Declinul fertilitații prelungește criza economica globala, spun experții

Autor: dr. Susan Yoshihara, 11 decembrie 2015, Sursa: C-fam.org
Susan Yoshihara este co-editor al volumului „Population Decline and the Remaking of Great Power Politics

Expertii incearca sa inteleaga de ce economia globala lancezeste, la cativa ani buni dupa criza economica globala din 2008. The Wall Street Journal a publicat timp de o saptamana articole de fond despre cauza majora, dar subestimata, a crizei economice prelungite: declinul fertilitatii si imbatranirea demografica. Ei au constatat ca, intr-o economie globalizata, datele demografice ale unei natiuni afecteaza si restul lumii.

In anul viitor (2016) populatia apta de munca a principalelor economii va scadea pentru prima data din 1950, inclusiv in Rusia si China. Intre timp, cota persoanelor de 65 ani si peste aceasta varsta in marile economii va creste. Nevoia lor pentru bunuri de folosinta indelungata, produse in tarile in curs de dezvoltare, se va diminua, lasand in ceata perspectivele viitoarelor generatii.

Unul din cinci dintre varstnicii din Japonia sunt inca angajati, dublul mediei din tarile dezvoltate. Sanatatea lor relativ buna inseamna ca Japonia cheltuieste doar 10% din economie pe ingrijirea sanatatii, comparativ cu 17% in SUA.

Exoscheletii flexibili ii ajuta pe lucratorii in varsta japonezi sa ridice greutati destinate persoanelor cu 30 de ani mai tinere. Un robot numit „Pepper”, de fapt, ajuta persoanele in varsta, partial, in nevoile lor de ingrijire a sanatatii. In noul sau cos de articole destinate indexarii preturilor, guvernul japonez a renuntat la pranzurile scolare si a adaugat protezele auditive.

Cu toate acestea, aproape unul din patru batrani japonezi traieste sub pragul de saracie, aceasta insemnand, in comparatie cu populatia generala, peste 40% . Deoarece nu vor fi suficienti oameni care sa ingrijeasca mormintele de familie in viitor, batranii japonezi  fac exercitii de „imprastiere a cenusii” din casele-barci in Tokyo, pregatindu-se pentru o astfel de alternativa. O companie de baloane le va ridica aceasta cenusa sus pentru aproximativ 2000 $.

Pe de alta parte,  o patrime din populatia lumii va fi de origine africana pana in 2050 si, cu puterea a 1,3 miliarde oameni, cu o varsta medie de doar 28 de ani, Africa va asigura forta de munca in lume. Cu toate acestea, Europa, in cautare de forta de munca, plateste guvernele africane acum sa-si ia inapoi cetatenii care traiesc si lucreaza in Europa ilegal.

Africa ramane in urma Asiei de Est in ceea ce priveste crearea de locuri de munca si infrastructura, cum ar fi scoli si drumuri. Doar 9% dintre adultii din Nigeria sunt angajati cu o norma intreaga, scria The Wall Street Journal, o cifra tipica pentru regiune.

India are un avertisment pentru cei care spera ca domeniul handmade va duce la o crestere rapida pentru Africa. Ca si alte natiuni in curs de dezvoltare, India se confrunta cu „dezindustrializarea prematura” si cu o rata ridicata a somajului. Pe masura ce tarile dezvoltate imbatranesc, cererea pentru ceea ce fabricile ofera, de la autoturisme la mobila, se stabilizeaza, cu putine sanse de venituri.

China a profitat de o populatie apta de munca numeroasa si a devenit cea de-a doua mare economie a lumii, dupa Statele Unite. Dar, dupa trei decenii de planificare familiala impusa de statul chinez, fabricile se confrunta cu un deficit de lucratori, caci copiii unici acum parasesc forta de munca pentru a-si ajuta parintii imbatraniti. Salariile din China au crescut cu doua cifre procentuale in decursul unui deceniu, facand corporatiile sa caute mana de munca mai ieftina in alta parte. Conducerea companiei „Levi Strauss” a decis mutarea companiei in Africa, unde salariile sunt mici si generatia mai tanara este in plina expansiune.

Dividendul demografic  al Chinei a devenit o „piedica demografica”, potrivit publicatiei The Wall Street Journal. Unul dintre motive este faptul ca acei zeci de ani de ucidere a fetitelor [prin avort] in China, la fel ca in India, au insemnat „distrugerea casatoriei universale, care sta la baza organizarii socio-economic de secole”. Pana la mijlocul acestui secol, vor fi 186 de barbati la fiecare 100 de femei de maritat din China si 191 de astfel de barbati in India. Chiar daca raportul intre sexe la nastere s-ar corecta peste noapte, 21% din barbatii chinezi si 15% din barbatii indieni nu s-ar putea casatori pana la varsta de 50 de ani.

Statele Unite ale Americii a aparut ca un castigator comparativ. In medie, forta de munca din tarile dezvoltate se va reduce cu 26% pana in 2050. Forta de munca din America va creste cu 10% in aceasta perioada, ceea ce constituie 60% din totalul populatiei, totusi, dar in scadere de la 66% din prezent. The Wall Street Journal prognozeaza ca deficitul comercial al SUA cu China va deveni pozitiv pana in 2042, in mare parte datorita avantajului demografic al Americii fata de China.

 

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply