“Rupe tacerea”. Avortul raneste

Trauma, marturie, vindecare

Asociatia Pro-vita – filiala Bucuresti a lansat primul proiect romanesc care cuprinde atat marturii directe ale persoanelor afectate de trauma avortului, cat si un program coerent de terapie si vindecare post-avort.

Avortul raneste femeia in cele mai intime si delicate aspecte ale vietii, iar amintirea acestuia poate declansa reactii emotionale puternice si complexe, chiar la mult timp dupa momentul procedurii. Aceasta intrucat graviditatea determina modificari hormonale si functionale in organismul femeii, iar un avort perturba acest proces fiziologic firesc, fapt care favorizeaza aparitia unor dereglari in functionarea organelor precum si in cea a psihicului. Totalitatea simptomelor psihice care apar dupa intreruperea sarcinii, fie imediat, fie ulterior, sunt cunoscute sub denumirea de sindromul post-avort sau suferinta post-avort.

Aceasta suferinta se caracterizeaza printr-o gama larga de sentimente concretizate, frecvent, prin comportamente anti-sociale, uneori extreme, in timp ce momentul si factorii declansarii variaza de la persoana la persoana. Sunt femei care isi schimba viata imediat dupa avort, femei care se intorc la viata lor ca si cad nu s-ar fi inamplat nimic, urmad, multe dintre ele, sa-si regrete decizia peste ani, atunci cad varsta indeamna la introspectie.

Daca pana acum trauma avortului a fost un subiect tabu, Asociatia Pro-vita filiala Bucuresti isi propune, prin proiectul „Rupe tacerea”, sa aduca la lumina aceasta problema majora care marcheaza viata femeilor si familiilor din Romaia, prin culegerea si difuzarea de marturii nemijlocite ale celor afectate. Pentru inceput, am publicat pe website-ul www.rupetacerea.ro trei marturii, oferite de Ana Maria, Roxana si Gabriela. Confesiunile sunt inregistrate video, pentru autenticitate si o relatie mai directa cu publicul.

„Rupe tacerea” este parte a campaniei internationale „Silent no More Awareness”, initiata in SUA si Marea Britanie acum 10 ani si care a stras paa azi peste 10.000 de marturii din 67 de tari.

“Calatoria” de zece pasi spre vindecarea dupa avort

Abordarea sindromului post-se poate face din perspective diferite. Fidela principiilor si identitatii sale, Asociatia Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti – filiala Bucuresti ofera, tot prin proiectul „Rupe tacerea”, si un program de consiliere si terapie, al carui scop este vindecarea de trauma avortului. Particularitatea acestui program consta in abordarea specifica psihoterapiei ortodoxe.

„Programul se numeste Calatoria, dureaza in medie 3-4 luni si cuprinde inalniri saptamaale individuale cu personal format si specializat pe psihoterapia sindromului post-avort. In fapt, pacientul trece prin 10 ‘pasi’, dintre care unul il reprezinta participarea la Taina Spovedaniei”, a declarat d-na Roxana Puiu, psihoterapeut si initiatoarea acestui proiect. „Daca preotul usureaza si mijloceste relatia femeii cu Dumnezeu, psihoterapeutul se ocupa de modalitatea in care femeia se poate adapta mai bine la viata ei prezenta, invatad sa traiasca cu experienta avortului. Spovedania completeaza psihoterapia, iar amadoua se impletesc, servind aceluiasi scop: vindecarea.”

Programul „Calatoria” este derulat in parteneriat cu asociatia britanica „Care Confidential”.

Mai multe detalii despre acest program si modul in care puteti depune propria marturie si apela la serviciile noastre specializate, pe site-ul Rupe tacerea.

Consiliere  pre- si post-avort © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply