Parlamentul Azerbaidjanului va interzice aflarea sexului copilului

Parlamentului Azerbaijanului a trecut la examinarea unui proiect de lege care interzice medicilor sa comunice sexul copilului, anunta Day.Az. Noul proiect de lege „Despre sanatatea reproducerii si planificarea familiei” a fost elaborat, avandu-se in vedere preferinta traditionala a azerilor pentru fii. Din cauza acestei preferinte, a luat amploare avortul selectiv (avortarea fetilor de sex feminin), care a adus Azerbaidjanul in pragul unei crize demografice. Potrivit statisticilor, in ultimii 12 ani, doar o treime din nou-nascuti sunt fete, in timp ce proportia normala intre fete si baieti este de 100 fete la 105 baieti. Acest lucru a dus la situatia ca, in scolile din aceasta tara, sa existe 16 baieti la 6 fete.

Daca proiectul va fi adoptat, medicii nu vor mai putea comunica parintilor sexul copilului, pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina. In cazul adoptarii, legea va intra in vigoare in anul 2010. Autorii acestui proiect de lege considera ca ea va ajuta la reducerea numarului avorturilor selective si va indrepta situatia demografica din tara.

Cu aceeasi problema se confrunta deja de multi ani tari ca India, China, Coreea de Sud, unde este considerat mai avantajos sa ai baieti-ajutoare, decat fete, care au nevoie de zestre ca sa se marite. Autoritatile acestor tari reglementeaza, intr-un fel sau altul, accesul la informatii privind sexul copilului si au scos in afara legii avortul selectiv. (Mednovosti.ru, 23 noiembrie 2009)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply