Un om de stiinta francez cere legalizarea cercetarii pe embrion

Marc Peschanski, directorul stiintific al Institutului de celule stem pentru tratament si studiul maladiilor monogenice (I-Stem), a cerut recent, in fata unei comisii parlamentare pentru revizuirea Legii bioeticii, autorizarea cercetarii pe embrion pe timp nelimitat.

Din 2004, legea a interzis cercetarile pe embrion, autorizand, totusi, cu titlu derogatoriu, unele pentru o perioada de cinci ani,  cu conditia ca cei care solicita acest lucru sa demonstreze ca cercetarile au scop terapeutic. Marc Peschanski a fost unul dintre primii care a obtinut autorizatie, in 2006, pentru crearea unei linii de celule stem embrionare umane.

Cand legiuitorii au instituit derogarea de 5 ani, ideea a fost ca, in aceasta perioada, se va putea demonstra ca celulele stem embrionare nu au utilitatea asteptata si ca experientele se vor sista. Or, nimeni, la aceasta ora, nu se gandeste la asa ceva”, a declarat el.

Pentru el, aceste cercetari trebuie autorizate fara limita de timp si fara a se pune conditia finalitatii terapeutice. In argumentatia sa, el aduce in fata domeniul aplicatiilor industriale: „industriile farmaceutce trebuie sa poata testa medicamentele pe celule in vitro, privind toxicitatea sau eficacitatea […]. Celulele stem embrionare umane reprezinta pentru noi Sfantul Graal; ele pot prolifera si sunt pluripotente, se pot diferentia in mai multe tipuri de celule.”

Totusi, omul de stiinta nu a pledat pentru clonarea terapeutica, afirmand ca „astazi, exista o alta solutie mai facila decat clonarea”. Aceasta solutie le reprezinta celulele de tip iPS, identificate, in 2007, de catre cercetarorul japonez Shinya Yamanaka.

Pe de alta parte, André Syrota, directorul general al Institutului National de Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM), a explicat recent ca stabilirea unui moratoriu asupra cercetarii pe celule embrionare stem umane in Franta inseamna pentru cercetatori o „miza majora” pentru revizuirea legii bioeticii. (La Croix, 15 ianuarie 2009; Le Figaro.fr, 14 ianuarie 2009; Romandie News, 13 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply