30 de milioane de embrioni, sacrificati, ca sa se nască 5 milioane de copii

Surse: EVZ.ro, 2 iulie 2012; Medportal.ru, 2 iulie 2012; LifeSiteNews.com, 4 iulie 2012

Potrivit datelor prezentate la Congresul Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE), care s-a tinut la inceputul lunii iulie in Turcia, din 1978, cand s-a nascut Louise Brown, primul copil conceput in eprubeta, si pana in 2008, nu mai putin de cinci milioane de copii au venit pe lume cu ajutorul fertilizarii in vitro.

Cifra de cinci milioane se bazeaza pe datele privind fertilizarea in vitro inregistrate in lume, in perioada 1974-2008, si pe estimarile pentru urmatorii trei ani si jumatate pentru care nu exista inca nici o data disponibila. Europa conduce in randul zonelor in care se utilizeaza activ tehnologiile de reproducere, iar in randul tarilor, lidere sunt Statele Unite si Japonia. Datele prezentate la Congresul ESHRE arata ca cererile de reproducere umana asistata medical sunt in continua crestere, in randul europenilor.

Potrivit dr. Anna Pia Ferraretti, responsabila ESHRE pe probleme de monitorizare, necesitatea acestor tehnologii se estimeaza la 1.500 de cicluri de tratament la 1 milion de oameni, insa cifrele pot varia de la o tara la alta. Astfel, in 7 tari europene, acest indice e semnificativ mai mare decat cel mediu: in Danemarca – 2.726 de cicluri la 1 milion de oameni; in Belgia – 2.526; in Cehia – 1851; in Slovenia – 1840; in Suedia – 1800; in Norvegia – 1780; in Finlana – 1701.  in acelasi timp, in patru tari, acest indice este mult sub cel mediu. in Marea Britanie – 879; in Italia – 863; in Germania – 830 si in Austria – 747. Accesul populatiei la tehnologiile de reproducere asistata medical depinde, in primul rand, de politica locala si de finantarile venite de la bugetul statului. Se pare ca in Europa, aceste finantari sunt semnificativ mai mari decat in SUA si mai mici decat in Australia.

Dupa cum a mentionat dr. Ferraretti, cel mai bun indicator al succesului tehnologiilor de reproducere asistata medical este raportul dintre nasteri si numarul de embrioni implantati. Potrivit ei, aceasta cifra in ultimii ani, este in crestere, ceea ce inseamna succesul procedurii. O alta tendinta marcanta, in ultimii ani, in Europa, a declarat Ferraretti, este o scadere a cererii de embrioni multipli implantati si, prin urmare, o scadere a sarcinilor multiple. Ca urmare, rata tripletilor conceputi astfel reprezinta mai putin de unu la suta din toate nasterile, iar procentul gemenilor conceputi prin reproducere umana asistata medical, pentru prima data, a scazut sub 20 la suta. (19,6/100).

Metoda experimentala de tratament al infertilitatii – FIV – a fost dezvoltata de medicii britanici Robert Edwards si Patrik Steptoe. in prezent, procedurile tehnologiilor de reproducere asistata includ, pe langa FIV, injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovocit (ICSI), precum si alte tehnici.

Un critic important al acestor tehnologii a afirmat ca ele reprezinta un tratament neetic al vietii umane si o solutie ce tine de domeniul himerelor pentru femeile care sufera de infertilitate. „Daca 5 milioane de copii s-au nascut ca urmare a fertilizarii in vitro, atunci cel putin de sase ori mai multe vieti omenesti au fost avortate in primele etape si cele mai vulnerabile etape de dezvoltare in uter”, a declarat dr. Thomas W.  Hilgers, pentru LifeSiteNews.

Dr Hilgers, medic senior consultant in obstetrica, ginecologie si medicina reproducerii si chirurgie, la Institutul Papa Paul al VI-lea, si profesor clinician in cadrul Departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la scoala de Medicina a Universitatii Creighton (SUA), s-a referit la faptul ca, in cadrul unei proceduri tipice de fertilizare in vitro, sunt creati mai multi embrioni decat vor fi implantati, in cele din urma, in pantecul mamei. Embrionii ramasi sunt fie inghetati pe termen nelimitat, fie sunt pur si simplu distrusi.

Datele actuale indica faptul ca aproximativ 1,5 milioane de cicluri de tratament FIV sunt efectuate la nivel global in fiecare an, din care se nasc 350.000 de copii. Aceste cifre indica faptul ca 1.150 000 de proceduri nu sunt eficiente, rezultand intr-o mare pierdere de vieti omenesti in dezvoltare.  Dr. David Adamson, presedinte al Comitetului International de Monitorizare a tehnicilor de reproducere asistata (ICMART), a declarat ca tehnologia „s-a imbunatatit foarte mult de-a lungul anilor pentru a creste ratele sarcinii. Copiii sunt la fel de sanatosi ca si cei din pacientii infertili care concep spontan”, a spus el.

Cu toate acestea, diverse cercetari, publicate in ultimii ani, au aratat o imagine diferita. Un studiu recent, intitulat „Birth defects in children conceived by in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection: a meta-analysis” („Defecte congenitale la copiii conceputi prin fertilizare in vitro si injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului: o meta-analiza”, a constatat ca copiii conceputi prin tehnologiile reproductive – FIV sau ICSI – au un „risc semnificativ crescut de malformatii congenitale”, in comparatie cu copiii conceputi natural/ spontan.

Legatura dintre tehnologiile reproductive si defectele de nastere si alte probleme de sanatate este deja cunoscut. in 2009, Autoritatea pentru Fertilizare si Embriologie Umana a guvernului britanic a avertizat potentialii parinti ca bebelusii conceputi artificial prin fertilizare in vitro au un risc cu 30% mai mare pentru  anomalii genetice.

Dar sustinatorii tehnologiei nu sunt descurajati de astfel de constatari. „Cinci milioane de copii sunt o dovada clara ca FIV si ICSI sunt acum o parte esentiala a unor terapii clinice normate si standardizate pentru tratamentul cuplurilor infertile”, a declarat dr. Anna Veiga, presedinte si director stiintific al ESHRE, de la Institutul Universitar Dexeus, Barcelona. Ea a adaugat ca „mai multe aspecte s-au schimbat de la primele proceduri FIV, in special rezultatele copiilor nascuti, dar exista inca loc pentru imbunatatiri”.

Dr. Simon Fishel, director executiv de la CARE Fertilitate, Marea Britanie, si membru al grupului Edwards si Steptoe din Cambridge, responsabili pentru nasterea Louisei Brown, a spus ca „5 milioane de exceptii justifica toate bataliile juridice si morale, dezbaterile etice si aprobarea  dura la nivel social”, din jurul tehnologiilor de reproducere.

Profesorul André Van Steirteghem, pionier ICSI, a declarat, „cred ca putem spune acum ca marea majoritate a problemelor de fertilitate – fie masculine sau feminine – pot fi tratate cu succes in conditii de siguranta prin FIV sau ICSI”.

Cu toate acestea, dr. Hilgers, fondatorul NaProTechnology (o abordare naturala a ingrijirii fertilitatii femeilor, care nu implica metode abortive sau alte metode problematice, din punct de vedere etic) a declarat pentru LifeSiteNews ca, in Statele Unite, tehnologiile de reproducere „au servit doar pentru jumatate din 1% din femeile infertile, care sufera de o multitudine de anomalii de sanatatea reproducerii”, adaugand ca solutiile de reproducere asistata nu vindeca si nu amelioreaza starea de infertilitate a femeii in nici un fel”.

NaProTechnology (Tehnologia naturala de procreare), o metoda de cercetare a ciclului de fertilitate a femeilor, ce exista deja de treizeci de ani in lume, monitorizeaza aparitia diferitor evenimente hormonale din timpul ciclului menstrual al femeii. Metoda functioneaza in cooperare cu sistemul procreativ si ginecologic al femeii.

Atunci cand este utilizata pentru a trata doat infertilitatea, NaProTechnology are o reusita de 1,5-3 ori mai mare decat FIV in asistarea cuplurilor de a realiza o sarcina – fara costuri financiare enorme, fara efecte adverse emotionale si fara efectele psihice ale fertilizarii in vitro.

„Nu numai ca NaProTechnology este mai eficienta in obtinerea sarcinii, ci, de asemenea, ea ajunge la radacina problemei si vindeca boala, nu doar acopera temporar simptomele”, a spus dr. Hilgers. „Pentru cei care sunt ingrijorati cu privire la problemele etice ale acestor tehnologii artificiale, este bine sa se stie ca [NaProTechnology] este o solutie alternativa”.

Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia