Primele lucruri pe care le-a adus “Medecins sans Frontieres” in Romania, dupa 1989, au fost clinicile de avort

Interviu cu dl Bert Dorenbos, presedintele organizatiei Schreeuw om Leven (Strigat pentru viata), Olanda

Bert Dorenbos si-a inceput cariera ca membru in echipa de conducere a unei companii imobiliare la Haga si apoi ca director al Companiei Evanghelice de Difuzare din Olanda. In 1985, a infiintat, impreuna cu sotia sa, organizatia Schreeum om Leven (Strigat pentru Viata). Strigat pentru Viata reprezinta o voce pro-vita in comunitatea olandeza si sustine tinerele insarcinate. Organizatia este sustinuta de aproximativ 100.000 de oameni din Olanda. Bert este presedintele organizatiei si, de asemenea, trezorierul Federatiei International Right to Life.

– Va rog sa-mi spuneti mai intai, care este atitudinea oamenilor fata de copiii nedoriti in tara dvs.?
– As incepe prin a va spune ca avortul, in Olanda, este usor disponibil si este inclus in polita de asigurare de sanatate. Legea spune ca avortul poate fi facut doar in anumite conditii. In practica, insa, se fac avorturi la cerere. Fiecare femeie, care doreste sa faca avort, poate sa-l faca oricand. Pot spune ca tot mai mult si mai mult cresterea copiilor este vazuta ca o povara, nu ca o binecuvantare. Avem o tara toleranta, astfel ca multi copii incep de la varste mici sa foloseasca drogurile sau alcoolul. Cam nouazeci la suta din tinerele care vin la centrul nostru au sarcini nedorite si au in general probleme legate de sex.

– Ce solutii aveti pentru copiii “nedoriti”?
-Le spunem femeilor care vin la noi ca, desi spun ca au o sarcina nedorita, copilul “nedorit”, cum spun ele, poate deveni un copil dorit. Exista mai multi copii doriti dupa ce acestia s-au nascut decat inainte de nastere. Problema nu consta in faptul ca un copil este “dorit” sau “nedorit”. Important este sa gasesti solutii. In majoritatea cazurilor, cand o femeie intelege care este solutia la problema ei, nu se mai pune deloc problema avortului. Daca au nevoie de ajutor, in timpul sarcinii sau dupa sarcina, suntem acolo, sa le ajutam. Omorand, nu vei putea niciodata sa rezolvi o problema. Asta nu poate fi nicidecum o solutie.

– Ce sustinere are miscarea pro-vita de la guvern in Olanda?
-Guvernul nostru, ca aproape toate guvernele din Europa, este pro-avort. Recent, am avut cateva schimbari in plan politic. Majoritatea este detinuta acum de crestini-democrati in Parlament si au inceput discutiile. Se pare ca se va reevalua si se va regandi problema avortului, a eutanasiei, a sexului liber si a societatii unde se pot consuma liber droguri. Tinem legatura cu politicieni care ne sustin. Credem ca exista o posibilitate de schimbare.

– Politicienii stiu ca foarte bine ca populatia imbatraneste. De ce nu iau masuri concrete pentru a stopa acest lucru?
– Pana a cum aceasta problema nu a fost decat una etica. Ea nu atingea chestiunea banilor. Insa, acum, lucrurile se vor schimba, caci este vorba de bani. La noi au inceput sa se duca dezbateri pe aceasta tema. Cine le va plati pensiile celor imbatraniti, care devin tot mai multi, pe an ce trece, iar forta de munca scade, este mult mai putin numerica? Oamenii incep sa inteleaga ca aceasta este intr-adevar o problema. Ca promotori pro-vita, aducem mereu in discutie aceste probleme demografice. Cu toate acestea, cred ca ne va lua foarte mult timp ca sa ne dam seama de gravitatea problemei.

– Cat de mult va sustin oamenii, societatea?
-Nu prea mult, as spune. Majoritatea oamenilor din Olanda sunt pentru avort. Cred ca majoritatea nu cunosc cu adevarat ce inseamna avortul si care sunt consecintele acestuia. Trebuie sa le spunem acest lucru si folosim orice mijloc posibil pentru a face acest lucru. In prezent, mostenitorul familiei regale din Olanda asteapta un copil si, in fiecare saptamana, mass-media arata cat s-a dezvoltat si cum s-a dezvoltat viitorul print sau viitoarea printesa. Incercam sa implicam oamenii in activitati pro-vita. Am rugat copiii din Olanda sa deseneze personaje si scene din Biblie pentru viitorul prin sau printesa. Folosim toate mijloacele pentru a schimba mentalitatea oamenilor.

– Tendintele din tarile foste socialiste sunt in contratimp cu tendintele occidentale. La noi se pune un accent foarte mare pe contraceptie, sex protejat etc. Care credeti ca ar putea fi consecintele?
– Imi pare rau sa va spun, dar stiti care au fost primele lucruri pe care le-a adus “Medecins sans Frontieres” in Romania? Clinicile de avort. E o rusine. Toate organizatiile de planificare familiala au navalit in fostele tari comuniste, promovand contraceptia, avortul, aducand specialisti in efectuarea avortului.

– Ce cunoasteti despre miscarea pro-vita din Romania?
– Exista cateva grupuri pro-vita in Romania. Sunt foarte bucuros sa aflu ca aceasta miscare prinde contur. O astfel de miscare se contureaza si in Ucraina. Sper ca Romania sa devina un nucleu puternic al activitatii pro-vita in aceasta parte a lumii.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply