Pilulele contraceptive devitaminizeaza organismul femeilor  

Autor: Thaddeus Baklinski, Life Site News, 4 martie 2011

Un studiu realizat de catre Departamentul de Obstetrica si Ginecologie de la Colegiul de Medicina Albert Einstein de la Spitalul Bronx-Lebanon, a constatat ca femeile care folosesc contraceptive hormonale au un nivel semnificativ mai mic de vitamine esentiale si antioxidanti, comparativ cu femeile care nu folosesc medicamente.

Am comparat influentele a trei metode contraceptive (contraceptive orale, inelul vaginal si plasture transdermic) privind nivelurile serice de coenzima Q (10), alfa-tocoferol, gamatocoferol si capacitatea totala antioxidanta la femeile aflate la premenopauza, a declarat cercetatorul sef Prabhudas R. Palan.

Coenzima Q10 este considerata ca fiind unul dintre cei mai importanti antioxidanti, in timp ce a-tocoferol este in general considerata cel mai puternic antioxidant dintre tocoferolii activi, ambele sunt liposolubile, mancatoare de radicali liberi situati in membranele celulare, capabile de a neutraliza radicalii liberi de oxigen, relateaza studiul.

Studiul a implicat saptezeci de femei sanatoase, nefumatoare, aflate la premenopauza, din acelasi oras si cu aceeasi situatie socio-economica. Dintre aceste 70 de femei, 40, care nu au folosit contraceptive hormonale, au constituit grupul de control. Din cele 30 de utilizatoare de contraceptive, 15 au luat pilula orala hormonala (trifazica OC) pentru o perioada minima de 6 luni, 5 aveau inel vaginal (NuvaRing) timp de 6 cicluri; si 10 au utilizat plasture transdermic (Ortho Evra) timp de 3 saptamani consecutive, in fiecare luna timp de minim 6 cicluri.

Cercetatorii au remarcat ca studiul, relativ restrans, a fost axat pe efectul contraceptivelor hormonale asupra nivelurilor de antioxidanti liposolubili, facand observatia ca cercetarile anterioare au aratat ca dezechilibrul intre productia de radicali liberi de oxigen si nivelurile serice de antioxidanti poate duce la stresul oxidant al celulei si, in consecinta, la apoptoza (moartea celulelor). Stresul oxidant a fost sugerat a fi implicat in etiologia (cauzalitatea) proceselor multor boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare, cancerul, cataracta si imbatranirea, se arata in raport. Cercetatorii au subliniat, de asemenea, ca hormonii naturali ovarieni, in primul rand, estrogenii, poseda proprietati antioxidante si se presupune ca protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare (BCV). Cercetatorii au concluzionat ca utilizatoarele de contraceptive hormonale aveau un nivel foarte scazut de vitamine si antioxidanti. Acesta este primul studiu care examineaza efectele hormonilor ovarieni exogeni (artificiali), in legatura cu nivelurile serice ale CoQ10 si vitaminei E la femeile sanatoase in premenopauza, au declarat cercetatorii.

Rezultatele demonstreaza niveluri semnificativ mai mici serice de CoQ10, a-tocoferol, si TAOC (capacitate antioxidanta totala), la utilizatoarele contraceptiei hormonale, comparativ cu cel al neutilizatoarelor. Mai mult decat atat, utilizatoarele de plasturi contraceptivi au avut cele mai scazute niveluri de CoQ10 si TAOC comparativ cu subiectii normali. Datele sugereaza ca modificarile in CoQ10 si a-tocoferol date de contraceptivele hormonale si efectele potentiale ale hormonilor ovarieni exogeni asupra stresului oxidant ar trebui sa fie luate in considerare in cercetarea antioxidantilor in viitor, a concluzionat studiul.

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply