Liviu Rebreanu: „Sub scutul libertatii, toate murdariile si aberatiile sexuale se lafaie in vazul tuturor, fara rusine, fara frica”

(Liviu Rebreanu, Opere complete, vol. 15, Bucuresti, Minerva, 1991, p.37-38)

Va propunem un fragment din amintirile cunoscutului scriitor roman Liviu Rebreanu, care prezinta un crampei din realitatile Germaniei anului 1926. Citind textul, nu este greu sa constati ca realitatile descrise parca sunt rupte din cotidianul de astazi. (Asociatia Provita Media)

“Picanteria germana, subt formele cele mai variate, se ofera peste tot cu o tenacitate sistematica. In vitrine si la chioscuri reviste pornografice etaleaza toate goliciunile, organul de publicitate al homosexualilor te pofteste la restaurantul prietenilor de idei, cutare magazin iti ofera adresa clubului lesbianelor sau a asociatiei hermafroditelor. Pretutindeni, carne, carne, carne! Parca republica germana, decretand libertatea nelimitata, ar fi rupt zagazurile tuturor desfraurilor. Aceleasi porniri spre luxurie odinioara erau inabusite de amenintarea rigorilor legii si viciile erau silite sa se ascunda cel putin, sa se practice in taina, ferind de contaminare pe cei sanatosi. Azi, subt scutul libertatii, toate murdariile si aberatiile sexuale se lafaie in vazul tuturor, fara rusine, fara frica. Dezmatarea cea mai desantata bantuie capitala germana ca o molima fara leac, caci, daca vreun procuror constiincios incearca sa loveasca in manifestatiile publice de desfrau, sute de glasuri interesate sau inconstiente protesteaza vehement, invocand arta si libertatea. Ca si cand arta si libertatea numai in noroi ar putea prospera!”

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply