Biserica spaniola se mobilizeaza contra avortului

Guvernul socialist spaniol urmeaza sa prezinte pana la vara un proiect de lege care vizeaza liberalizarea si mai mult a avortului. Conferinta episcopilor spanioli a decis lansarea unei campanii nationale, denuntand faptul ca anumite specii de animale sunt protejate mai mult decat embrionii umani. Purtatorul de cuvant al episcopilor spanioli, Msr Juan Antonio Martinez Camino, se intreaba: „daca un numar de specii de animale beneficiaza de o mare protectie, de ce am proteja mai putin fiintele umane care urmeaza sa se nasca?”. Vor fi afisate 1300 de afise, in 37 de orase ale Spaniei.

Asociatia Hatze Oir („Fa-te ascultat”) a prezentat, la 17 martie 2009, o petitie contra proiectului de lege al guvernului. Acest „manifest pentru apararea vietii umane” a fost semnat de mii de cetateni, printre care oameni de stiinta si intelectuali, care sustin ca avortul este „un act de cruzime care intrerupe viata unui om”.

Din 1985, avortul este depenalizat in Spania in caz de viol (in limita a 12 saptamani), in caz de malformatii ale fatului (in limita a 22 de saptamani) si in caz ca sarcina pune in pericol sanatatea fizica sau psihica a mamei (fara limita de timp). Subliniem ca acest ultim motiv este invocat in 90% din cazuri. Guvernul condus de José Luis Zapatero propune extinderea timpului limita a avortului pana la 14 saptamani de sarcina, aici intrand si minorele de 16 ani, care, in prezent, au nevoie de autorizarea unui parinte sau a tutorelui pentru a face avort. (La Croix,  18 martie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply