Mortalitatea materna si neonatala in viziunea UNICEF

Intr-un raport din 2009 despre „situatia copiilor in lume”, facut public la 15 ianuarie 2009, UNICEF denunta discrepanta dintre tarile sarace  si tarile in curs de dezvoltare in domeniul sanatatii maternale si neonatale. In fiecare an, in lume, mai mult de 500 de mii de femei mor din cauza sarcinii sau a unei nasteri cu probleme. Aceasta mortalitate marterna este insotita, in general, de o mare mortalitate infantila: aproximativ 4 milioane de bebelusi mor in primele 28 de zile de viata.

Conform Natiunilor Unite, peste 99% dintre aceste decese survin in tarile in curs de dezvoltare. „Pentru o femeie din tarile mai putin dezvoltate, pe parcursul intregii vieti, moartea din cauza complicatiilor legate de sarcina si nastere este de 300 de ori mai mare decat pentru o femeie din tarile industrializate”.

UNICEF observa ca „studiile releva faptul ca 80% din decesele maternale ar putea fi evitate, daca femeile ar avea acces la serviciile esentiale de maternitatesi cele de ingrijire a sanatatii”. Conform raportului, 25% din femeile care mor la nastere au hemoragii, 15% au infectii, 13% complicatii legate de avort, 12% mor din cauza eclampsiei. Pentru a ameliora eficacitatea politicilor din sanatate (ameliorarea conditiilor de igiena si de nutritie, acces la ingrijirea prenatala si postnatala), UNICEF promite „drepturi pentru femei”, anume accesul la educatie, lupta contra violentei sexuale, contra mariajelor aranjate, contra sarcinilor la varste precoce si dezvoltarea planificarii familiale… (Le Monde, 16 ianuarie 2009; Le Figaro, 16 ianuarie 2009; La Croix, 16 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply