Politica limitarii nasterilor in Vietnam

In Vietnam, limitarea nasterilor reprezinta o prioritate. La 27 decembrie 2008, Comisia permanenta a Adunarii Nationale Vietnameze a expus limpede populatiei noua masura de 2 copii pe familie. Anumite exceptii sunt tolerate si nici o sanctiune nu este prevazuta pentru cuplurile care nu respecta regula, in contradictie cu ceea ce s-a intamplat in perioada 1980-1990.

Vietnamul este a 13-cea tara numeroasa de pe glob, cu o populatie de 86 de milioane. Indicele fecunditatii, care este de 2,1 copii pe familie, a scazut de 3 ori in ultimii 30 de ani. Rata mortalitatii sustine cresterea populatiei.

Guvernarea actuala, care considera cresterea demografica o frana in calea dezvoltarii economice a tarii, urmareste semnele unei eventuale izbucniri a ratei natalitatii.

Vietnamul este atins, de asemenea, de fenomenul supranatalitatii masculine, la fel ca si China sau India. Proportia, care era de 107 barbati la 100 de femei, in 1999, a crescut la 115 barbati la 100 de femei, astazi. Aceasta evolutie este legata de ecografierea sarcinii, dupa care urmeaza avortul. Anumite femei pot face si in jur de 20 de ecografii, ca sa se asigure ca bebelusul este baiat. (Le Monde, 15 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply