Pilule de-a doua zi pentru tinere din Marea Britanie

Elevele de la scolile din Norfolk, Anglia, primesc pilula de-a doua zi dupa ore, chiar daca nu au varsta consimtamantului. Elevele de la doua scoli din Norwich  si altele de la cinci scoli din Old Yarmouth au acces la pilula de-a doua zi prin lucratorii de la planificare familiala. Becky Olier, functionar sef la Unitatea  de strategie pentru sarcinile la adolescente din Norfolk, a declarat: „Acest serviciu confidential este disponibil tuturor tinerelor de orice varsta din scolile incluse în program si se bucura de sprijinul deplin al organismelor de conducere ale scolilor”. (Norwich Evening News, 8 august 2006)

Un studiu publicat în American Journal of Public Health (august 2006) sustine ca institutiile medicale afiliate la organismele religioase prescriu mai putin pilulele de-a doua zi. Studiul realizat de Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York a decoperit ca în sapte din noua cazuri institutiile afiliate la organisme religioase nu prescriu medicamentul. Dr. Linda Prine, conducatorul cercetarii, a adaugat: „Mesajul nostru real este, acest medicament trebuie sa fie eliberat fara reteta, deoarece medicii n-au nici un interes sa-l scoata la vanzare”. (Reuters, 15 august 2006)

Tinerelor în varsta de 13 ani din Scotia li se administreaza implanturi de control al nasterii. Conform ziarului Scotland on Sunday, cel putin 100 de tinere sub 16 ani au primit astfel de implanturi de la clinicile de planificare familiala ale Serviciului National de Sanatate. Implanturile, cunoscute sub denumirea de Implanon, sunt contraceptive pe termen lung, care se fixeaza sub pielea bratului si lasate asa timp de trei ani. Mai multi parinti si-au exprimat îngrijorarea în legatura cu efectele necunoscute ale unor asemenea implanturi  asupra adolescentelor. (Scotland on Sunday, 20 august 2006)

Dna Melinda Gates, sotia miliardarului Bill Gates, a participat la cea de-a 16-cea Conferinta Internationala SIDA, care a avut loc la Toronto, Canada. Dna Gates, fara a numi vreo institutie, a declarat: „Daca va opuneti distribuirii de prezervative, ce altceva decat salvarea vietii este mai important pentru dvs.?” Dna Gates a lucrat alaturi de sotul sau la Fundatia Bill and Melinda Gates Foundation, creata sa raspunda problemelor umanitare internationale. (The Globe and Mail, 15 august 2006) Fostul presedinte american Bill Clinton a declarat la aceeasi conferinta ca programele care promoveaza doar abstinenta, nu si utilizarea de prezervative, întarzie debutul relatiilor sexuale, însa duc la o rata mai mica a utilizarii prezervativului, cand cei implicati devin activi din punct de vedere sexual.  Acest exemplu a fost respins de catre cercetatorul John Lemmott, de la Universitatea din Waterloo, Canada, care a întreprins cercetari recente ce arata ca programele bazate pe abstinenta sunt mai eficiente decat programele care promoveaza „sexul mai protejat” si ca primele nu descurajeaza sexul cu contraceptive mai tarziu. Studiul a fost efectuat în statul american Pennsylvania. Dr Lemmott a declarat: „Nu exista studii care sa arate ca tinerii doresc sa foloseasca mai putin prezervativul, care rezultat al programelor de abstinenta în care sunt implicati. Am analizat mai multe studii si nu am gasit nimic despre aceasta.”  (National Post, 15 august 2006)

Pastorul Martin Sempa din Uganda, care a jucat un rol important în promovarea programelor bazate pe abstinenta si fidelitate conjugala în tara sa, a criticat aspru conferinta de la Toronto, sustinand ca se evita deliberat sustinerea unei solutii reale la criza din tarile africane. „Specialistii din Occident, Bill Clinton, ONU si Organizatia Mondiala a Sanatatii privesc problema SIDA ca pe o criza de prezervative. Noi, cei care ne confruntam cu problema efectiv, cei care traim în aceste tari, vedem ca problema este promiscuitatea la scara larga”. Lucrarea pastorului Sempa se presupune ca ar fi contribuit la reducerea prevalentei SIDA în Uganda de la 30% în anii ’80, la sub 7%. (Life Site, 16 august 2006)

About Post Author

Varia

Leave a Reply