Ar trebui sa mai ia femeile pilula?

In ultima vreme, apar  din ce in ce mai multe carți, studii, care vorbesc despre nocivitatea pilulei contraceptive pentru sanatatea femeii și despre legatura dintre cancerul de san și hormonii artificiali din pilula.  Una dintre acestea este și lucrarea aparuta in Franța „La pilule contraceptive – dangers, alternatives”, in iunie 2013, semnata de prof. Henri Joyeux și Dominique Vialard. Autorii lucrarii avertizeaza asupra pericolelor majore ale pilulei hormonale contraceptive asupra sanatații femeii și legatura dintre hormonii artificiali din pilula și cancerul de san.

Publicam mai jos un fragment din interviul cu unul dintre autorii acestei carți, profesorul Henri Joyeux, preluat de pe site-ul PasseportSante.net Menționam ca punctul de vedere al autorilor asupra vieții de familie nu este unul creștin.

Autor: Aurore Clavé, Sursa : PasseportSanté.net,10 iulie 2013

Cu ocazia lansarii carții „Pilula contraceptiva – pericole, alternative” Editions du Rocher, profesorul Henri Joyeux a reluat, pe site-ul Passportsanté.net, dezbateri actuale ce se duc in jurul pilulei. Privind inapoi la istoria și funcționarea contraceptivelor hormonale, profesorul și jurnalistul Merry Dominique Vialard ajunge la concluzia ca, intr-adevar, femeile nu sunt informate despre efectele pilulei asupra ciclului menstrual și asupra sanatații lor. Cele mai multe efecte secundare, precum creșterea numarului cancerelor de san, uterin, ovarian sunt ignorate… Profesorul Joyeux face lumina asupra acestor aspecte critice.

PasseportSanté.net – In cartea dumneavoastra, scrisa impreuna cu Dominique Vialard, spuneți adevarul despre pilule și despre alți hormoni sintetici, care a fost prea mult timp ascuns femeilor. Urmatoarele intrebari ne vor ajuta sa ințelegem acest adevar.

Prof. H. Joyeux – Pilula nu este o bomboana, ci o combinație de hormoni introdusa in organism, intr-o doza mult mai mare, fața de cea produsa in mod normal de ovare. Femeile nu au fost informate in mod clar cu privire la funcționarea reala a pilulei. Pentru a preveni ovulația regulat, in fiecare luna, trebuie blocate ovarele. Acest lucru il face pilula. Primele pilule din primele generații, aveau doze mari de hormoni și blocau complet ovarele. Mini-pilulele blocheaza ovulația, dar mai puțin funcția ovariana. Ele sunt responsabile de apariția frecventa a chisturilor ovariene. Aceste chisturi sunt benigne, dar ele neliniștesc femeile și ginecologii le propun adesea multe celioscopii pentru puncția chisturilor și verificarea lor, daca nu risca sa devina canceroase.

PasseportSanté.net – Ați putea sa ne explicați relația contraceptivelor curente (pilulelor) cu cancerul uterin sau cancerul de san?

Prof. H. Joyeux – Exista doua locuri importante in uter: corpul uterului – in care embrionul se dezvolta și devine fat la inceputul lunii a treia de sarcina – și colul uterin, care este fundul cavitații vaginale. Un organ, cum este colul uterin este foarte sensibil la hormoni. Este cunoscut faptul ca excesul de hormoni poate fi responsabil, dupa menopauza (dupa 50 ani), de cancer endometrial, adica al interiorului uterului. Tratamentele hormonale in menopauza, numite HRT (terapie hormonala de substituție), asigura doze de hormoni pentru uter, de care uterul poate sa nu aiba nevoie și joaca astfel rolul de factor de creștere periculoasa.

La fel se poate spune și despre pilula, dar aceasta este considerata a fi responsabila de cancerul de col uterin la femeile mai tinere, care fumeaza și pot contracta, in plus, din cauza partenerilor sexuali multipli, una din multele tulpini de HPV. Papiloma virusul uman poate, prin iritație cronica, sa creeze, sa stimuleze formarea de cancer de col uterin, caci pilula reduce imunitatea locala.

La nivelul sanilor, trebuie mai intai remarcat faptul ca sanii tinerelor fete se formeaza prin estrogenul produs de ovare, și, prin urmare, sunt sensibili la estrogen mai intai. Cand trece pubertatea, daca caracteristicile sexuale secundare sunt la locul lor, ovarele produc in fiecare luna cantitați diferite din cei doi hormoni, estrogen și progesteron. Femeile știu ca in a doua parte a ciclului, sanii lor sunt mai sensibili, au o anumita tensiune sub influența progesteronului. Glandele mamare se afla deci foarte mult sub o influența bi-hormonala. Ce face pilula consumata de organismul femeii, 3 saptamani pe luna sau 84 de zile consecutive? Trei saptamani pe luna imita ciclul feminin: furnizeaza estrogen in doze mari (20 pana la 50 de ori mai mult fața de cat produc in mod normal ovarele) și furnizeaza mai puțin progesteron. Saptamana fara aportul hormonal corespunde unei scaderi a nivelului ce creeaza fenomenul ciclului (menstruației). Fenomenul se repeta in fiecare luna. Daca pilula este consumata timp de  84 de zile consecutive și este oprita o saptamana, fenomenul menstruației are loc doar o data pe trimestru, pe sezon. Este  mesajul pe care industria farmaceutica il transmite din ce in ce mai mult catre tinerele femei despre oboseala din cauza ciclului, durerile menstruale, anemia… Scopul lor pentru moment, scop care inca nu prea mediatizat, este sa ofere masiv „pilula continuu, pana la sfarșitul ciclului”.

Flagelul cancerului de san este o realitate importanta din societatea occidentala (aproximativ 60.000 de cazuri noi pe an in Franța), realitate care incepe sa ajunga și in Est, cu excepția Japoniei. Femeia din cultura japoneza nu ia pilule decat daca este bolnava … așa ca, in ciuda campaniilor  de publicitare maiore, femeile din Japonia nu au urmat femeilor din Vest, in ceea ce privește pilula.

Pilula corespunde deci unui aport hormonal major, ce acționeaza in mod natural asupra sanilor, dar trebuie sa se faca o diferența foarte clara intre viața de dinainte și dupa menopauza. Inainte de menopauza, corpul femeii și, in special sanii primesc de la ovare doze mari de hormoni și, evident, pilula depașește dozele fiziologice.

Dupa menopauza, sau la apariția ei, ovarele produc mult mai puțini hormoni și sanii nu sunt utilizați de obicei pentru a primi surplusul hormonal. Este ușor de ințeles ca, dupa menopauza, 3-5 ani de tratament hormonal sunt suficienți sa creeze cancer de san, iar inainte de menopauza, ai nevoie de 10-20 de ani … De aici și apariția cancerului de san la 25 sau 30 ani, dupa cum vedem astazi, fara existența unei cauze genetice, atunci cand tinerele iau pilula – așa cum se dorește industria farmaceutica – de la 15 ani.

PasseportSanté.net – Pentru cei care prezinta pilula ca o modalitate pentru femei de a-și controla viața lor sexuala și de evitare a sarcinilor nedorite, ce raspuns aveți?

Prof. H. Joyeux – Pilula previne sarcinile nedorite, aceasta este ceea ce vrea femeia și are dreptate. Intrebarea este daca acest consum este periculos sau nu. Daca este periculos, ceea ce iata incepe sa se cunoasca, exista atunci alternative? Industria farmaceutica este foarte inteligenta și raspunde: „Da, exista alternative: inelul vaginal, implantatul contraceptiv sub pielea brațului, plasturele hormonal, steriletul hormonal, impregnat cu progesteron, și in curand spray-ul nazal…” Toate aceste alternative sunt tot pilule, doar ca sunt deghizate, furnizate pe alta cale decat pe cea stomacala: in interiorul vaginului, sub piele, mușchi, mucoasa nazala… Pericolele sunt la fel.

Pilula nu controleaza viața sexuala a femeilor, ci le permite sa aiba relații sexuale – in special solicitate de barbați – fara riscul sarcinilor nedorite. In ceea ce privește placerile reale pe care le au, ele accepta cu amabilitate ca sunt mai mici atat timp cat nu „raman insarcinate”.

PasseportSanté.net – Ce alt tip de contracepție, afara de pilula, recomandați femeilor in scopul acestui control?

Prof. H. Joyeux – Femeile au fost insuficient informate și chiar neinformate cu privire la funcționarea organelor lor, ciclului lor, capacitații lor de a transmite viața atunci cand doresc. Amintiți-va ca femeile sunt fertile maximum 5-7 zile pe luna. Iar pentru aceasta scurta saptamana de fertilitate, ele sunt presate sa inghita trei saptamani de hormoni … sau pe viața, cum prevede industria farmaceutica.

Noile tehnologii sunt geniale deoarece ele permit cuplului, femeia-barbat, in intimitatea sa, ca femeia sa-și gestioneze fertilitatea.

Anume barbatul trebuie sa se adapteze la femeie și nu invers, cum se intampla in prezent. De fapt, cu ajutorul pilulei femeia este literalmente la latitudinea dorinței de uniune sexuala a barbaților, care dorința este de obicei foarte mare aproape constant, in timp ce la femei este mai ciclica.

PasseportSanté.net – Un intreg capitol al carții dvs. este dedicat pilulei și infertilitații. Ați putea explica in ce mod pilula poate influența sterilitatea la femei?

Prof. H. Joyeux – Pilula luata mai mult timp pune ovarele in repaus. Iar cand vine vorba de repornirea lor pentru o sarcina, nu mai raspund la stimulii care, in mod normal, vin de la glanda pituitara. De aceea exista atat de multe femei care au nevoie de stimulare hormonala repetata, care sfarșesc cu sarcini multiple de 2, 3, 4 și 6 embrioni.

Am putut sa decorez o femeie din Aude care a avut sextupleți. Soțul ei s-a speriat și a fugit de acea super-dorința, ce se declanșase in aceasta mama, de a-i pastra pe toți și de a evita ceea ce se numește o „reducție embrionara”, pentru a elimina unul sau mai mulți embrioni. Am vazut acești copii la 6 și la 18 de ani, cu aerul familiei lor, mandri cu adevarat de mama lor fantastica.

PasseportSanté.net – Rare sunt studiile care arata in mod deschis impactul consumului de pilule asupra mediului și chiar sterilitatea la barbați. Ce ne puteți spune despre asta?

Prof. H. Joyeux –  Explicam acest lucru cu referințe științifice in cartea noastra, plecand de la așa-numiții perturbatori endocrini. Reziduuri ale pilulei hormonale se gasesc in urina și, prin urmare, in sistemul de canalizare al orașelor care, din pacate, se poate scurge și ajunge in rauri sau cursuri de apa și, prin urmare, perturba grav flora si fauna marina. Și, desigur, aceste resturi hormonale sunt, de asemenea, gasite in apa de la robinet pe care o consuma intreaga familie.

PasseportSanté.net – In cartea dvs. puneți urmatoarea intrebare: „Mai e necesara menstruația?”. Care este raspunsul dumneavoastra? Chiar toate femeile au nevoie de ciclu?

Prof. H. Joyeux –  Este vorba de funcționarea fiziologica, ecologica a corpului feminin. Cand se perturba, este grav zdruncinat. Trebuie sa vedem numarul de complicații legate de consumul de pilule, pentru ca de multe ori femeile schimba generația pilulei, sub presiunea industriei farmaceutice, care de multe ori manipuleaza specialiștii care le prescriu.

PasseportSanté.net – Cum explicați ca pilula poate fi prescrisa pentru tinerele fete cu acnee (ca Diane 35)? Care este opinia dumneavoastra in aceasta privința?

Prof. H. Joyeux –  Se caștiga foarte bine de pe urma Diane 35 și/sau Roaccutane, care sunt medicamente periculoase, cu o schimbare radicala in obiceiurile alimentare, care se instaleaza și se mențin in timp…

PasseportSanté.net – Ce parere aveți despre pilula de-a doua zi, aceeași contracepție de urgența?

Prof. H. Joyeux –  Nu a trecut mult timp de la introducerea ei, dar industriei farmaceutice nu-i pasa. Complicațiile posibile le vom vedea mai tarziu și atunci vom gasi noi molecule pentru a le trata. Aceasta este filozofia industriei farmaceutice!

PasseportSanté.net – In afara de pilula, exista multe metode contraceptive: steriletul, implanturile, platurii, spermicidele, progestativele injectabile, prezervativele masculine sau feminine etc. Care este parerea dvs despre alte metode contraceptive disponibile?

Prof. H. Joyeux –  Metoda de contracepție cea mai puțin periculoasa este prezervativul masculin. Veți observa ca tinerii sunt sfatuiți sa „foloseasca și prezervativul”, și pilula. Este responsabilizat și baiatul, și fata. Precauție dubla așadar. In realitate, de cele mai multe ori fetele nu prea au incredere in baieți, acestea sunt mai mult sau mai puțin incomode sau mulți refuza sa foloseasca prezervativul… Deci pilula are un viitor luminos in fața fetei și nu exista nici o indoiala ca  barbații sunt implicați aici. Toate datele sunt negative, cat privește marketing-ul. Principalul obstacol in calea pilulei masculine ar fi ca nu este acceptata de femei: femeile nu au incredere in barbați. Daca partenerul nu-și ia pilula, femeia va trebui sa plateasca prețul. Steriletul, fie are hormoni – de ex., Mirena este acoperita cu progesteron artificial, care este eliberat in doze mici, in fiecare zi, și costa peste 100 de euro –, fie nu are, precum steriletul din cupru, care costa 20 de euro. Cele de primul tip reduc ciclul cel mai mult posibil sau il elimina, cel din cupru previne implantarea ovulului fecundat la inceputul vieții umane in partea de jos a uterului. El poate, de asemenea, alipi cei doi pereți ai uterului și in cele din urma femeia devine sterila.

PasseportSanté.net – Care sunt, pe scurt, pericolele HRT (terapiei hormonale de substituție)? Ați putea explica in ce condiții și din ce motive este prescrisa? Și, de asemenea, de ce o dezaprobați?

Prof. H. Joyeux –  Cand o femeie ajunge la menopauza, ovarele incep sa intre in repaus permanent, dar mai continua, in general, cu glandele suprarenale, sa produca doze mici de estrogen și progesteron, fara a avea puterea sa mai declanșeze, ca inainte de menopauza, ciclul menstrual. Organele ținta ale hormonilor feminini – sanul, uterul și ovarele – nu sunt facute, nu pot, ca la aceasta varsta sa primeasca doze excesive de hormoni. Fitohormonii din medicina naturista și dieta de orientare vegetariana sunt suficiente și eficiente. In prezent, se arata ceea ce spun unii specialiști – prea legați sau sinceri fața de industria farma – ca HRT, dupa menopauza, crește riscul de cancer de san și cancer uterin. Vedem mai multe cazuri de cancer ovarian iar femeilor li se spune ca pilulele și HRT le protejeaza de un tip de cancer. In cartea noastra aratam ca aceasta afirmație este falsa. (…)

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply