Tipuri de avort

Dilatatia si aspiratia

Dilatatia si aspiratia este cea mai utilizata metoda de avort. Ea se foloseste cel mai adesea in cazul sarcinilor aflate intre 9 si 12 saptamani, cand avortul se poate face la cerere. Metoda consta in aspirarea violenta a embrionului si a tesuturilor adiacente din uter. Operatia debuteaza cu anestezie locala sau generala. Pentru dilatarea colului cervical se folosesc fie metode mecanice, cel mai adesea se apeleaza la asa-numitele dilatatoare (cu bujii sau laminarii), fie medicamentele (analogi de prostaglandine). Aspirarea se face cu ajutorul unei canule, legate la o pompa de vid. Pentru ca trupul copilului nu poate fi scos intreg, acesta este facut bucati si aspirat de o pompa cu o forta de 10 ori mai mare ca a unui aspirator casnic. in final, dupa ce totul este scos afara prin miscari mecanice violente, medicul ginecolog face un control riguros, pentru a fi sigur ca nu a mai ramas nimic inauntru. Orice bucatica de tesut ramasa in uter ar putea declansa o infectie. Embrionii de dimensiuni mici, aflati la o varsta de cateva saptamani, pot fi aspirati printr-o canula, al carui diametru este de maximum 8 mm. in acest caz, nu se mai face anestezie generala.

Dilatatia si chiuretajul

Aceasta tehnica nu mai este, in acest moment, una separata, fiind inclusa in procedura dilatatiei si evacuarii. Dilatatia si chiuretajul se foloseste in cazul sarcinilor timpurii, intre 5 si 12 saptamani. Dilatatia colului uterin se face urmand aceleasi proceduri de mai sus, apoi se introduce o chiureta-ferestrau, cu ajutorul careia medicul taie fatul in bucati mici. Dupa ce scoate bucatile, medicul razuieste peretii uterului, ca sa desprinda placenta. Daca operatia nu este facuta cu atentie si daca placenta nu este complet indepartata, pot aparea hemoragii abundente si infectii.

Dilatatia si evacuarea

In cazul dilatatiei si evacuarii, ca instrument chirurgical de baza, se foloseste forcepsul. Folosirea lui este combinata cu aspiratia, cand sunt scoase afara, prin aspirare, bucatile din fat si tesut adiacent. in cazul unei sarcini avansate, cand oasele copilului au inceput sa se calcifieze, operatia presupune mari dureri. Medicul sfarma cu forcepsul oasele si craniul copilului. Metoda dilatatiei si chiuretajului se practica in cazul sarcinilor mari si este combinata cu metoda dilatatiei si evacuarii.

Riscurile avortului pentru o femeie cresc foarte mult, o data cu inceperea celui de-al doilea trimestru de sarcina. De cele mai multe ori, se apeleaza la metode speciale. in spitalele americane, pentru sarcinile tardive, mai mari de 20 de saptamani, in cazul asa-numitului avort prin nastere partiala, se foloseste metoda dilatatiei si extractiei. De fapt, procedura este o nastere partiala. Dupa ce colul uterin a fost dilatat, fatul este tras cu violenta afara. Cel mai adesea, extractia se face prinzand copiii de picioare. Cand se extrage capul, operatia implica o violenta iesita din comun. Mai intai, medicul face o gaura la baza craniului copilului, ii aspira creierul cu tubul de absorbtie astfel incat capul sa-i fie scos mai usor.

Avortul prin instilatii cu diverse solutii

Aceasta metoda consta in introducerea unei solutii de sare concentrata in uter sau formol (metoda Boëro). Copilul moare lent. Operatiunea este foarte dureroasa si periculoasa pentru mama.

Ce este avortul cu adevarat © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply