1), care se refera explicit la necesitatea de preveni exploatarea femeilor.

Conferinte ©Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply