Remediu pentru infertilitate

Cuplurile privesc tot mai mult spre „tehnologia NaPro” ca o alternativă la FIV.
Autor: Mary Jackson, Sursa: World.Wng.org, 24 mai 2018

La prima lor întâlnire, Patrick și Dorothy Yeung au discutat într-un restaurant mexican timp de șase ore. Au discutat chiar despre căsătorie și au descoperit că împărtășesc aceeași dorință: de a avea „oricât de mulți copii le-ar da Dumnezeu”, spune Patrick.

Dar, la patru ani de la căsătoria celor doi, Dorothy nu a rămas însărcinată, deși ea și soțul ei își doreau copii.

Medicii au spus cuplului din St. Louis (Missouri, SUA) că singura lor speranță pentru copiii biologici era fertilizarea in vitro (FIV), proces căruia i s-au opus, fiind catolici. Familia Yeung au început să caute să adopte un copil, dar totuși doreau răspunsuri la infertilitatea lor.

Patrick, care este acum medic obstetrician-ginecolog și specialist în fertilitate, a aflat despre o alternativă la FIV, numită „tehnologia NaPro”, prescurtare de la „tehnologia procreativă naturală”, denumită și „medicina reproductivă restaurativă”. Medicul catolic Thomas Hilgers a fondat metoda la mijlocul anilor 1980, după ce Vaticanul a denunțat inseminarea artificială și crearea bebelușilor în eprubetă. Tehnologia NaPro se bazează pe urmărirea minuțioasă a ciclului menstrual al femeii, diagnosticarea și tratamentul care se adresează cauzelor ce stau la baza infertilității. Tratamentele variază de la suplimente și terapie hormonală până la intervenții chirurgicale pentru a restabili organele reproducătoare feminine împiedicate de creșteri anormale, trompe uterine blocate sau disfuncții ovariene.

În ciuda reclamei puține și a protocolului uneori descurajant, tehnologia NaPro câștigă liniștit adepți, deoarece multe cupluri infertile caută o alternativă la FIV.

Unul din 8 cupluri din SUA are probleme în obținerea unei sarcini și menținerea ei, iar 12 la sută dintre femeile din SUA sub 45 de ani au căutat un tratament de fertilitate, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor. Într-o industrie în plină expansiune a fertilității, dominată de serviciile FIV, medicii adesea împing cuplurile infertile către tehnologia de reproducere asistată ca singura opțiune pentru copiii biologici.

Uneori, acest lucru lasă cauza infertilității neexplicată și netratată. De asemenea, poate lăsa cuplurile fără speranță dacă, precum familia Yeung, renunță la FIV din motive religioase și etice. Multe cupluri sunt îngrijorate de practicile FIV, inclusiv de congelarea embrionilor excedentari, reducția selectivă a embrionilor și procedurile de screening, care elimină embrionii „anormali”. O clinică din Fort Worth, Texas, promovează technologia NaPro ca fiind un „sistem acceptabil din punct de vedere moral, ce respectă integritatea persoanei”.

Dar alte cupluri sunt atrase spre tehnologia NaPro pur și simplu pentru că FIV este invazivă și costisitoare. Costul mediu al unui ciclu de FIV (adesea neacoperit de asigurările de sănătate) este de 12.000 de dolari, și doar aproximativ 30 la sută dintre femei nasc un copil sănătos cu un singur ciclu de tratament FIV. În schimb, tehnologia NaPro duce adesea la un „diagnostic facturabil” al unei afecțiuni medicale, ce are șanse să fie acoperit de asigurare, spune Patrick.

În căutarea răspunsurilor, Dorothy a început să-și urmărească graficul ciclului său menstrual și a făcut o intervenție chirurgicală pentru a afla de ce nu poate concepe. O laparoscopie a dezvăluit că avea endometrioză severă, una dintre primele trei cauze ale infertilității feminine. După tratamentul chirurgical, medicii i-au arătat lui Dorothy „ovarele aproape rase” și ea „a plâns săptămâni întregi”, crezând că șansele ei pentru copii biologici au dispărut. În același an, familia Yeung a adoptat o fetiță.

Dar soții Yeung au fost șocați șase luni mai târziu, când Dorothy a descoperit că era însărcinată. De atunci, Dorothy a născut trei copii în mod natural. Patrick, specialist în „fertilitatea restaurativă” de la Universitatea Saint Louis, împărtășește povestea lor pacientelor sale: „Nu poți garanta un copil. … Dar putem să stăm de vorbă și să vedem ce se întâmplă”.

Peste 65 la sută dintre cuplurile care folosesc tehnologia NaPro obțin sarcina în termen de doi ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul „Papa Paul al VI-lea”, condus de Thomas Hilgers pentru Studiul reproducerii umane din Omaha, Nebraska. Un alt studiu, publicat în Journal of the American Board of Family Medicine în 2008, a constatat că peste 50 la sută dintre cuplurile infertile au avut un copil după doi ani după ce au urmat protocolul tehnologiei NaPro.

Aceste rate de reușită, împreună cu aplicațiile de urmărire a fertilității și popularizarea medicinii holistice, duc tehnologia NaPro dincolo de rădăcinile sale catolice. Medicii care asigură acum tehnologia NaPro au filiale în universitățile publice, la Clinica Mayo și la un spital al Marinei Americane. În 2015, sistemul național de sănătate al Poloniei a redus finanțarea FIV în favoarea tehnologiei NaPro. Rețeaua medicului Thomas Hilgers de peste 300 de centre, numite FertilityCare, s-a extins în 10 țări de pe cinci continente, în ultimul deceniu.

Cu toate acestea, domeniul medical mai larg acceptă cu greu tehnologia NaPro. În 2015, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor a recunoscut metoda într-un articol al unui pacient despre „metodele bazate pe conștientizarea fertilității”, dar grupul nu pledează special pentru operarea endometriozei, o practică standard în technologia NaPro.

Unii medici sunt reticenți în a recomanda tehnologia NaPro pentru femeile cu ceasul biologic în scădere. Rata natalității vii atât în FIV, cât și în tehnologia NaPro scade semnificativ la pacientele de sex feminin cu vârsta de peste 35 de ani. În timp ce un ciclu tipic de FIV durează trei luni, unele paciente cu technologia NaPro petrec ani întregi sub tratament. „În timp ce așteptați să apară acest lucru, ați pierdut ani buni din ceasul biologic, ceea ce este un preț ridicat de plătit”, a declarat pentru publicația MotherJones dr. Richard Paulson de la Școala de Medicină Keck, Universitatea Southern California.

Aceste temeri sunt reale, iar unii medici din domeniul NaPro își fac griji că cuplurile disperate pentru un bebeluș vor ignora condițiile medicale care le provoacă infertilitatea. Femeile cu endometrioză, de exemplu, așteaptă în medie șapte ani pentru un diagnostic, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. „FIV ocolește adesea problemele de infertilitate în obținerea unui copil”, a spus medicul canadian Tracey Parnell, directorul de comunicații și dezvoltare la Institutul Internațional pentru Medicină Reproductivă Restaurativă din Londra. „Centrul nostru de interes s-a restrâns. Am încetat să căutăm cauzele principale ale infertilității”.

About Post Author

Varia